Olcsó diktatórikus, vagy drága demokratikus földgáz?
2#
Nekem nincs Viktorkám és leszarom, hogy a kormány mit hangoztat. Ez mintegy általános vélekedésként jutott a fülembe, ezért kérdeztem. Tehát ha jól értem a világpiaci árak meghatározóak és helytelen az a közvélekedés, hogy az oroszok jelentősen alatta értékesítik. Na de hol vannak azok a gázvezeték rendszerek, amelyeken megfelelő mennyiségben máshonnan is megoldható a gázbeszerzés?
5#
Te egy igazi demokrata vagy.
14#
Éppen ezért állja meg a kérdés a helyét. Bármelyik pillanatban kitörhet ezeknél az országoknál egy fegyveres konfliktus. Lásd legutóbb a szaúdi forma 1-es nagydíjon, a versenypályától nem messze csapódott be egy állítólagos jemeni rakéta. (Lapított mindenki mint szar a fűben, de fogadni mernék hogy a Hungaroringen meg majd megy a tüntizgetés) . Szóval marad az amit a 15-ös válaszoló vetett fel, de az már költségesebb megoldás lesz, mint a közel keleti és a szovjet, természetes gáztározók felé épített komplexum és csővezeték rendszer.
Az idővel van csak gond. Mindenki eltökölte és most adj uramisten de azonnal kellene.
De csővezetékhez, átfejtőhöz, mindenhez idő kell.
17#
Az LNG már kiépitett rendszerekkel is jóval költségesebb, tehát nem csupán az idővel van a gond.
Ez ebben a formában nem igaz.
A palagázt eleve csak akkor termelik ki, ha a hagyományos földgáz ára olyan szintre emelkedik, hogy a palagáz versenyképes áron eladható legyen ugyanennyiért, mert veszteséggel kitermelni és eladni senkinek nem éri meg.
Nem tudom a gáz esetében mekkora ez az árszinvonal, de pl a palaolajnál az 50 USD-s kőolaj világpiaci ár az, hol már a palaolaj is haszonnal termelhető ki a jelenlegi technológiával. A kőolaj pedig jelenleg 100 USD fölött jár.
19#
Ez innentől már tőzsdei spekuláció kérdése is. Maga az erre épülő technológia még mindig bonyolultabb és költségesebb. A vezetékes gázszállítási szerződéseket hosszú időre kötik, az LNG-vel pedig jóformán napi szinten lehet manipulálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!