Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a többi kelet-európai...

Mi a többi kelet-európai ország sikerének titka? Miért tűnik Lengyelország is már magyar szemmel nézve Nyugatnak?

Figyelt kérdés

2022. szept. 3. 16:56
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
35%

10-es, GDP-ben persze még csak-csak állunk valahogy, csak sajnos a haszon oligarchák zsebébe kerül, a magyar átlagember életszínvonala folyamatos leszakadásban van.

Itt meg lehet nézni, hogy a FOGYASZTÁS tekintetében hol állnak a magyarok valójában:

[link]

Az egész EU-ban a második legszegényebb ország!

2022. szept. 3. 18:38
 12/18 anonim ***** válasza:
72%
11)A fogyasztást hiába linkelitek be minden héten kétszer ,nem jelent semmit,ezért nem is veszim alapul sehol sem önmagában a közgazdaságtanban,már többször elmagyaráztam,hogy miért nem,most nem ìrok litániát,de egy egyszerű példa: Pl Lengyelországban nem utaznak ingyen a 65 év felettiek,Magyarországo igen,mivel a jegyvásárlás a tömegközlekedésben is fogyasztásnak számìt,ìgy már ez is torzìt az egy főre jutò fogyasztásoban,de más torzìtó tényezők is vannak pl Magyarország nagyibb hosszùságù autòpályával rendelkezik,mind a négyszee akkora Lengyelország.De egyébként a GDP is cseles sok szempontbòl az csak magát a gazdaságot veszi figyelembe,ezért találták ki BIp-et az figyelembe veszu a GDP,a belső fogyasztást és som egyebet.Ha az orszàgok anyagi helyzetét szeretnènk összehasonlìtani,azzal kapunk a legreálisabb képet.
2022. szept. 3. 18:50
 13/18 anonim ***** válasza:

11# A link szerint a románok kb úgy élnek mint az írek, ami teljes nonszensz.

A fogyasztás egyáltalán nem feltétlenül határozza meg az életszínvonalat. Tegyük fel nekem van 1 milliárd forintom amiből havonta 10ezret költök, neked van 1 millió forintod amiből havonta 50ezret költesz, akkor most te 5-ször gazdagabb vagy mint én? Ugye hogy csalóka.

Ami az életszivonalat leginkább mutatja az a GNI/capita, de ez sem pontos mert ezt nagyon sok minden meghatározza pl élelmiszer árak, energia árak, lakás árak, szociális rendszer, juttatások, fizetés, eladósodottság mértéke, egy főre jutó internet stb stb, nagyon komplex dolog ezt meghatározni.

Személyes véleményem meg az hogy Lengyelország sokkal konzervatívabb. Európa egyik legvallásosabb országőról beszélünk, nem véletlenül van ott abortusztilalom sem.

2022. szept. 3. 19:03
 14/18 anonim ***** válasza:

Alapvetően sok részigazságot mond az utóbbi kettő hozzászóló - a baj csak az, hogy amikor a rezsim propagandája a GDP-adatokkal intézi el, hogy milyen "gazdagok" vagyunk (persze csak azokban a negyedévekben lobogtatják, amikor jelentős növekedés van) - na olyankor már nem szerettek árnyalni!

A GDP-re ugyanilyen nüanszok vonatkoznak!

2022. szept. 3. 19:36
 15/18 anonim ***** válasza:

A GNI/capita (bruttó nemzeti jövedelem) meg aztán tényleg abszolút semmit nem mutat abból, hogy milyen az életszínvonal egy országban (bár a gdp-ből származtatott adat, persze).

De értem, hogy most akkor a GNI-vel kell dobálózni, mert abban csak az ötödik leggyengébbek vagyunk az EU-ban, és akkor most ezt kell kiemelni agitációs és propagandaszempontból.

2022. szept. 3. 19:53
 16/18 anonim ***** válasza:

Szerintem akkor nézzük a valóban megközelítőleg leginkább releváns adatot:

EGY FŐRE JUTÓ GDP vásárlóerő-paritáson számolva:

[link]

Büszkék vagytok? 12 év kétharmados unortodox gazdaságpolitikája után???

2022. szept. 3. 19:54
 17/18 anonim ***** válasza:

Nem értem milyen propaganda szempontról van szó, sose szavaztam a Fideszre, semmi okom nincs propagandát nyomatni. Engem a tények érdekelnek és aki azt mondja Lengyelország nyugat hozzánk képest vagy ennyire elhúzott az hülyeséget beszél. Ehhez csak egyszerű józan ész kell meg alapvető világ és statisztika ismeret.

Nyugaton egyébként Lengyelországra sokkal inkább Kelet Európaként hivatkoznak, még Magyarországot Közép Európaként definiálják, ezt is sokszor hallottam már, és ez is elmond valamit, melyik a nyugatosabb. Az meg hogy a Fidesz mit csinál lényegtelen, mert Orbán és köre nem egyenlő 10 millió magyarral.

2022. szept. 3. 20:11
 18/18 anonim ***** válasza:
Nem tűnik nyugatnak Lengyelország.
2022. szept. 3. 20:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!