Szerintetek mikor fogják teljesen kivezetni a készpénzt?
# 31
1930-ban a személyautó már egy gyári munkás számára is régen elérhető volt, a 120 millió lakosú Egyesült Államokban több, mint 20 millió gépkocsi üzemelt.
Szerintem az elmaradott társadalmi rétegek miatt nem szorulhat sajnos ki a KP még nagyon sokáig. Amíg egy telefonos alkalmazás feltelepítését is sokaknak képtelenség elmagyarázni, addig fölösleges digitális jövőt álmodni.
Na meg a mentalitás sem olyan. Már régen lehetne teljes személyzet nélküli boltokat üzemeltetni mindenféle kasszázás és sorbanállás nélkül, bedobod a kosárba, kitolod, kész. (az Amazon csinált is már ilyen üzleteket)
Csak sajnos ma a mentalitás az, hogy 10 kamera és 6 őr mellett is azt nézik sokan, mit hogyan lehetne ellopni.
# 33
Éppen olyan fejlett országokban ragaszkodnak szenvedélyesen a készpénzhez, mint az USA, Japán, vagy Németország.
# 35
Az USA, Japán és Németország esetében arányaiban is magas a készpénzhasználat.
Nem azért, mert sok ember van ott.
A kérdezőre reagálva: A készpénzt nem fogják tudni megszüntetni.
Banktól függetlenül kijelenthetem, hogy teljes mértékben hülyeség, amit írsz. A bankkártyás vásárlás a fogyasztani szándékozónak ingyenes, viszont a kereskedő oldalán nagyjából 500 Ft-ig deficites. A készpénzes fizetés részéhez hozzátenném, hogy fizikailag nem hiszem el, hogy bárki is megúszná 150.000 Ft alatt a havi bevásárlást, vagyis még a készpénzfelvétel utáni esetleges tranzakciós illeték még jobban megdrágítja a dolgot.
A kérdésre nyilván az a válasz, hogy amikor az elektronikus fizetés már univerzálisan elérhető és egyben biztonságos és problémamentes lesz bárhol és bármikor, akkor már nem lesz létjogosultsága a készpénznek.
De ez még elég soká lesz.
Én havonta maximum 30-35ezer forint készpénzt használok, ez is olyan helyeken ahol körülményes lenne mást használni (pl. nekem távolsági buszon egyszerűbb kp-val fizetni mint qr kódot olvasgatni telefonon amíg anyáznak hogy igyekezzek már :D )
De ezeket a speciális eseteket kivéve sehol nincsen szükségem kp-re, mindenhol kártyával fizetek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!