Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért lehet az hogy a mostani...

Miért lehet az hogy a mostani választáson még többen szavaztak a Fideszre, mint a nagy 2010es kormányváltó hangulatnál?

Figyelt kérdés
2022. ápr. 19. 09:49
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:

#30 Megint nem figyelsz oda. nem 1 hanem 2 emberrel vitázol.

"A magyar választási rendszer a nagyon erős pártokat segíti. Olyasmi, mint az egykulcsos adó. Nem ettől nyer nagyon a Fidesz, de annak idején több cikket is olvastam, hogy e nélkül sem 2014-ben, sem 2018-ban nem lett volna meg a kétharmad, "csak" a bivalyerős győzelem."

A választási rendszerünk egyszerűen egy olyan rendszer amiben lehet olyan kormányt választani ami tud is döntéseket hozni. Sem nem segíti, sem nem hátráltatja a pártokat - az pedig, hogy melyik lesz nagyon erős párt az éppen a választási eredménnyel alakul ki.

Azért találták ki így vegyesnek a választási rendszerünket 1990-re, mert megnézték a többi rendszert Európában. Azt tapasztalták, hogy a csak egyéni jelölteknél, mint a briteké, nincsen kompenzáció, akinek nem nyert a jelöltje az képviselet nélkül marad. A csak listás rendszerben pedig a kis pártok esélytelenek, hiszen hiába tudnak egy területen támogatókat szerezni ha országosan alul maradnak a többiekkel szemben és nem jutnak be így a parlamentbe. Ezért ötvözték a kettőt. Nálunk éppen emiatt volt eddig hogy minden kormányt meg tudtak alakítani, volt olyan győztes párt ami dominálni tudott a koalíció megalakításakor is, mint az 1998-as első Orbán kormányban (fidesz 38%, kisgazdák 12%, mdf 4% - szemben az mszp 35%, szdsz 6%-kal), nem kellett sok 10% körüli kis párt között lavírozni, mint sok európai országban.

A választáson a jelöltek egyformán esélyesek, az eredmény akkor alakul ki amikor megszámolják a szavazatokat. Most sem attól lett nagy párt a fidesz, mert előtte sokan szavaztak rájuk, hanem mert április 7-én annyian szavaztak rájuk. Ahogy a jobbikra még csak alig 120 ezren szavaztak 2006-ban (a miép-pel együtt) és kis pártnak is alig számítottak, addig 2010-ben már 850 ezren szavaztak rájuk, 2014-ben meg már 1 millióan. Ettől lettek nagy párt és most azért kis párt a jobbik mert már nem szavaznak rájuk az emberek.

"annak idején több cikket is olvastam, hogy e nélkül sem 2014-ben, sem 2018-ban nem lett volna meg a kétharmad, "csak" a bivalyerős győzelem."

Rengetegen írnak olyasmit ami scak egy vélemény, de mások meg másképpen gondolják.

Az egyfordulós választásról szeretik azt mondani az ellenzékiek, hogy ez a fidesznek kedvez és bezzeg ha maradt volna a két forduló akkor a jelöltek így meg úgy tudtak volna visszalépegetni, stb. Igen, ez igaz. Csakhogy kifelejtik belőle azt, hogy a velük nem szimpatizáló vagy éppen csak az összeállást nem támogató szavazók is ott volnának a választáson és ők is tudnának a fidesz jelöltje mögé beállni a második fordulóban. Ezért volt meg a 2010-es kétharmad.

Ez most egy tisztább helyzet, mivel nem kell megszerezni a szavazatok 50%-t, elég csak a legtöbbet, nem is kell összeállnia a pártoknak. ha lenne olyan ellenzéki párt amelyik tudna hiteles jelölteket állítani, a fidesz-kdnp pedig tényleg annyira nem tetszene már az embereknek ahogy azt az ellenzékiek hiszik, akkor simán tudnának több szavazót szerezni.

De nem tudnak. pedig a lehetőség ott van, és ha lehet a parlamentben a 106-ból 19 nem fidesz-kdnp-s egyéni győztes, akkor lehetett volna sokkal több is.

2022. nov. 6. 19:46
 32/34 anonim ***** válasza:

Értem, amit mondasz, és nem is tudok vitatkozni vele. Ezzel együtt elvi szinten nem értek egyet a győzteskompenzációval, és szerintem a szándék mögötte a kétharmad megerösítése volt. Ez egy magánvélemény, és tévedhetek is. Ettől függetlenül az érvelésed - bár a részrehajlás érezhető benne - megalapozott, árnyalta a véleményemet.

"Megint nem figyelsz oda. nem 1 hanem 2 emberrel vitázol."

De, odafigyeltem, és tudom, hogy két emberrel vitázom, egyszerűen kényelmi okból egy posztban válaszoltam. Ezzel együtt az enyhén arrogáns stílusra továbbra sem érzem, hogy rászolgálnék! Én úgy gondolom, megadom a tiszteleget, ha tévedtem, elismerem, és az igazadat is kimondom.

2022. nov. 6. 20:15
 33/34 anonim ***** válasza:
70%

A "kedves anyázni készülő fideszesek" megszólítással nem indítottál túl jól. :)

2022. nov. 6. 20:27
 34/34 anonim ***** válasza:

"A "kedves anyázni készülő fideszesek" megszólítással nem indítottál túl jól. :)"

Hm... érdekes, amit mondasz. Volna ebben a mondatban valami kihívó? Egyszerűen csak arra számítottam - tapasztalatból -, hogy úgy értelmezik majd a hozzászólásom, hogy szerintem csalással nyer a Fisesz. Erre készülve mondtam, hogy aki a torkomnak készülne ugrani, annak előre üzenem, nem így gondolom.

Mondjuk valóban jobb lett volna úgy, hogy ha a fideszes jelzőt kihagytam volna. Ezen majd gondolkodom, kösz.

2022. nov. 6. 21:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!