Hogy hangozhat el egy piacgazdaságban az "extraprofit" kifejezés?
Ha el is tekintünk attól, hogy minden a fogyasztókra lesz hárítva, árnövekedések lesznek, ami még nagyobb bevételhez juttatja a cégeket, akkor is érdekes számomra politikusoktól hallani ezt a kifejezést.
Én valahogy nem tudom értelmezni. Egy piacgazdaságban egy cég lehet nyereséges vagy veszteséges, termelhet profitot vagy lehet neki tartozása. Ha a pluszban van, profitot ér el, az lehet 1% vagy akár 100% is, lehet 1 millió vagy akár 100 milliárd is. Így működik a piacgazdaság a kereslet-kínálat alapján.
Akkor mégis olyan emberek, akiket elvileg gazdasági tanácsadók segítenek, hogy beszélhetnek "extra profitról"?
"A lényeg hogy komplex számításokkal jól elkülöníthető a normál profiton felüli extraprofit. Ehhez a 2003-2010-es időszak lesz referenciaként felhasználva. Egyébként nem a teljes extraprofit lesz elvonva, hanem annak 2/3-ad része."
F*szság. Ha normál profitot akarnak nézni, arra ottvan 2018 és 2019, azaz a Covidot megelőző két év. 2010 előttel nem lehet normálisan összemérni, mert:
1. Pénzügyi válság volt, a kötvénypiac befagyott, a bankgaranciák elszálltak. A 2008-as válság kifejezetten a pénzügyi szektort érintette és onnan gyűrűzött át máshova a baj. Miközben most pedig fordítva történt és a reálgazdaságban tört ki a válság és onnan gyűrűzött tovább a pénzügyi szolgáltatókhoz.
2. Fejlődött a technológia. Még az internetsebesség is ég és föld a 2021 és mondjuk 2009-es időszakokat összehasonlítva. Hogy a p*csába fogják tudni ezt figyelembe venni a számításoknál? Hogy fogják figyelembe venni a fejlődő technológia, az évek során felhalmozódott tapasztalat és esetleg a piaci körülmények változását?
Nekem ebből kizárólag az jön le, hogy azért akarják a 2010 előtti időszakot bázisnak használni, nem pedig 2018-at és/vagy 2019-et, mert nyilvánvalóan (a fent sorolt okokból kifolyólag) sokkal nagyobb lesz a szakadék az értékek között, azaz manipulált módon nagyobb "extraprofitot" fognak tudni kiszámolni, amit aztán meglehet adóztatni, a hülyéket pedig megvezetni ezzel a hamis módszertannal.
"Szóval ezért, és egyéb előitéletek miatt kár volt lepontozni..."
Nem kell aggódnod, nem szokásom pontozni, ahogy most sem tettem. Általános jelenség a GyK-n, szóval óvatosan használnám az előítélet kifejezést.
Üdv,
#24-es hozzászóló (20:31)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!