Sokan miért keltenek hisztériát, csak mert eltörlik a nyelvvizsga kötelezettséget a felsőoktatásban?
Bejelentették hivatalosan is, hogy nem lesz a diploma kiadásának feltétele a nyelvvizsga.
Egyrészt, amikor diplomázunk, nem abból diplomázunk,hogy eltudjuk mondani angolul,hogy jaj de rossz,hogy esik az eső.Hanem abból, amit tanultunk és, amiből megírtuk a diplomamunkát.
Ennyi erővel ahhoz is köthettük volna,hogy tud-e a hallgató WC-t pucolni.
Eleve paraszt dolog volt a felsőfokú végzettséget olyan dologhoz kötni, amihez semmi köze nincs a diplomának.
Én mérnökként dolgozom, sohasem ment a nyelv.Anno, kiválasztottam a legegyszerűbb,leggagyibb államilag (nemzetközileg elismerten esélytelen lett volna) elismert nyelvvizsgát és nagy nehezen átcsusszantam angol B2-n.
De, ma sem tudom jól a nyelvet.Amennyire a munkámhoz kell azt tudom.A tárgyalásokat úgy is a projektvezetők, menedzserek csinálják, nekem nem az a dolgom.
Meg, amúgy léteznek ám tolmácsok, hahó.
Vannak olyan emberek, mint én is, akiknek nincs nyelvérzéke.Lehet kiizzadnak egy nyelvvizsgát, de sohasem fognak folyékonyan beszélni.Viszont a szakmájukban jók, megállják a helyüket.
Másrészt, például egy jogásztól, aki nem nemzetközi jogra specializálódik,hanem mondjuk itthoni válásokra, neki minek nyelvvizsga?
Harmadrészt, akinek annyira kell, majd megtanulja nyelvvizsga nélkül is.Nem kell a vizsgaközpontok zsebét tömni egy papírért.
Végtérre, ez egyáltalán nem csökkenti a felsőoktatás színvonalát, csak toleránsabb lesz az olyanokkal, akiknek nem megy annyira a nyelv vagy nincs rá szüksége a végzettségéhez.
Ehhez nincs mit fűzni.
Pontosan így van.
Egy darabig kitalálták, hogy még az OKJ-s tanfolyamokon is kell nyelvvizsga!
Alapfokú német nyelvvizsgát tettem úgy, hogy egy pohár vizet nem tudok kérni németül. Fizettem a tanfolyamot, kaptam bizonyítványt.
Volt értelme?
#12-nek:
Az a te szegénységi bizonyítványod lenne.
Google fordítóról hallottál már?
Azért, mert aki képes diplomát szerezni, annak a nyelvvizsga sem okozhat akkora gondot. Egy angol B2 szerintem alap, hiszen nekem egyetemistaként rengeteg angol szakirodalmat kellett olvasnom. Másrészt angol nélkül ma már nagyon nehéz boldogulni a világban, és nagyon rossz lehet úgy élni, ha valaki csak egy nyelven beszél, mert így nem nyílik meg előtte a világ.
Ha nem lesz kötelező a nyelvvizsga, akkor a színvonaltalan egyetemek kitermelik a sok buta diplomást, akik rendes, jól fizető munkahelyet soha nem fognak tudni találni. Már most is dunát lehetne rekeszteni velük.
A színvonalas egyetemekről sorra ki fognak bukni a hallgatók, de ha az egyetemek meghatározhatják a saját feltételeiket, akkor azok között ott lesz a nyelvvizsga is.
Eddig sem volt értelme, de nem ezért. (mondom úgy, hogy nekem pont kell)
Egy munkához, ha egyáltalán kell nyelv, akkor ott a tényleges nyelvtudást nézik, nem a papírt. Ráadásul hiába van akármilyen nyelvvizsgád, ha egy adott munkához teljesen másik nyelvismeret szükséges.
Illetve teszik, vagy sem, de a legtöbb munka egyáltalán nem igényel nyelvtudást. Legfeljebb annyit, hogy informatika terén legyen valami ismereted.
Én egy példát hoznék csak.Egyik ismerősünk egy céghez akar bejutni, akik azt mondták neki, hogy ha nem is fejezte még be a felsőfokú tanulmányait az nem probléma, mert betanítják, de amíg nincs angol nyelvvizsgája szó sem lehet semmiről. Most fog a lányomhoz járni angolra.
Az sem érv a nyelvvizsga ellen, hogy pl. egy óvónó sosem használja a nyelvet, mert akár holnap is adódhat egy olyan lehetőség, ami nyelvtudáshoz kötött és ennek hiánya miatt nem tud élni vele.
A 21. sz-ban miért olyan nagy kihívás, hogy valaki nyelvet tudjon? Nem értem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!