Mikor vált nyilvánvalóvá, hogy az oktatás színvonala javításra szorul?
Nekem akkor amikor 2010 körül (okostelefonok bejönnek, műveletlenebb rétegek és gyerekek közül kezdtek netezni többen) megfigyeltem hogy sokan nincsenek tisztában alap földrajzzal. Erre azelőtt ritkábban volt példa a neten, vagy legalábbis nem vettem észre.
Például azt gondolják hogy Magyarország a Balkán-félszigeten található...
Először azt hittem hogy ilyen elemi tévedést csak nagyon kicsi gyerekek vagy értelmi fogyatékosok ejtenek, mert a mi korunkban már általánosban is alapműveltség volt Európa földrajza, nézegettünk atlaszt.
Kezdetben ez a hit talán még nem volt alaptalan, bár a fogalmazás nem mindig volt alacsony szintű.
Később (2010-es évek második fele, napjaink) beigazolódott a gyanú és tényleg elszomorodtam: jól szituált és értelmesnek tűnő fiatalok is sokszor ilyen alap tévedésekbe esnek.
Sajnos a tisztelet is kiveszhetett az emberekből, mert amikor jó szándékból ki szeretném javítani a hasonló hibákat akkor (valószínűleg büszkeségből) ragaszkodni szoktak hozzá és elterelik a témát (pl. "átvitt értelemben gondoltuk"). De az is lehet hogy ez csak szimplán lustaság miatt van?
Őszintén szólva tartok tőle hogy mi lesz így ha mindent a piac diktál és ilyen szakbarbárokat nevelünk.
(utolsó)
Természetesen egyáltalán nem gondolom magam sokkal magasabb tudással rendelkező embernek, mint társaim. Viszont azért az alapvető műveltség tényleg alapvető műveltség.
Évtizedekkel ezelőtt még volt beszéd- és értelemgyakorlat. Mióta az nincs, azóta hanyatlik.
Mióta a tanári kis fizetés reálértéke még inkább csökken, azóta kb semmi sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!