Kedves baloldali honfitársaim! Elárulnátok, hogy mi volt rasszista Orbán Vitya bizonyos beszédében?
18.
Te szűz nemzéssel nemzel utódot te sz.ncsetlen?!
Nézzetek már utána, hogy mi a különbség a "faj" és a "fajta" között mielőtt lepontoztok basszátok meg.
Attól, hogy valaki cigány, zsidó még ugyanúgy az emberi FAJhoz sorolható.
> A kultúránk megvédése idegen kultúráktól, nem rasszizmus.
Én előbb értesültem a reakciókról, mintsem meghallgattam volna Orbán Viktor beszédjét. És mikor hallgattam, elsőre nekem is az volt az élményem, hogy így kontextusával együtt nem is hat annyira borzalmasan. Fajról beszél, de értelemszerűen kultúrát, népet, vallást ért alatta. Ha a faj helyére mondjuk a kultúra szót helyezzük be, akkor – függetlenül attól, hogy valaki személy szerint egyetért-e ezzel vagy sem – a beszéd ezen része vállalható lett volna…
De aztán gondolkodtam a dolgon. A beszéd nem spontán született, hogy pontosan mi hangzik el benne, az hosszabb folyamat, tudatos átgondoltság, szándék eredménye. Orbán Viktor – vagy a beszédírója – szerintem annyira azért nem hülye, hogy ne tudna különbséget tenni nép, kultúra és faj között. A „szerencsétlen” – mintha ez a szerencsén múlna – szóhasználat tehát tudatos célt szolgál.
A faj egy biológiai fogalom, a faj genetikailag meghatározott és megváltozhatatlan valami. A kultúra viszont egy tanult és tanulható dolog. Aztán az emberi faj az, ami. Az ember máshogy gondolkodik az emberekről, és máshogy mondjuk egy állatokról, és ez nyilvánvalóan a törvényeinkben is megjelenik, más jogok és kötelességek illetnek meg egy embert, és más mondjuk egy kutyát (persze sok esetben a gazdáján keresztül).
Így aztán a beszéd, ha valaki úgy akarja nézni, és jobboldaliként számára is fontos a kulturális szabadság eszméje, akár úgy is, hogy azért ragaszkodik a sajátjához, az a beszédben a fajt magában népre, kultúrára, vallásra fogja cserélni. Aki viszont hajlik a rasszizmusra, az is megtalálja a beszédben a maga igazolását, hogy ezek az arabok/négerek/pirézek/stb. (a megfelelő szó aláhúzandó) megváltozhatatlanul összeegyeztethetetlenek velünk, az ükunokáik ükunokái is azok lesznek (hiszen másik fajról van szó, tehát ez a dolog öröklődik), sőt még olyan véleményre is igazolást ad a faj szó használata, hogy „ezek” tulajdonképpen nem is emberek, így nem is érdemlik meg, hogy emberként kezeljük őket.
„Nyilván” aki mondjuk Szíriából menekült, az nem is lehet mondjuk ateista – mint sok magyar – vagy keresztény, vagy akár buddhista. Nem lehet toleráns, alkalmazkodó, nyugati gondolkodású, stb… Hiszen szír, tehát fajilag hozzájuk tartozik, azokhoz, akikről tudjuk, hogy ilyenek, meg olyanok. Na ez így színtiszta rasszizmus. Persze érthető, hogy így kell gondolkodnunk, hiszen ha nem így gondolnánk, még a végén cizelláltabb választ kellene adni arra, hogy ki az, aki menekült és ki az, aki migráns, ki az, akit kívül tartunk, ki az, akinek segítünk, de idegenként, és ki az, akit be is fogadunk.
És szerintem ez a húzás – a faj és kultúra, nép, vallás fogalmának összemosása – zseniális. Hiszen egyik mércével mérve legitimálja és megerősíti a rasszista értelmezést, ezen keresztül a rasszizmusra fogékony holdudvart (kicsit becsatornázva akár Mi Hazánk választókat is), másik mércével meg kimagyarázható annyira, hogy vállalható legyen egy nyugatias jobboldali számára is, illetve a nemzetközi közvélemény előtt is.
Maximum annyi hiba csúszott a gépezetbe, hogy talán alábecsülték azt, hogy milyen hullámokat kelt ez a beszéd. Bár a fene tudja, mert lehet megjelenik még néhány cikk, meg elcsámcsogunk rajta néhány napig, vagy néhány hétig is akár (közben a fókusz lekerül sokkal húsbavágóbb témákról), de jön az ősz, és már a túlnyomó többség nem fog emlékezni az egészre, következménye nem nagyon lesz. Viszont a hatás marad, a Fidesznek az ilyen és olyan értékrendű tábora is kapott valamiféle megerősítést a helyes pártválasztására.
Elég gáz kifejezést használt, és valószínűleg tudatosan, mert biztos előre megírták neki a szöveget. Simán mondhatta volna például, hogy multikulturális világunkban ez egy olyan unikális jelenség és vívmány, amelynek elvesztése nem növelné, hanem csökkentené az emberiség diverzitását és sokféleségét, ha kultúránktól teljesen eltérő emberekkel kéne együtt élnünk. Na ha ilyen szöveget letolt volna, akkor respect, de olyan baromságot, hogy kevert fajú nép... annyira tudománytalan, az egész emberiség egy fajba tartozik. Nem tudom mi értelme tudatosan hergelni még jobban a nemzetközi tekintélyét.
A magyar sajtó is elég gáz ebben, napok óta csámcsog a témán (és még fog hetekig), de mikor a híres összefogásban nem egy Jobbikosról felvétel került elő, hogy karlendít, zsidózik, azt egy-két cikkel megemlítették és kész. Nem írták, hogy nácik lennének, de most Orbánra lazán rámondják, a kijelentése miatt.
"7. Rosszul fogalmazott a főnök, de nem volt ott rasszista szándék"
Nem vagy Fideszes tényleg nem?
Semmi! megmondta az igazat!
neked meg üzenném, vannak fajok! a Magyar nép is 1 faj, meg a fekete rassz is! ez tudományos tény! aki erre érzékeny az életképtelen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!