Mennyi fizetéssel lehetne a pedagógus szakmát kívánatossá tenni?
Az az érzésem, hogy azért nem akarja a kormány vonzóvá tenni a ped.szakmát, mert olyan hatalmas béremeléssel lehetne ezt elérni ami hatalmas összeg lenne a költségvetésnek és nem lenne reális a részmunkaidős 9,5 hónapot dolgozó pedagógusokkal kapcsolatban. Öregszik a pedagógus korfa. Tíz éven belül kiöregednek a 40%-uk [link]
Nincsen jó híre a szakmának sem a kormányban, sem a társadalomban. Ez egy könnyű diplomával szerzett részmunkaidős állás. Napi 5-6 óra bejárással heti 25-30 óra munkával hatalmas szünidővel kb 9.5 hónapot dolgozi a már egy pályakezdő kezdő pedagógus egy évben. Ugyanakkor viszont ami szakszervezetet illeti inkább liberális tartalmat tanítanának legszívesebben, ami a jobboldali társadalomban nem túl kellemes. Minden tekintetben megtürthöz hasonló a pedagógusok helyzete a társadalom számára.
* * *
A másik nagy probléma az, hogy a mai fiatalok már nem olyanok mint az előző generációk ; könnyű életre vágynak magas fizetéssel, céges verdával, céges mobillal, rendelt kész pizzán élni már iskola után. Ehhez nem is kicsit kellene emelni a pedagógusok bérét. Nem lenne elég 15-30%, de még 40%-sem, hogy vonzóvá tegyék a "telhetelen" mai korosztály számára ezt az egyébként nemes hivatást, mármint ahogy régen űzték. Alap hangon 200%-250%-al kellene emelni a béreket, amit pedig a magyar gazdaság nem termel ki legyünk őszinték...
...Nincs mit tenni! [link]
Szerintetetk a portfólió miért ilyen bugyuta követelményeket állít? És azon is mennyien sírnak, hogy nehéz megírni. A legtöbb tanár aki a közoktatásban van, rettentően egyszerű bármihez is, persze, hogy szr az oktatás.
Aki megteheti (=ért bármihez is), elmegy máshova dolgozni. Maradnak azok akiknek semmi más kilátásuk más munkára.
19@ "de akkor rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak.Akkor legyenek keményen ellenőrizve, számoljanak el és legyenek kiszűrve az alkalmatlanok."
Ezt most engedjük el. Kivitelezhetetlen. A tanárok egyébként is összetartanak
23, egyetértek veled, nem nekem kell bizonygatnod, szerintem is fszság a portfólió.
De akik ezt komolyan veszik, azt sem értem, megy a szenvedés, hogy nehéz megírni, mennyire izgulnak rajta, jajmilesz ha nem kezdi el írni nyár elején a novemberi határidős portfóliót. Nevetséges.
19-es, egyetértek, legyen így!
16-os válaszoló
Amennyire ez megítélhető, manapság azok az országok fejlődnek irigylésre méltóan, azokkal az országokkal példálózunk, amelyek nagyon sok pénzt áldoztak az oktatásra. Sajnos az a helyzet, hogy az oktatás szinvonala az oktatók szinvonalán múlik első sorban.
Én nagyon régen voltam középiskolás, de már akkor se a legokosabbak mentek tanárnak. Ma meg már a béka segge alatt van a pedagógusok presztizse nem utolsó sorban azért is, mert annyira keveset keresnek. Miért van az, hogy én orvosként négyszer annyit keresek, mint egy hasonló korú tanár? Így nyilván nincs túl nagy vonzereje a pedagógus pályának, tehát nincs nagy választék, amiből válogatni lehetne. Ezért nyilván nem a legmagasabb intellektusok kerülnek a pályára, pedig alighanem ez kéne ahhoz, hogy a szinvonal emelkedjen. És ez így van száz éve, és még egy darabig így is marad akkor is, ha most hirtelen kétszeresére emelnék a pedagógusok bérét. Hosszú távú befektetés lenne ez a jövőbe. Erre nyilván a politikus nem hajlandó, mert neki ez nem jár közvetlen haszonnal.
Azért, nehogy már ugyanannyi pénzt osztogassunk az általános iskolai,középiskolai pedagógusoknak, mint a versenyszférában dolgozó mérnököknek, közgazdászoknak, akik valós,számokban is mérhető értéket állítanak elő.
Össze sem lehet hasonlítani a kettőt.A tanárok munkája sokkal lazább egy versenyszférás állásnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!