Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Erdély jogosan lett Romániáé....

Erdély jogosan lett Romániáé. Egyetértesz?

Figyelt kérdés

Nyilván jó ideig Magyarország része volt Erdély, de nem olyan sokáig mint azt egyesek hiszik. Az idő nagy részében Magyarország autonóm állama/vazallusa volt. Bár a térség gyarmatosításának számtalan módját próbálták ki, a környékbeli románok mindig többségben voltak a szászok, magyarok és székelyek összefogásával szemben. A trianoni békeszerződésben megtörtént az igazságszolgáltatás, ami véget vetett a románok több mint 1000 éves szenvedésének.

Nyilván volt néhány olyan település, ahol magyarlakta többség volt Trianon után, de valamilyen szinten még az is érthető, hogy ott nem kaptak autonómiát a magyarok. Elsősorban mert ismételten a gonosz mellett harcoltak a világháborúban, továbbá azért is jogos, mert a románok sem kaptak autonómiát sosem a történelem során, pedig szinte mindig is többségben voltak Erdélyben.

2022. aug. 12. 13:06
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
98%
Nem értek egyet.
2022. aug. 12. 13:23
 12/41 anonim ***** válasza:
69%

"Mindig is több román élt Erdélyben, mint magyar mégsem kaptak sosem autonómiát vagy bármiféle jogot a magyaroktól."

Magyarország, Románia és Erdély szempontjából is az lett volna a célszerű, hogy Erdély egy különálló állam legyen, ahogyan Szlovákia is különálló lett, pedig Magyarországhoz, később pedig Csehszlovákiához tartozott. Erdély miért nem lehetett vagy most miért nem lehet független? Erdély olyan Magyarországnak, mint Ausztria Németországnak. A történelem során többször egyesültek, harcoltak egymás oldalán, ugyan azt a nyelvet beszélik, hasonló a kultúrájuk, de mégis másik ország, másik nép. Erdély ugyan így lehetne különálló ország, amelyik csatlakozik az EU-hoz és a NATO-hoz.

Csak hogy sem Trianon, sem a későbbi békediktátumok esetében nem az volt a cél, hogy bárkinek is jó legyen, hanem az, hogy a központi hatalmakat gyengítsék. Ma viszont felül lehetne vizsgálni az akkori határokat, már van számtalan bizonyíték arra, hogy a határelosztások több szempontból is igazságtalanok voltak. De valamiért a mai napig nem érdeke sem Franciaországnak, sem Angliának, sem az USÁ-nak, hogy Erdély önálósodjon...

Egyébként ha Románia jogosan birtokolja Erdélyt, akkor a magyar birtoklás is legalább annyira jogos.

2022. aug. 12. 13:24
 13/41 anonim ***** válasza:
9%

Max neked nem sok eszed van, ha azt hiszed mindenkit érdekelnie kell milyen területeket vesztett az ország több mint 100 éve. Egyetemistaként annyira érdekel már ez az ország, hogy semennyire. Egyébként én már beletörődtem, szarom le mi lesz a sok krumplizabálóval, és ultra magyar iq bajnokkal. Amint végeztem az egyetemmel megyek is külföldre.

Nem érdekel hogy ellenzéki vagy.

Még az állampolgárságomat is dobni fogom, annyira nem érdekel már ami itt megy. Olyan érzés mintha zombik között élne az ember.

2022. aug. 12. 13:31
 14/41 anonim ***** válasza:
54%
14)Ha Erdély független lenne,akkor ugyanùgy román vezetés lenne
2022. aug. 12. 13:32
 15/41 anonim ***** válasza:
75%

Fun fact: Erdély (ami ha nem lehet autonóm, akkor vitathatatlanul Magyarország tulajdona) nélkül Románia úgy néz ki a térképen, mint egy wc ülőke.Véletlen hát, hogy a román nép is olyan...amilyen?:D

De viccen kívül...Drága román kérdező!Ha szerintetek nektek van igazatok, Erdély Romániáé, mindig a tiétek volt, sosem laktak ott magyarok stb stb (szokásos román történelemhamisítás), akkor miért költötök ilyen iszonyatos pénzeket arra, hogy egy alternatív, hamis történelmet írjatok magatoknak?Miért fitettek százával trollokat, hog, 0-24-ben propgagálják a kitalált, hazug, román történelmet?Ha ti jobbak vagytok, miért állandóan a magyarok picsáján rágódtok? Ezekre nem kell válaszolni, mert költői kérdések.

De tudja azt is mindenki, hogy a tolvaj félti legjobban azt, amit ellopott.Ti is tudjátok, hogy bár jelenleg Romániához tartozik Erdély, sosem volt hozzá közötök, és bűntudatotok van emiatt IS.Meg mindenért, amit a magyarok ellen elkövettetek.Tudod ez a magyarok átka, hogy sosem lesz nyugtotok, amíg a lopott földjeinken élősködtök.

Nézd csak meg Szerbiát.Ahogy ellopták tőlünk a Vajdaságot, most pont ugyanígy rángatják ki alóluk az albánok Koszovót.Jaaaaj de fáj a szerbeknek...Bele vannak betegedve lelkileg.

De nem baj!Majd ti is megkapjátok a jussotok.

2022. aug. 12. 13:34
 16/41 anonim ***** válasza:
32%
#15 Csak tedd, hajrá. Nem fogok egy ilyen már bocsánat a kifejezésért síkhülye ember miatt szomorkodni. Nyugodtan frusztráld a közeged külföldön, vagy szerezz magadnak nőt, attól talán megnyugszol.
2022. aug. 12. 13:36
 17/41 anonim ***** válasza:
95%
Hiába kapta meg románia Erdélyt Magyarország még orbánnal is jobb hely, ki sem tudják használni, csak lelakni meg propagálni hogy az övéké.
2022. aug. 12. 13:37
 18/41 anonim ***** válasza:
A jogos azt jelentené, hogy jogilag helyes volt nekik ítélni. Ez előfordulhat, hogy kétségbe vonható, de akár az is, hogy jogilag helyes volt. Trianonról aki gyorsan befogadható és élvezetes olvasmányt szeretne, annak ajánlom figyelmébe Jankovics Marcell: Trianon c. képeskönyvét. Abszolút nem egy Trianont ellenző, fidernyák könyv, hanem nagyon érdekes dolgokat mutat be, milyen is volt az azt megelőző időszak és pl. a román, szlovák nyelvűek kezelése akkor Magyarországon. Pragmatikus, elgondolkodtató bemutatása a Trianonhoz vezető okoknak.
2022. aug. 12. 13:40
 19/41 anonim ***** válasza:
5%

Nem vagyok frusztrált, te szóltál be, én csak reagáltam. Az max te lehetsz ha nőt kell emlegetned :D Ne magadból indulj ki. Gimnázium végétől barátnőm van... ne incelkedj velem :D ha érted a poént haha.

Tüntettem anno, szavaztam stb, de ez egy menthetetlen ország. Sokkal stresszmentesebb az életem mióta egyáltalán nem érdekel mi megy itt. Tanulok, gyakornokoskodom, barátokkal vagyok. A többit meg egye meg a fene.

Neked pedig jó megrohadást itt :D

2022. aug. 12. 13:42
 20/41 anonim ***** válasza:
68%

Románok egy rakás purdé, akik szemétdombot csináltak Erdélyből, fákat kiírtották, a szép tájakat tele szemetelték, a gyönyörű belvárosokat panelekkel tele építették. A vasút gyakorlatilag semmit nem fejlődött az elmúlt 100 évben, a lakósság pedig szépen lassan mind elköltözik.

Hogy nálunk jó kézben lett volna-e, nem tudom. De hogy az elmúlt 100 év Erdély legsötétebb 100 éve, az is biztos.

2022. aug. 12. 13:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!