Ha Ukrajna elfoglalja Magyarországot & annektálja, akkor oroszul kell beszélni?
Az ukrán nagyon közel van az orosz nyelvhez. Mi magyarok pedig híresen alig beszélünk angolul. Én magam is az átkosban valami orosz tudást sikerült magamra ragasztanom, de angolul csak makogok, olyan szinten, hogy az "it iz" azt jelenti nekem van. Sokkal könnyebb lenne az orosz nyelvet bevezetni, mint a nyugati angolt
Most mindenki arról beszél, hogy a NER média kiszivárogtatta, hogy Ukrajna megtámad minket. Ahogy Orbán tudta, hogy mikor kezdődik a háború, mikor tartanak szónetet Putyinék, 2030-ban mi lesz (nem viccelek!). Úgy ezt is tudja már és fegyverkezik. Persze ukrajna sokkal erősebb a mi 20 tankkunknál és miután felveszik a NATO-ba secperc alatt már indok is van amiért nem avatkozik bele nyugat. Majd küld egy békemissziót, hogy ejnye bejnye Z pedig megszáll minket. Mi a véleményed?
Elég nagy hülyeség eleve a kérdés is. Ha az Ukránok elfoglalnák Magyarországot (ami nem fog megtörténni), akkor nagy valószínűséggel kötelezővé tennék az ukrán (és nem az "ukrám") nyelvet. De nem az oroszt, nem is értem, honnan jött az ihlet az orosz nyelvről.
Amúgy az ukrán (meg bármelyik szláv nyelv) fonetikájában sokkal közelebb áll a magyarhoz, mint az angol, ezért könnyebb megtanulni. Mondjuk nekem mindegy, én tudok angolul is meg ukránul is :)
#11 Én mondjuk nagyon jól tudok angolul, szláv nyelveket nem beszélek.Így is azt mondom, semmit nem jelent a fonetika.Alapból akármelyik szláv nyelv nehezebb az angolnál és ugyanolyan távol áll az angol és a szláv nyelvek logikája(inkább logikátlansága) a magyar nyelvtől.Így hát egyértelmű, hogy az angolt tudják a magyarok is könnyebben tanulni, mivel az egy könnyebb nyelv összességében.
A magyar nyelvhez hasonló logikájú nyelvek persze léteznek, de az egy sem indo-európai nyelv.
"Alapból akármelyik szláv nyelv nehezebb az angolnál"
Miért lenne nehezebb? Ezt miből gondolod?
A szláv nyelveknél a cirill abc-n kell túlesni első körben, de ha az megvan, onnantól fogva szerintem könnyebbek (legalábbis az ukrán biztosan), mint akár az angol, akár a német. Az angol az elején könnyű, de minél jobb vagy belőle, annál nehezebb. Én is megrekedtem egy olyan középhaladó szinten, ami kb arra elég, hogy az angol doksikat megértem, amit ki akarok fejezni, azt ki tudom, és el tudnék éldegélni bármelyik angolszász országban. De mondjuk egy komolyabb szerződést vagy egy szakszöveget már nem tudnék fordító nélkül megérteni.
Ezzel szemben az ukránt nagyon gyorsan, könnyen és egyenletes tempóban tudom viszonylag komoly szinten tanulni. Nekem sokkal természetesebbnek tűnik a fonetikája, és a grammatikája is logikusabbnak hat, mint az angolé. Illetve szerintem valahogy kifejezőbb is, úgy értem hogy sokszor már a mondat elején tudom, hogy mit akar mondani az illető, mert úgy tologatja a hangsúlyt meg úgy palatizál, hogy ki lehet érezni belőle.
Mondjuk Zelenskij pont nem, sokszor azt gondolom, hogy ő nem is ukrán. Nagyon furán beszél, nincs benne az a természetesség, mint az átlagos natív ukrán beszélőknél, és volt már, hogy belekeveredett egy-egy szóba, mintha hadakozna a kiejtéssel. Olyan, mint ha ő csak később tanult volna meg ukránul.
#14 Hát én ugyan nem rekedtem meg egy közepes szinten angolból, de mindegy.
A szakszöveg az megint más kategória.
A nyelvészek szerint könnyebb nyelv az angol, mint kb akármi más.Ennyi a lényeg.
Te valamiért szereted azt a gyomorforgató ukrán nyelvet, biztos azért tanulod olyan szívesen.Eredeti témára visszatérve, a magyarok nem fognak sem ukránul tanulni, sem ukránul beszélni.
A szláv nyelveknél, ha megtanultad folyékonyan olvasni az adott nyelv cirill abc-jét, és elédtesznek egy ismeretlen szavakból álló szöveget, 90% hogy fel tudod olvasni helyesen, mert a szavak többsége ahogy le van írva, úgy ejtik ki.
Az angolnál pedig alig van olyan szó, amit úgy ejtenek ki, ahogy le van írva.
Az én őseim egyik ágon Lengyelek voltak, másik ágon Szlovákok, biztos ezért érdekelnek a szláv nyelvek...
Most olvasom én is, hogy tényleg csak 2017-ben tanult meg ukránul Zelenskij, én azt hittem kisgyerekkorában... de mindegy is.
Régen olvastam ilyen hülye kérdést!
Mi NATO tagok vagyunk, Ukrajna (még) nem.
Annyira nem hülye Z., hogy egy NATO tagországot megtámadjon!
Ha meg majd egyszer NATO tag lesz, akkor pedig alapból lehetetlen hogy két szomszédos NATO tag megtámadja egymást!
Ha ilyen szándéka lenne Z.-nek, akkor fel sem vennék a NATO-ba Ukrajnát!
Meg aztán: mi a búbánatért támadna meg? Elég lesz nekik talpra állniuk majd, nem egy újabb hatalmas felfordulásba bele mászniuk!
#17 Elhiszem neked, hogy így van.Bár valószínűleg te személyesen érzed könnyebbnek, én csak a nyelvészek álláspontjára hivatkoztam.Mondom, én nem beszélek szláv nyelveket.Lengyel barátaim vannak, a lengyel elég bonyolultnak tűnik, bár azt sem tanultam soha, csak angolt, franciát és egy kicsit németet.
Érdekességként írom csak le, hogy az egyik rokonok meg török szakon(hivatalosan nem ez a neve) is tanult egyetemen, és szerinte könnyen meg lehet tanulni törökül így magyarként, bár ugye a török sem a könnyű nyelvek közé tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!