Hogyan lehetne megoldani Magyarország demográfiai problémáit?
Rövid távon az elvándorlás megállításával, majd visszafordításával, ami nagyon nem könnyű. Fejlődő pályára kéne tenni az országot, visszaállítani a demokráciát. Hosszú távon a társadalom elöregedése akkor is súlyos probléma, ha nem társul hozzá a fiatalok elvándorlása. Fejlettebb, nyugatibb országokban már régebb óta küzdenek ezzel, de még senki nem talált megnyugtató megoldást.
Kézen fekvő lenne a bevándorlás támogatása, de a magyar gyomor ezt már nem venné be ennyi év hatásos fideszpropaganda után. Persze csak ha nyíltan csinálják. Ha sunyiban hozzák be a kötvényes arabokat meg kínaiakat, akkor nem zavar senkit.
Nagyon nehéz kérdés és nem tudom a poltika ezt egyáltalán mennyire tudja befolyásolni. Szerintem ezek mélyebb dolgok és inkább társadalmi, kulturális okai vannak. A fogyasztói társadalom arra ösztönzi az embereket, hogy önzőek legyenek és a családot vagy a gyermekvállalást tehernek érezzék.
Igazából ha megnézzük az anyagiak is nyilván fontosak, de alapvetően a párkapcsolati instabilitás a legfőbb ok, amiért sokan nem alapítanak családot. Sok esetben a saját mintáik sem jók, mert a szülők is elváltak vagy nem tudtak békében együttélni. Sokan sajnos nem jutnak el addig 30-35 éves korukig, hogy stabil párkapcsolatot alakítsanak ki, ezen nem tudom hogyan lehetne társadalmi szinten változtatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!