Nem kellene jobban támogatni a társas házakat a családi házakkal szemben?
A családi ház nálad egyenlő a luxussal?
Húúú, hallod. Látogass el pár borsodi kis falucskába. Kinyílna a szemed.
A legtöbb családi ház nem 50-60 nm2.
Mikor gyerek voltam,a 90-es években olyan utcában laktunk,ahol az összes emeletes(kb 30 ház)
A felében ma sincs kész a tetőtér.De fűteni se bírnák ilyen fizetések mellett,pláne most..
#6-nak (kérdezőnek):
Megbánod mint a kutya, amelyik hatot kölkezett!
Majd megtudod, amikor fizeted a közös költséget, a távfűtést, a szomszéddal fogsz vitatkozni, hogy mikor porszívózhatsz vagy milyen hangerővel hallgathatsz zenét, vagy mikor kapcsolhatod be az automata-mosógépet.
Hárman vagyunk a családban, mindenkinek van biciklije. Értek hozzá, én szoktam szervizelni őket. Idézést kaptam a szomszédunkban lévő rendőrségre, kihallgatásra. Mint kiderült, bejelentés érkezett hogy a városrészünkben ellopott bicikliket alakítom át úgy, hogy felismerhetetlenek legyenek. Mondta a zsaru is hogy tudja hogy ez b'romság, de akkor is ki kell vizsgálniuk. XD
Eltűnt a pincében az egyik helyiségből 10 bontatlan doboz 2mm-es szigetelt rézvezeték, amit felújításhoz akartak felhasználni. Mivel nekem már volt bicikli-lopásom, elővettek. Qrva jó, igaz?
Még jó, hogy kőműves vagyok. Megkértem a rendőrt, hogy kérdezze már meg az állítólagos sértettet, hogy mihez kellett neki egy 52nm-es lakásban EGY KILOMÉTER villamos kábel?
Ugyanis egy dobozban 100 méter van. XD
Azóta sem hallottam róluk.
Borsodi vagyok,nagyon sok ilyen ház áll félig üresen.
Lehet prolizni a panellakókat,de rengeteget spórolnak.
Nem 50-80 ezres gázszámlájuk van.
Szerintem sokan túlvállalják magukat.
Persze kényelmetlenebb.
Nem 10 emeletesben gondolkodom.
Egy 4 emeletes már tűrhető.
Egy rokonom nem rég 4 lakásosba költözött,amihez egy kis közös udvar van.
Egy másik meg nagy,családi házat vett kölcsönre,mikor egy panelre valóra lett volna neki,de minden áron nagyzolni akart..
#14-nek (kérdezőnek):
Igazad van. Nincs 50-80 ezres gázszámlájuk.
48 nm-et alapul véve van helyette egy 35-40-ezres távfűtésük, hozzá egy 15-20 ezres gázszámlájuk ha bojleresek, ha "melegvizesek", akkor a távfűtéshez csapjál hozzá 15 ezret.
Plusz 3-4 ezer közös-költség, 1000-2000 takarítási díj a lépcsőházra, és 2-3 ezer forint liftdíj, ha van.
Családi házban ha nincs pénzed, akkor szűkölködsz.
Ha társasházban nincs pénzed, előbb-utóbb elviszik a lakást.
Felfogtad?
Ismét #14-nek:
Csak megjegyzem, hogy 32 éves koromig a "saját" házamban éltem, amit rajtam kívülálló okból elvesztettem. Ezt a részét hagyjuk, anyámnak köszönhetem.
Most társasházban élek, 14 éve.
Nem lehet ennyire leegyszerűsíteni a kérdést. 30-40 évvel ezelőtt még az volt a szokás, hogy a szülők azzal segítették a gyerekeiket, hogy a házukban külön lakrészt építettek nekik, ezért van tele az ország 2-3 generációs házakkal. Azóta változott az életstílus, a gyerekek inkább külön képzelik el az életüket és nagyon sok ember benneragadt a régi, korszerűtlen vidéki házakban, főleg a nyugdíjasok, akik nem kapnak annyi pénzt a házért, hogy abból egy lakást vegyenek és ők már kölcsönt sem kapnak a különbözet fedezésére. Az ingatlanpiac sincs felkészülve arra, hogy egyszerre több százezer ember költözzön lakásokba, a panelek ára már így is az egekben van, ha elindulna a falvakból az elvándorlás a városi lakásokba, akkor ez még feljebb vinné az árakat, ami végképp megfizethetetlen lenne, nemcsak a nyugdíjasok, kisebb keresetűek számára, hanem az átlagos fiatalok számára is, mint amilyen te is vagy. Ha elindulna egy ilyen tendencia te is csak álmodozhatnál arról, hogy külön a szüleidtől panelbe költözöl és egy év múlva arra panaszkodnál itt, hogy miért nem tudsz lakást venni.
A korszerűsítési támogatásokkal kapcsolatban pedig annyit, hogy a családi házban lakók, kivéve ha van 3-4 kiskorú gyerek, pl. a nyugdíjasok, vagy akik már felnevelték a gyerekeiket soha, semmilyen támogatást nem kaptak a korszerűsítésre, sem pályázati, sem egyéb, akár fejlesztendő térségre vonatkozó formában.
Egyébként jellemzően a vidéki falvakban nagyon sok helyen még a gáz sincs bevezetve, így az egyetlen opció a fával való fűtés, amire eddig sem volt rezsicsökkentés, tehát ezek az emberek már szívtak éppen eleget, mert eddig sem volt igazságos a támogatási rendszer. Most meg a rezsicsökkentés korlátozása még feljebb hajtotta a fa árát, tehát közvetve a vidéki családi házban élők is büntetve vannak ismét.
Vidéki nagy házban lakni nem luxus, hanem nagyon nagy arányban kényszer szülte megoldás.
#18-nak:
Szerintem a probléma gyökere máshol van, az emberi jellemben keresendő.
A "panel" csábító mert kényelmet biztosít. Csakhogy azt meg is kell fizetni, AKÁR AKAROD, AKÁR NEM!
Nem dönthetsz például úgy, hogy spórolsz a fűtésen, vagy nem használod a liftet, vagy te takarítasz a lépcsőházban, vagy a napon melegített vízzel fürdesz, vagy a kertből behozott zöldséget főzöd, vagy nyakon vágsz egy nyulat ha van, stb ...
Megszűnik az autonómiád,a kényelemért cserébe!
A korszerűsítés rendben van,mert sokak már ott ragadnak,nem eladható.
De a fiataloknak jobb ha már nem nyomják(falusi CSOK)..
Egy ilyen példa is,mint a mostani energiaválság is jól mutatja,a kevesebb néha több.
Ha meg elterjednek a napelemek arra is kivethetnek adót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!