Mennyi fizetéssel lehetne a pedagógus szakmát kívánatossá tenni?
Az az érzésem, hogy azért nem akarja a kormány vonzóvá tenni a ped.szakmát, mert olyan hatalmas béremeléssel lehetne ezt elérni ami hatalmas összeg lenne a költségvetésnek és nem lenne reális a részmunkaidős 9,5 hónapot dolgozó pedagógusokkal kapcsolatban. Öregszik a pedagógus korfa. Tíz éven belül kiöregednek a 40%-uk [link]
Nincsen jó híre a szakmának sem a kormányban, sem a társadalomban. Ez egy könnyű diplomával szerzett részmunkaidős állás. Napi 5-6 óra bejárással heti 25-30 óra munkával hatalmas szünidővel kb 9.5 hónapot dolgozi a már egy pályakezdő kezdő pedagógus egy évben. Ugyanakkor viszont ami szakszervezetet illeti inkább liberális tartalmat tanítanának legszívesebben, ami a jobboldali társadalomban nem túl kellemes. Minden tekintetben megtürthöz hasonló a pedagógusok helyzete a társadalom számára.
* * *
A másik nagy probléma az, hogy a mai fiatalok már nem olyanok mint az előző generációk ; könnyű életre vágynak magas fizetéssel, céges verdával, céges mobillal, rendelt kész pizzán élni már iskola után. Ehhez nem is kicsit kellene emelni a pedagógusok bérét. Nem lenne elég 15-30%, de még 40%-sem, hogy vonzóvá tegyék a "telhetelen" mai korosztály számára ezt az egyébként nemes hivatást, mármint ahogy régen űzték. Alap hangon 200%-250%-al kellene emelni a béreket, amit pedig a magyar gazdaság nem termel ki legyünk őszinték...
...Nincs mit tenni! [link]
Szerintem, első lépésként nem a 2014-es minimálbérhez, hanem a 2022-eshez kellene kötni a pedagógusbért és akkor máris, jelentősen magasabb lenne a fizetésük.
Egyébként, annyit nem érdemelnek, mint egy versenyszférában dolgozó diplomás, hiszen ő mégis számokkal mérhető értéket állít elő.
Azért annyit hozzá kell tenni, hogyha valaki a pénz miatt választja ezt a szakmát, az inkább ne menjen pedagógusnak. Ez egy ugyanolyan hivatás, mint a rendőr, orvos, tűzoltó.
Nyilvánvalóan fontos, hogy sokat keressenek a pedagógusok, de a munkájuk nem pénzben mérhető dolog.
Elvégre az ő munkájuk nagyban hozzáfog járulni pl hogy a gyerek megszereti-e az olvasást vagy épp nem fogja a matematikát ördögtől való dolognak tartani.
Szerintem már 25-30% is elegendő lenne egy időre.
Szívem szerint körülbelül az orvosok bértáblája szerint adnék a tanároknak is fizetést, és így talán megreformálódna a rendszer, nem lenne annyi degenerált tanár akik sajnos a pályán vannak és gyerekek életét nehezítik meg.
Nyilván ez a "szívem szerint" nem olyan erős érv...:/
3
A pedagógusok pedig kinevelik a versenyszférában dolgozókat, hogy versenyképesek legyenek...
Nem a pénz miatt választottam a szakmát. De a pénz miatt hagytam ott, mivel valamiből élnem kell.
Nem luxibéemvét akartam elérni az életben, elég lett volna egy tisztességes megélhetés.
5, és ha hivatásod van, akkor az egyenlő azzal, hogy halj éhen? Hogy ne menj nyaralni, hogy ne legyen soha saját lakásod, hogy ne tudj gyereket vállalni, mert neked legyen elég az életben a hivatás???
Nem értem ezt az érvelést.
Hivatásom van, jó is vagyok abban, amit csinálok, de ne haragudj, nem fogok belepusztulni abba, ami a hivatásom, csak mert egy páran ezt találják illendőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!