Támogatnád, hogy csak bizonyos IQ fölött lehessen szavazni?
Sajnos nem jelentheted ki, hogy medián érték is. Lehet az egy normális eloszlás esetén, de felállhat egy társadalomban olyan véletlen is, amikor nem az.
A 100-as IQ-t direkt átlagnak választották meg.
"IQ teszt egy humbug, teljesen marhaság, aminél az eredmény kedvtől, és kipihentségtől függ, de főleg attól hogy kinek mennyi türelme van"
A leírtaktól nem lesz humbug és a leírtak a legtöbb tesztre igazak.
Nem fog érdekelni senkit, hogy fáradt voltál érettségin, a diplomamunkád megírásakor vagy egy állásinterjú alatt, ha ott nem teljesítesz, akkor igen, megszívtad.
Ettől még egyik se humbug.
"És szerintem súlyozni is kellene a szavazatokat, aszerint hogy ki befizető a költségvetésbe"
Hogy oldanád meg, hogy ne legyen visszakövethető, hogy kire szavaztál.
Pl. egyedül laksz egy faluban, ahol mindenki közmunkás kivéve te, akinek mondjuk 2 milliós havi jövedelme van.
Így egyből kiderülne, hogy kire szavaztál.
"Én csak arra reflektáltam hogy IQ szinthez kötnék a szavazást."
Én is ezt tettem tovább gondolva, amit mondtál.
"Két cégemből be nem fizetett adó bőven fedezné ezen költségeket."
Mármint jól értem, hogy van annyi jövedelmed, hogy 0-24-ben biztonsági őröket fizess, mert hozzád nyugodtan betörhetnek és kirabolhatnak?
Lehet, hogy igen, csak ez nem kis jövedelemnek tűnik így. :D
#41 nem úgy kell súlyozni, hogy nagyobb a fizetêse (papíron) az többet kap, mert akkor a sokezer államcickánynak, állami csinovnyiknak, stb lenne a legnagyobb szava, nem jó.
Pl ha valaki befizető, vagy nullszaldós, az 1 szavazat, akinek negatív egyenlege van, az 0,5.
Ezért ez nekem még mindig úgy hangzik, ami adott esetben lekövetkető lenne kisebb települések/szavazókörök esetében, ha szélsőséges helyzet áll elő.
AZ IQ nem garantálja, hogy az illető tudja is mire szavazna. Lehet valakinek 200 az IQ-ja ha egy percet sem fektet a politikai helyzet megismerésébe, akár a pártok nevét sem tudja.
IQ teszt helyett inkább egy gyors tájékozottsági teszt, ami felméri mennyire van képben a választás/népszavazás körüli kérdésekkel. Aki semmit nem tud nem szavazhatna. Aki tud valamennyit, de nem mindent, annak a szavazata korlátozott súllyal számítana. Aki mindent tud, annak a szavazatát teljes értékkel számolnák.
Már csak az a kérdés a gyakorlatban mennyire működne. Persze jó lenne egy átfogóbb teszt, ami a tájékozottságon kívül IQ-t és akár EQ-t is mér. A lényeg az lenne, hogy felmérjük a konkrét szavazat átgondoltságát.
Ezt az utak használatára kivetíteni az én esetemben nem lenne korrekt. Havonta több százezret fizetek magyarországon a teljesítményarányos úthasználatért, európában a többszörösét.
#41 Nincs annyi jövedelmem hogy őriztessem magam és a vagyonomat.
#42 -Mire én nyugdíjas leszek addigra nem lesz nyugdíj. Ezt nem én mondom.
-Munkanélküli soha nem voltam, kicsi az esélye de megtörténhet.
-CSED-et, GYED-et, GYES. Ezek már nem érintenek. Fizessük vissza?
-TB ellátás? Ezt te sem gondolod komolyan. Én nem akarok meghalni még.
-Táppénz? Az első 15 napot a munkáltató fizeti, tehát saját magam. A többi nap után be kell fizetnem bizonyos százalékot a TB kasszába.
Ha nem érem el a kérdésben meghatározott IQ szintet akkor szavazati jogom nem lenne de az általam befizetett adóra szüksége lenne mindenkinek?
Nem szavazhatok egy általam megfelelőnek tartott párt választási programjára (nem azért mintha most lett volna olyan)?
Nagyon kétélű fegyver lenne IQ szinthez kötni a szavazati jogot, mint ahogy észreveszem az adófizetés is érzékeny téma lenne :)
Ki állapítaná meg ezt a bizonyos IQ szintet?
Ki ellenőrizné? Mennyire lenne kijátszható? És nem utolsó sorban ha már annyira ragaszkodtok az adómhoz. Ki fizetné ezeket a többletköltségeket?
"Ha nem érem el a kérdésben meghatározott IQ szintet akkor szavazati jogom nem lenne de az általam befizetett adóra szüksége lenne mindenkinek?"
Az adót nem azért fizeti az ember, hogy szavazhasson, hanem hogy az állam biztosítson szolgáltatásokat, így az adott személynek erre már nem kell költeni.
"Nem szavazhatok egy általam megfelelőnek tartott párt választási programjára?"
Nem ahogy egy 17 éves se, aki mondjuk már dolgozik és adózik.
Ez önmagában még nem érv és csak nem is meglepő.
És ezt mondjuk 80 évesekről is el lehetne mondani, biztos van nagyon értelmes 80 éves, de a jó részük már elkezdett leépülni.
"Nagyon kétélű fegyver lenne IQ szinthez kötni a szavazati jogot, mint ahogy észreveszem az adófizetés is érzékeny téma lenne"
Minden kétélű fegyver a kérdésben, mivel találhatsz nagyno tájékozott 16 évest is, de teljesen idióta és tájékozatlan 30 évest is.
A kérdés arra vonatkozott, hogy meg lehetne-e határozni valahogy egy olyanszűkebb (vagy adott esetben tágabb) réteget, akik sokkal jobb döntést tudnak hozni, mint a társadalom teljes egésze.
"Ki állapítaná meg ezt a bizonyos IQ szintet?"
Lehet választani tudományosan elismert határokat, ahogy fentebb írtam, 15-ös szórású normál eloszlás esetén a 85-es IQ a normális IQ alsó határa.
Ezalatt elvileg az emberek 16%-a van kb.
"Ki ellenőrizné? Mennyire lenne kijátszható?"
Lehet társulni nemzetközi szervezetekkel, mint pl. a Mensa.
"És nem utolsó sorban ha már annyira ragaszkodtok az adómhoz. Ki fizetné ezeket a többletköltségeket?"
Szerintem ezt kb. nulla többletköltséggel lehetne szervezni. Pl. az állami alkalmak lehetnének nyáron, amikor a tanárok még dolgoznak, de tanítás már nincs.
Persze ehhez normális oktatás kell, hogy előbb a tanárok leterheltségén enyhítsünk.
Ha pedig gépen írják, akkor csak felügyeletet kell biztosítani és a gép javítja a tesztet. A tanár pedig bent ül és mással is foglalkozhat.
Ha valaki saját új tesztet akar írni, akkor vehet, pl. ahogy eddig is lehetett a mensa-nál.
Persze én még nem IQ-hoz kötném, de azért elég kreatív megoldások vannak ennek bevezetésére is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!