Energiaválság! Mikortól várható a csődök és elbocsátások nagy hulláma?
Az elszálló rezsi miatt "csökkentett üzemmódra" váltott az orosházi üveggyár. Már hűtik a kemencét, a dolgozók foglalkoztatását megvizsgálják szeptemberben.
"Már beindult.
Óriási bezárási hullám indul_H_A_T Magyarországon..."
Te a bulvármédia szennyhíreivel akarsz gazdasági folyamatokat indokolni?
Értelmes ember eleve nem olvas feltételes módban fogalmazott bulvársz...rokat.
Jelenleg is tart.
Szept 1 -el mi is megszüntettük vállalkozásunk.
KATA -s "olcsó" partnerek nélkül, megemelkedett adók, és rezsivel, nyersanyag árakkal, nem tudunk mit kezdeni.
80% -os áremelésre lenne szükségünk a tavaszi 20% -on felül, és akkor is csak nullára jövünk ki.
Sok (durván a fele) partner cég jutott erre, elkövetkező hónapokban szépen zárnak be, csak a futó munkák lezárása folyik, még ha veszteséggel is.
Ahonnan ételt szoktam időnként rendelni, kb hetente emeli az árat. a héten valamikor gondolkoztam, hogy rendelek, de az árakat nevetségesen magasnak tartottam, és nem tettem. Nyilván nem kapzsiságból emelnek, hanem, hogy kitermeljék a növekvő rezsiárakat. De, ez sajnos egy pozitív visszacsatolásos folyamat. Minél jobban emelnek, annál kevesebben és ritkábban rendelnek. Következésképp még többet kell emelniük, amitől még kevesebben rendelnek, és így tovább. Ha valami nem változik szinte biztos a csőd.
Ez csak egy kis vállalkozás példája. De nagyon sokan fognak belefutni ebbe az ördögi körbe. És ahogy ők csődbe mennek a beszállítóik bevétele is csökken. Az ilyesmi általában nem olyan gyorsan gyűrűzik át a gazdaságon, ha csak egy szektort érint a probléma. De a mostani eset más. Az energia árak csaknem minden szektort érintenek. Gyors földbeállás lehet még ebből.
Annyi minimális remény azért van, hogyha ezt a telet úgy ahogy átvészeli a gazdaság, és az európai kormányok és vállalkozások ezerrel ráfekszenek az energia pazarlás csökkentésére, alternatív energiaforrásokra, ahol csak lehet, akkor a jövőben sokkal válságállóbb lehet az európai gazdaság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!