Ennek a gabonapehely adónak most pontosan mi értelme is lesz?
Most totál nem értem az egészet. Minek ez az új adó a gabonapehelyre?
Megnéztem az összetevőit, semmi káros nincs benne.
"A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni”
– mondta Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere. Szerinte a határértéket meg nem haladó cukortartalmú termékek a normál adómértéknél alacsonyabb kulccsal adóznak."
A népegészségügyi termékadó mértéke 2022.július 1-től:
pl. üdítőkre 23 forint/liter; energiaital 65 forint/liter; fehér csoki 210 forint/kilogramm; Ennyi lesz a 25g cukor/100g termék összetételű gabonapelyheknek is maximum, vagy ennél kisebb (110Ft, 65Ft vagy 40Ft/kg) a hozzáadott cukor, édesítőszer és egyéb tartalom függvényében.
Valóban emelkedni fog az ára, de egyben ösztönzi is a termék gyártóját, hogy kevesebb hozzáadott cukorral készítse, a vevőt is, hogy inkább azt vegye meg amiben kevesebb a hozzáadott cukor tartalom. Most 980-1100Ft között van egy kb. 450g-os gabonapehely ára. Én a chocapicot szeretem, annak 100g-jában 24,9g cukor van - nem tudom mekkora része a hozzáadott cukor. Ez most cirka 1100Ft egy dobozzal, akciósan ezres alatt meg lehet venni, számoljuk 1000Ft-tal az egyszerűség kedvéért. Ha a legrosszabb kategóriába esne (nem hiszem) akkor emelkedne az ára Kb. 100Ft-tal az adó miatt, ez 10%-os, elég durva drágulás lenne. Ha az alacsonyabb kategóriába esik, akkor viszont már csak kb. 30-40Ft drágulást jelent a terméken.
Egyik sem jó, ellenben ott vannak a polcon azok a termékek is amik kevesebb cukrot tartalmaznak és egészségesebbek, csak nem azt vesszük meg mert ez a gabonapehely olcsóbb, édesebb. A termékadótól az áraik közelebb kerülnek és vagy a chochapic gyártója változtat a cukortartalmán, hogy újra legyen árkülönbség, vagy a másikat fogják többen már vásárolni.
Tudsz jobb ötletet arra, hogy valamiképpen csökkenjen a hosszútávú egészségkárosodáshoz vezető cukrozott és mesterséges anyagokkal telerakott termékek aránya az étkezésünkben társadalmi szinten? Megvallom én nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!