Szerintetek mikor fogják teljesen kivezetni a készpénzt?
Szerintem nem jó érv a bankkártya ellen amit valaki írt hogy nem tudtak fizetni "leall a rencer" hasonlók.
Ha történik is ilyen szökő évente egyszer nekem akkor is meggyőződésem hogy sokkal tovább állunk a sorban amikor nem tudnak vissza adni és megy a matek meg a pénztárcában apró kotorászással osszességében többszöröse idő megy el mint azzal hogy nem működik a bankkártya (velem még nem volt ilyen és amikor volt akkor is az én hibám miatt.) Tehát osszességében a bankkártya gyorsabb. Gyorsabban halad a sor ha az előttem lévők mindegyike bankkártyával fizet.
Abba az érvbe nem tudok bele állni hogy nem akarja valaki hogy lássa a nagy testvér hogy hol mikor mit mennyiért vásárolt. Vannak akiket ez zavar. Bár szerintem tobbsegében azokat akik valamit sumákolni akarnak. Mivel nekem ninssen sumákolni valóm így engem ez nem érdekel csak tudják gyorsan fizetni és ne kelljen koszos bankjegyeket taperálni.
# 14
A készpénzgyártás költségei nem jelentősek, egy modern bankjegy előállítása max. 50-70 Ft. A bankjegyek több, mint kétharmada 10 000 és 20 000 forintos, például 20 000 forintosból majdnem 10-szer akkora darabszám van forgalomban, mint 500 forintosból.
A 2022. évi magyar állami költségvetés 28 000 milliárd forint volt, ebből vagy 10 milliárdba került a bankjegyek cserje, ez olyan kis össze az egészhez képest, hogy érdemi inflációgerjesztő hatása nincs.
# 15
A kártyás fizetés átlagember számára drágább, mint a készpénzes, ugyanis ha kártyával fizetek, akkor a bank rám terheli a tranzakciós illetéket, kártyahasználati díjat, és egyéb költségeit.
Az más kérdés, hogy a kártyás fizetés a számomra is elkerülhetetlen, de a bank éves szinte vagy 35 000 forinttal lehúz miatta.
# 19
A készpénzállomány mennyisége folyamatosan és állandóan nő.
Ma, 2022-ben Nagy-Britanniában darabszámra ötször annyi bankjegy van forgalomban, mint 1980-ban volt.
Az USA esetében a kiadott bankjegyek mennyisége csak 2008 és 2022 között 230 %-kal nőtt.
A forgalomban lévő euro bankjegyek mennyisége, 2002, az euro bevezetése, és 2022 között megint csak majd 300 %-os növekedést mutat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!