Szerinted jogos a pedagógusok bérkövetelése?
Most jelenleg nettó 172 ezer Ft egy mesterdiplomás gimnáziumi tanár bére 6 év egyetem után.
A pedagógus szakszervezetek 45%-os emelést követelnek, vagyis ez a fizetés nettó 249 ezer Ft-ra nőne akkor. Mit gondolsz erről?
"megjegyzem a politikus fizetéseket is folyton emelik,mégsem látszik meg a minőségen."
Többek között, politikusból azelőtt sem volt hiány...
Emelés nélkül, hogy javítunk a színvonalon? Ha legalább a fizu nem vonz be embereket, akkor kevés jelentkező van, kevés jelentkezőből meg nincs lehetőség annyira válogatni. És ha egy jelentkező van, de az tragikusan rossz, viszont kell más nincs, akkor a tragikusan rossz tanárt is fel kell venni, mert vagy ez, vagy semmi. Ugyanez, ha valaki évek óta tanít a suliba, de amúgy full rosszul csinálja, amit csinál, de egyszerűen nincs kire lecserélni.
És végzős, gimnazista diákként azt tudom mondani, hogy nem gondolom, hogy minden valaha volt tanárom annyira nagyon megérdemelné az emelést, mert nem. A töri tanárom, aki olyan anyagot kér számon, amit le se ad, a neten sincs fenn, az angol tanárom, aki kiosztja a feladatokat, aztán magunknak javítsuk ki megoldókulcsból, a korábbi nyelvtantanárom, aki három tanév alatt semmit nem tanított, a legtöbb valaha engem tanított tesi tanár, aki csak megalázta a diákokat, az napközis tanár általánosban, aki szintén ezt tette és számos egyéb alkalmatlan egyén nem érdemli meg a fizetés emelést. De ezzel együtt azt gondolom, hogy az emelés az egyetlen megoldás ezeknek az embereknek a pályáról való eltakarításához. Most ezeket nem tudja kidobni a rendszer, mert nincs kivel pótolni. Ha lenne egy emelés az segítene hosszú távon, mert ezekre a pozíciókra lenne jelentkező, és nem kéne nent tartani az alkalmatlan egyéneket.
A béremelés hosszútávon nem az alkalmatlan tanárok bérét emeli, hanem pont azokét, akik alkalmasak, mert nem lesz olyan, hogy jó, ő rosszul csinálja, de nem lehet pótolni.
35, nem kicsit:D
De akkor miben látod a megoldást, mitől lehetne jobb az oktatás színvonala?
Mert oké, cél javítani rajta, ebben azthiszem mindannyian megegyezhetünk. Ha a fizuemelést nem tekinthetjük eszköznek, akkor hogy oldanád meg?
Én megértem, ha valaki elveti az fizuemelést.
Csak akkor mutasson valami alternatívát, hogy hoyan kéne megoldani a helyzetet.
Végre valaki, aki értelmesen gondolkodik, köszönöm, 31-es.
Igen, a tanárok jó része teljesen alkalmatlan a feladatára. De ennek a fő oka éppen a retek, semmire sem alkalmas fizetés. Ugyanis -ahogy már írták-, a fizetés miatt annyira kevés a tanár, hogy nincs lehetőség a szelekcióra. Teljesen mindegy, hogy az adott tanár mennyire szar, ha nincs más, akkor sosem fogják kitenni a szűrét.
Több fizetés --> nagyobb motiváció arra, hogy az emberek a tanári pályát válasszák --> több tanár --> több tanár közül lehet válogatni, és nem csak az idiótákat alkalmazni.
Természetesen nem azonnal fogja megoldani a problémát, mert idő kell, mire kinevelődnek, de hosszabb távon ez az egyetlen értelmes megoldás.
Egészségügyben dolgozom, nálunk pont ugyanez a helyzet. Szidják az orvosokat, hogy mennyi köztük az alkalmatlan, és valójában igazuk is van. Csakhogy nincs más. Vagy ez van, vagy nincs orvos.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!