Mi az oka,hogy a felsőoktatás viszonylag felzárkózik,fejlődik, de a közoktatás tele van kommunista metódusokkal?
Szerintem, közeledik a nyugat-európai metódusokhoz.
Ez a pontszámítgatási módszer, még mindig nem tökéletes, de egy lépéssel már a nyugatias metódushoz áll közelebb.
Az ideális az lesz, mint ami pl Hollandiában van, van egy érettségi, az a beugró, a többit az egyetem dönti el.Ami lehet felvételi teszt, motivációs elbeszélgetés (interjú) vagy egyéb.
De, ha gyakorlati példákat nézünk.Nekem még volt szigorlatom, pedig a rendszerváltás után diplomáztam.Ez is a szociból visszamaradt dolog volt.
Akik ma ott tanulnak, nekik már nincs.
De, ami még jelentősebb, az az,hogy decentralizálták a kimeneteli követelményeket.Azaz az egyetem dönt,hogy kell-e nyelvvizsga és nem felülről ráerőltetik az intézményekre.
Szóval, szerintem a felsőoktatás lassan, de fejlődik.
A közoktatás viszont olyan, mintha megfagyott volna az idő.Kisebb módosítgatások, kozmetika van csak.
A mai napig létezik olyan,hogy 0. óra, az órák továbbra is dögunalmasak, alig gyakorlatiasak.Nincsenek tudományos kirándulások, természetjárás...semmi.
Épp ellenkezőleg, olyan embereket képeznek, akik korszerű tudással rendelkeznek, és gyorsan tudnak alkalmazkodni a piac változásaihoz, ellentétben a régi tanmenetekkel, amikor is mire lediplomázott a hallgató, már elavult volt a tudása.
Manapság a K+F is sokkal nagyobb hangsúlyt kap az egyetemeken, és gyakorlatilag már elvárás a főállású oktatóktól, hogy nemzetközi Q1-es publikációkkal rendelkezzenek.
#5: "Épp ellenkezőleg, olyan embereket képeznek, akik korszerű tudással rendelkeznek, és gyorsan tudnak alkalmazkodni a piac változásaihoz"
Én is ugyanezt mondtam, csak nem virágnyelven.
Hát akkor próbáld meg jobban kifejezni magad...
Most jó az egyetemi oktatás, azt nem kell bántani.
A modernebb szemléletű karokon sok projektfeladatot kapnak a hallgatók, ahol kénytelenek egyedül, önállóan utánajárni az információknak és megoldani a problémákat. Persze, tananyag is van bőven, de ahogy én észrevettem, a mai tananyag elég gyorsan követi a változásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!