Egy LMBTQ-s elmagyarázza nekem, hogy mi ez a "nembináris" jelenség?
A zászló alatt ezt írják: "A sárga a binaritáson kívül élő embereket, a fehér a többneműeket, a lila a nemek közti embereket, a fekete a nem nélküli embereket jelképezi."
Szóval egész PONTOSAN kiket is jelképeznek ezek a színek? Mit jelent a binaritáson kívül élni? Nincs az illetőnek nemi szerve? De akkor mit jelent a nem nélküli? És nemek közötti? A többnemű?
Ha én bemondom, hogy mostantól nembináris vagyok, akkor onnantól én is az vagyok? Ennyi kell hozzá? Mi ennek az egésznek az értelme?
Nem binárisra én azt mondanám, hogy nem érzi komfortosnak valaki a testét, azaz van test dysmorfiája azonban egy transz neművel ellentétben ezt nem oldja meg az átoperáltatás egyik nemből a másikba.
De lehet ez szociális jellegű probléma azaz nem akarod hogy beskatulyázzanak az alapján, hogy neked milyen a nemed, mert nem tudsz azonosulni a nemhez tartozó követelményekkel.
Nem bináris szerintem nem azt jelenti hogy te egy 3. vagy 4. nem része vagy, hanem inkább azt hogy te vagy testileg, vagy szociális alapon a 2 nemmel nem tudsz azonosulni.
27 értem, de ha a két nem közül egyikkel sem "azonosulsz", akkor konkrétan mi az a harmadik dolog, amivel igen? Mi tartozik hozzá?
Pl. fiúknak van fütyijük, tásítunk hozzá apaságot, kenyérkeresetet. A nőkhöz puncit, gyerekenevelést, gondoskodást.
A nembinárisnak egyik sem tetszik, tehát egy harmdik utat választ.
Mi ez a harmadik út, ahová őt kell sorolni?
A bizonyos 3. dolog az az hogy úgy kezeled őket mint egy személyt és nem kötöd hozzájuk a férfiakkal vagy nőkkel asszociált tulajdonságokat és viselkedéseket, hanem megismered az illetőt és az alapján alkotsz véleményt.
Itt a nemekre ne úgy tekints, hogy mi van a lábad között, hanem úgy hogy mások milyen kategóriába sorolnak téged. Egy teljesen átoperált transz nőről se fogod tudni megmondani az utcán a biológiai nemét, hacsak nincs háttértudásod.
#29 De azt mondd meg, mi az, mi konkrétan a férfi és női viselkedésen kívül esik.
Pl. szeretek filmet nézni, ez egy nemektől független dolog. De eddig is az volt. Akkor mi szükség meghatározni magamat úgy, hogy se nem vagyok nő, se nem férfi? Akkor ez a férfi és női "szerepek" elutasítását kell jelentse, magyarul se dolgozni, karriert építeni nem akar, de családot, de semmit, csak szórakózni, ingyenélni (nemhez nem köthető dolgokat).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!