Pár évtized múlva lehet, hogy a magyar nyelv eltűnik és a cigány nyelv kerül előtérbe?
Európai szintén még tényleg él, ezt aláírom. A Balkánon pl még mindig sokan használják. De a kérdező Magyarországról kérdezett és itt nem jellemző. A nyelvi asszimiláció sokkal hatásosabb volt.
"Studies from the 1990s show that the majority of Romani in Hungary grow up with Hungarian as their mother tongue. Only about 5% spoke Romani and another 5% spoke Boyash as their mother tongue, with particularly Romani rapidly declining"
Tehát már a 90-es években is csak a cigányoknak 5%-a használta elsődleges nyelvként a cigány (lovári) nyelvet, és van egy olyan sejtésem, hogy ez az arány azóta nem növekedő irányba változott. Én nem tudom, hogy a kérdező hol él vagy milyen területen járt, hogy a cigányok egymás között cigányul beszéltek de valószínűleg nem Mo.-n. Olyan településen nőttem fel ahol sok cigány élt és én személy szerint pontosnak találom ezeket az arányokat. Néha bedobtak egymás között menőzés gyanánt egy-egy cigány kifejezést. De ettől még nem ismerték a nyelvet mert folyékonyan nem tudtak egymás között így beszélni, ez olyan mintha én azt állítanám magamról, hogy tudok franciául mert tudom mit jelent az, hogy "je t'aime" :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!