Mennyi fizetéssel lehetne a pedagógus szakmát kívánatossá tenni?
Az az érzésem, hogy azért nem akarja a kormány vonzóvá tenni a ped.szakmát, mert olyan hatalmas béremeléssel lehetne ezt elérni ami hatalmas összeg lenne a költségvetésnek és nem lenne reális a részmunkaidős 9,5 hónapot dolgozó pedagógusokkal kapcsolatban. Öregszik a pedagógus korfa. Tíz éven belül kiöregednek a 40%-uk [link]
Nincsen jó híre a szakmának sem a kormányban, sem a társadalomban. Ez egy könnyű diplomával szerzett részmunkaidős állás. Napi 5-6 óra bejárással heti 25-30 óra munkával hatalmas szünidővel kb 9.5 hónapot dolgozi a már egy pályakezdő kezdő pedagógus egy évben. Ugyanakkor viszont ami szakszervezetet illeti inkább liberális tartalmat tanítanának legszívesebben, ami a jobboldali társadalomban nem túl kellemes. Minden tekintetben megtürthöz hasonló a pedagógusok helyzete a társadalom számára.
* * *
A másik nagy probléma az, hogy a mai fiatalok már nem olyanok mint az előző generációk ; könnyű életre vágynak magas fizetéssel, céges verdával, céges mobillal, rendelt kész pizzán élni már iskola után. Ehhez nem is kicsit kellene emelni a pedagógusok bérét. Nem lenne elég 15-30%, de még 40%-sem, hogy vonzóvá tegyék a "telhetelen" mai korosztály számára ezt az egyébként nemes hivatást, mármint ahogy régen űzték. Alap hangon 200%-250%-al kellene emelni a béreket, amit pedig a magyar gazdaság nem termel ki legyünk őszinték...
...Nincs mit tenni! [link]
7#
Nem ők nevelik ki.
Főleg az egyetemi oktatók teszik ezt.De a legnagyobb munka a diákoké.
12
Igazad van, általános iskola helyet rögtön egyetemre kell íratni az a ,,büdös kölköt" mit húzza itt az időt... :D
Jesszusom ha te élőben láttál iskolát, akkor te vagy az élő bizonyíték rá, hogy valami nagyon el van cseszve az oktatással.
Hagyjuk már, hogy részmunkaidős állás, hol élsz? A pedagógiai munka nem csak abból áll, hogy bemegyek oszt' ott vagyok 45 percen keresztül.
Kíváncsi vagyok amúgy, hogy a sok GDP-termelő hogyan dolgozna, ha nem lenne köznevelés. Ülhetne otthon a gyerekével, ahogy az előző két tanévben tette.
16#
A gyerekeket úgyis magántanárhoz kell vinni vagy tehetséggondozás vagy felzárkóztatás céljából.
A magyar köznevelés mindegyikre alkalmatlan.
Amikor én jártam gimnáziumba, több, mint 10 éve, akkor is az osztály 2/3-a magántanárhoz mászkált matekból, mert semmit nem oktattak az iskolában.
Kvázi most is gyermekmegőrzőként működnek.
Nyilván ezek egymással összefüggő dolgok.
Amíg nem keresnek semmit a tanárok, addig csak azok fognak menni tanárnak, akiknek más lehetőségük nincs. Amíg csak ilyenek vannak, nem szűrheted ki a rosszakat, mert nem marad senki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!