Sokan miért keltenek hisztériát, csak mert eltörlik a nyelvvizsga kötelezettséget a felsőoktatásban?
Bejelentették hivatalosan is, hogy nem lesz a diploma kiadásának feltétele a nyelvvizsga.
Egyrészt, amikor diplomázunk, nem abból diplomázunk,hogy eltudjuk mondani angolul,hogy jaj de rossz,hogy esik az eső.Hanem abból, amit tanultunk és, amiből megírtuk a diplomamunkát.
Ennyi erővel ahhoz is köthettük volna,hogy tud-e a hallgató WC-t pucolni.
Eleve paraszt dolog volt a felsőfokú végzettséget olyan dologhoz kötni, amihez semmi köze nincs a diplomának.
Én mérnökként dolgozom, sohasem ment a nyelv.Anno, kiválasztottam a legegyszerűbb,leggagyibb államilag (nemzetközileg elismerten esélytelen lett volna) elismert nyelvvizsgát és nagy nehezen átcsusszantam angol B2-n.
De, ma sem tudom jól a nyelvet.Amennyire a munkámhoz kell azt tudom.A tárgyalásokat úgy is a projektvezetők, menedzserek csinálják, nekem nem az a dolgom.
Meg, amúgy léteznek ám tolmácsok, hahó.
Vannak olyan emberek, mint én is, akiknek nincs nyelvérzéke.Lehet kiizzadnak egy nyelvvizsgát, de sohasem fognak folyékonyan beszélni.Viszont a szakmájukban jók, megállják a helyüket.
Másrészt, például egy jogásztól, aki nem nemzetközi jogra specializálódik,hanem mondjuk itthoni válásokra, neki minek nyelvvizsga?
Harmadrészt, akinek annyira kell, majd megtanulja nyelvvizsga nélkül is.Nem kell a vizsgaközpontok zsebét tömni egy papírért.
Végtérre, ez egyáltalán nem csökkenti a felsőoktatás színvonalát, csak toleránsabb lesz az olyanokkal, akiknek nem megy annyira a nyelv vagy nincs rá szüksége a végzettségéhez.
Ezután mindenki nav elnöknek tanul majd, aki nem tud nyelveket.
2.
Aki elakar menni, megtanulja a nyelvet.Ennyi.
Liberális demokráciában nevetséges,hogy a nyelvvizsgázást ráerőltetik az emberekre, olyanokra is, akiknek alapból nem megy vagy nincs szüksége a választott szakmájához.
3#
Teljesen felesleges.Ezeknél a multis, mérnöki munkáknál, akik nem projektvezetők, csoportvezetők és hasonlók, alig használnak angolt, azt is csak írásban, e-mailben.
6.
Ez nálunk úgy működik,hogy a magasabb pozícióban levők megismerik ezeket a metódusokat ás átadják a csapatnak, magyarul.
Miért lenne az én dolgom, ezeket "szállítani"?
Kérdező:
"Aki elakar menni, megtanulja a nyelvet.Ennyi."
Ez nem úgy megy! Külföldön nem elég átmenni a vizsgán ott tudni is kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!