A Fideszeseket nem zavarja, hogy a pártjuk populista, nem egy régi értelemben vett jobboldali-konzervatív párt?
Alapjáraton felismertem, hogy baj van a Fidesszel, és a hasonló vezetőkkel (Trump, Erdogan) de nem tudtam igazán tömören megfogalmazni, miközben jobboldali ember lennék alapvetően. Aztán elolvastam Jan-Werner Müller
Mi a populizmus? című művét és teljesen összeállt a kép.
Ez náluk egy hatalomgyakorlasi (-megszerzési, -megtartási) módszer (baloldal is lehet populista) amiből köszönöm szépen nem kérek, hiába a jobboldali máz, ha mindez álságos és hiteltelen, és bár bajom van a liberalisokkal, a régi elittel, nem rosszabbak ők sem semmivel.
3-as ezekkel tisztában vagyok nagyjából, a populizmus viszont modern irányzat, nem igazán tanítják sehol se. Láttam a hibáit a rendszernek, csak ez a könyv jól összefoglalta, ez az egész illiberalis dolog egy átvett dolog az fix, nem Orbánnék találták ki, valaki kitanitotta őket és megkell hagyni jól csinálják, de én liberális demokráciában, pluralizmusban szeretnék élni, ahol levalthato a kormánypárt, legitim ellenzék van mint régen, ahol nem a nép nevében beszélnek, ahol elismerik, hogy nem egy igaz vélemény van csak és aki ezzel nem ért egyet az a nép része, ahol nem épít ki a kormánypárt saját klienturat, nem veszi birtokba az államot, a médiát, vannak fékek a rendszerben, ahol nem néznek el minden korrupciót az emberek csak azért mert legalább nem baloldali párt van helyette.
Szóval a lényeg, hogy ha mindennel is egyetértenék Orbánnal akkor se akarom hogy illiberalis, beteg demokráciában éljek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!