Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Nem pénz kérdése, hogy menjene...

Nem pénz kérdése, hogy menjenek az emebrek pedagógusnak, hiszen már a szocializmusban is gyenge volt a fizu, akkor mi romlott el?

Figyelt kérdés

Tudom alacsony a pedagógusok fizetése. Viszont a balliberális kormányok alatt sokkal rosszabb volt minden; elvették a 13.havi bért, iskolabezárások, ped.elbocsájtások voltak. Már a kommunizmusban is nagyon rossz volt a tanári bér. Anno a pedagógusok mindig nagyon szegényesen öltöztek, régi kopott aktatáskával, foltozott kabátban, lyukas cipőben. A mi tanárunk is sokat sírt órán a kevés fizura mégis akkor még jöttek. Most pedig nem. Mi lehet az oka ennek?

Nézd meg magad ha nem hiszed : https://www.youtube.com/watch?v=TXLbsn6MifA

2022. jún. 6. 21:37
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
83%
Annak idején nem voltak nagy különbségek a fizetésekben, DE meg lehetett tisztességesen élni, és még maradt is pénz olyan úri huncutságokra, mint nyaralás. Ehhez képest egy kezdő tanár fizetése most arra nem elég önmagában, hogy fenntartson egy normális életet. És ezért a pénzért tanítson, neveljen, és még vágjon is jó képet.
2022. jún. 6. 21:42
 2/24 anonim ***** válasza:
19%
Én egyetértek velük, de én is ugyanezt mondom, amit te. Mindig is rossz volt a fizetés, nem is értem miért csak most kezdtek komolyabb tiltakozásba '89 óta.
2022. jún. 6. 21:42
 3/24 árokpart ***** válasza:
41%
Attól még, hogy régen sem volt jó nekik akkor örökké maradjon is így? Nem a fejlett országokhoz való felzárkózásinknak kellene, hogy legyen a cél? Nem visszafelé kell mindig tekinteni. Most ez olyan példa mintha az mondanád, hogy hiszen régen sem volt villany, meg számítógép az emberek ilyenkor csak legfeljebb a mezőre jutottak el oda is dolgozni, hogy enni tudjanak a télen nem ám nyaralni meg Balatonra, tengerre, kultúrális kirándulásokra stb. Mit szólnál ha a feltalálóink meg a szociológusaink így gondolkodtak volna.
2022. jún. 6. 21:44
 4/24 anonim ***** válasza:
12%
Csak a baloldal uszítja őket a kormány ellen, bőven meg lehet élni a mostani bérükből is, főleg hogy gyakorlatilag félállásban dolgoznak. A versenyszférában az összes vergődő tanár összefosná magát egy hét alatt.
2022. jún. 6. 21:44
 5/24 anonim ***** válasza:
89%
Nem az a baj, hogy fizetésemelést akarnak. Igazuk van. Az nem érthető, hogy miért csak most? Miért vártak ezzel ennyit?
2022. jún. 6. 21:46
 6/24 árokpart ***** válasza:
85%
5-ös Azért mert vásárlóerő paritás tekintetében most vannak a legrosszabb helyzetben.
2022. jún. 6. 21:50
 7/24 anonim ***** válasza:
88%

Amióta politikai komisszárok mondják meg, hogy mit kell tanítani, mit szabad és mit nem és milyen könyvből, azóta ezt a terrort kell elviselni. A sok kötelező óra mellett nem jut se idő, se pénz önképzésre, a szaktárgyakkal kapcsolatos tudományos eredményeknek az oktatásba integrálására.

Orbán ezen a téren is is félrevezeti a közvéleményt. A Horthy kort akarja visszaállítani és közben az adott korban éppen az iskolai oktatás magas színvonala volt az, ami nemzetközi szintre emelte a magyar oktatást. Akkor egy középiskolai tanár simán el tudta tartani a 6-8 fős családját (beleértve a nyugdíj nélküli nagymamát is), tudtak tartani cselédet és szakácsnőt, sőt még nyári pár hetes abbáziai nyaralásra is futotta.

2022. jún. 6. 21:51
 8/24 anonim ***** válasza:
65%
Ismerve a Fideszt, a pedagógusok inkább kezdjenek el lottózni! Előbb fog bejönni a főnyeremény, mint a fizuemelés.
2022. jún. 6. 21:58
 9/24 anonim ***** válasza:
16%
A szociban az átlagember számára a pedagógia diploma volt, ami könnyen elérhető volt.
2022. jún. 6. 22:00
 10/24 anonim ***** válasza:
95%

Sok tényező van együtt.

Az online oktatás nem csak a diákoknak, szülőknek volt gond, a pedagógusoknak is. megtapasztaltuk, hogy sokkal kevesebb erőfeszítéssel is el lehet érni azt, hoyg aki akar az tanul aki meg nem akar az nem tanul - de nem a mi dolgunk már hanem a szülőké.

Eltűnt a lelkesedés sok kollégából ami eddig hajtotta, mert a diákoktól, szüleiktől sokkal több negatívum éri a pedagógust és mindenki azon lovagol milyen kevés egy tanár fizetése - ergo akkor szerintük a tanár nem is ér semmit.

Sok helyen - ezen a fórumon is - a pénz az amiben mérik egy ember munkájának értékét, miközben az meg egyre kevesebbet jelent mait a tanuláson/tanításon kívül jelent az iskola: a nevelést. A diákok egyre szemtelenebbek, egyre kevesebbet hajlandóak tanulni. Egy évtized alatt a felére csökkent annak az ismeretnek a mennyisége amit képes vagyok megtanítani a diákjaimnak, mert egyszerűen minimálisan sem veszik a fáradtságot, hogy meg is tanulják. Már dedós módszereket kell bevetni, hoyg egyáltalán hajlandóak legyenek valamit csinálni, miközben tudom, hogy az osztály fele többször ennyit képes lenne megismerni, megérteni.

A tanár hibájának tekintik, hogy ha nem képesek jó jegyre megírni a dolgozatot abból, amit szó szerint az előző órán le is írtak a füzetbe. Ahogy ha otthoni munkát kapnak, amihez használhatnak bármilyen segédeszközt, még magába a feladatsorba is betettem a számolási feladatra példát amit csak más számokkal kellene maguknak kiszámolni, akkor sem képesek sokan még 3-asra sem elkészíteni.

A múlt héten egy ismétlő órán 3 darab egyszerű feladatot nem tudtunk kiszámolni, mert szimplán a csoport fele még csak arra sem volt hajlandó, hogy elkezdje. Amikor meg kell fenyegetni hetedikeseket azzal, hogy óra végén megnézem mindenki füzetét, hogy leírta-e azt ami a táblán volt, majd így is van 2 ember akinek nincs a füzetében semmi, az elég kiábrándító.

Egy anyagilag jól álló város jó családjainak iskolájában dolgozom, de minden órán küzdeni kell a nagypofájú, beképzelt, agresszív, visszafeleselő és közönyös diákokkal, akik csak éppen dolgozni nem hajlandóak órán. És mindegy hogy ez érdekes feladat-e vagy jegyre megy, akkor is van pár aki megpróbálja a feltűnősködésével a többieket zavarni, visszafogni. a szülők fele azért támad mert miattuk az ő gyereke nem tud tanulni, ezeknek a szülei meg azért támadnak, mert én miért nem tanítottam meg a gyereküket és miért fognak megint bukni.

A lelkesedés, az energia hiányzik belőlem is - pedig nekem nem okoz gondot még hogy nem elég magas a fizetésem. Akkor milyen lehet azoknak a pedagógusoknak akiknek ebből kellene eltartania a családjukat?

2022. jún. 6. 22:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!