Az Összefogás szavazói reflexből fújolnak arra, ami Fidesz, és reflexből bólogatnak arra, ami Összefogás? (Kép + magyarázat a leírásban)
Adott egy kérdés: 1 GB ingyenes mobilinternet hasznos-e, vagy csak értelmetlen szavazatvásárlás?
Ha a Fidesszel kerül összefüggésbe a kérdés, akkor a többség szerint csak értelmetlen szavazatvásárlás.
Ha az Összefogással kerül összefüggésbe a kérdés, akkor hasznos és jó.
Annak függvényében válik értelmessé, vagy szavazatvásárlássá, hogy ki adja... Érdekes, nem? 🤔
"Persze, aki nem tud szöveget értelmezni"
Nem, te nem írtad azt, amit szerettél volna.
"hanem hogy maga az intézkedés jó és hasznos-e, vagy csak értelmetlen parasztvakítás."
Na, ez pl. nem igaz.
Egyrészt, a szavazatvásárlás nem parasztvakítás. Pont arról szól, hogy ténylegesen adnak valamit, ami jó eséllyel hasznos lehet neked.
Másrészt, igen, egy olyan kérdést tettél fel, ahol mindkét válasz lehetőség igaz lehet. Segíthet egy intézkedés, de attól még lehet szavazatvásárlás.
Vidéken az embereknek segít az ingyen tüzifa és krumpli, de ettől ez még szavazatvásárlás marad.
És ezért nem sikerült jól megfogalmaznod. Az, hogy hasznos-e, az arról szól, hogy NEKED, mint választónak van-e ilyen igénye. Az, hogy szavazatvásárlás, az arról szól, hogy milyen célból hozták az intézkedést.
"A kulcs sokkal inkább az, hogy aszerint tekint rá, hogy Fideszhez, vagy Összefogáshoz köthető-e."
Ahhoz úgy is kellett volna feltenni a kérdést. Ez nem sikerült.
"Sehol nem hangzik el a kérdésben, hogy milyen célból adja. A kérdés így szól"
A válasz meg így: "Ez csak szavazatvásárlásról szól". Ez pedig arra utal, hogy mi a célja vele.
Meghozhatja két kormány ugyanazt az intézkedést és egyik esetben lehet a szavazatvásárlás az oka, a másik esetben pedig, hogy ténylegesen segítsenek az embereknek.
Ez az okokról szól.
"Miféle szlogen? 1 GB ingyenes mobilinternet csomag, ez nem egy nagy kunszt, simán teljesíthető."
Gyakorlatilag az, hogy pl. a családtámogatás is szlogen, miközben a legtöbb intézkedés a gazdag családokat támogatja.
Azért mert valami teljesíthető, még nem teljesíti a fidesz ezeket rendszeresen, mivel így olcsóbb, hogy szlogen marad, míg a megvalósításnál már lényegesen kevesebb embernek jut.
"Hát mi volt a kérdés akkor?"
Itt már jól látszik, hogy kinek vannak gondjai a magyarral annak ellenére, hogy másra mutogattál még a kommented elején.
"Tehát egy kitalált példát mondtál, és azzal példálóztál."
He? Tényleg ilyen hülye vagy? Ha ezt komolyan leírtad, akkor jó eséllyel életedben nem láttál egyetemet, de még képről sem.
Ha a példa elképzelhető - és láthatóan az, mivel te elképzelted -, akkor úgy kell foglalkozni vele, mint egy lehetséges opció.
"De ez is csak egy valóságtól elrugaszkodott példa. Nem nagyon létezik a világon olyan ember, aki csak szőke nőket ismer."
Jó, tényleg ilyen hülye vagy...
Egyrészt, teljesen mindegy, hogy létezik-e, ha létezhet és igen, lehetséges, akkor vizsgálható.
Másrészt, ez egy hasonlat, ami pont arra szolgált rámutatni, hogy miért hibás az érvelésed, de ezzel a tereléssel, amit játszol elég röhejes az egész beszélgetés.
Mondhatok reálisabb példát, de ettől még hibás lesz az érved.
Ha csak heterókat ismerek, akkor feltételezhetem, hogy nincsenek melegek? Tessék, ez vidéken egy ismert jelenség.
Ha csak jobb kezeseket ismerek, akkor feltételezhetem, hoyg nincsenek balkezesek? A példának nem a realitása volt a lényeg, hanem a mögötte található logika, mivel ha a te logikád jó, akkor az emögötti logika is az.
"mégis mi kézenfekvőbb magyarázat attól, ha nem az, hogy az ellenzékiek bizony nagy arányban csőlátásúak, és elvakultak?"
De ha hibás a teszted, akkor nem kell megmagyarázni az eredményt, mivel egy reprezentatív felmérés alapján jöhet ki más is.
Mellesleg én pont adtam egy másik indokot is, hogy miért lehet így.
"Ezen majdnem hangosan röhögtem. :D Arra, hogy ismersz aluliskolázott embereket, az a magyarázatod, hogy vidékről származol!"
Nem lep, hogy majdnem felröhögtél hangosan, a kommentemnek ezen részét sem sikerült értelmezed rendesen.
Minél fejletlenebb egy település, annál alacsonyabb az átlag iskolázottság, ezért igen, tény, hogy könnyebb vidéken iskolázatlan emberekkel találkozni.
Na, de még csak nem is ezt írtam. Az állításod az volt, hgoy olyan körökben mozgok, amilyen én vagyok. Erre pont ez volt egy ellenpélda, hogy igen, alapvetően nagyvárosi, diplomás körökben mozgok, viszont pont a gyerekkorom miatt ismerek jó pár vidéki embert alacsonyabb végzettséggel.
"Ez alapján a kijelentésed alapján feltételezem, hogy inkább vagy valami belpesti gyökér, általában ők állnak ilyen fölényeskedve a vidékiekhez"
Nem, soha nem laktam bp-en. Egy közepes méretű városban és egy faluban laktam mindigis.
De ami tény, az tény, és ez egyébként hatalmas probléma, hogy emberek azt képzelik, hogy azért mert joguk/lehetőségük van valamihez, így feltételezik, hogy értenek is hozzá. A politika egy dolog, de te is jó példa vagy. Van lehetőséged kérdést feltenni, és ezért azt képzeled, hogy megkérdőjelezhetetlen pontosággal tudsz fogalmazni, hogy abból következtetést vonj le, illetve azt feltételezed, hogy képes vagy arra, amit mások adott esetben évtizedekig tanulnak egyetemen, hogy megfelelő felmérést végezzenek.
Ez elég jól bizonyítja, hogy itt nem nekem "kell" lenéznem téged, hanem te úgy gondolkodsz, válaszolsz, hogy a válaszaid egyértelműen bekategorizálnak magam alá.
Leegyszerűsítve, ha hülyeséget mondasz, akkor nem az a hülye, aki rámutat.
"Még mindig értelmetlen a gondolatmeneted. Nem az volt a kérdés, hogy “Milyen szándékkal adja ezt a kormány?”, hanem hogy maga az intézkedés"
Az, hogy te nem érted, az nem azt jelenti, hogy értelmetlen. Az csak téged jellemez.
Az, hogy valami szavazatvásárlás-e, az attól függ, aki adja, mivel ez arra kérdez rá, hogy milyen okból adja.
"Igen, mert a Fidesz trükközni akarna 1 GB mobilneten."
Sok mindennel trükközött eddig is.
Mellesleg ez nem is olyan kis tétel, ennél kisebbel is trükközött már.
A telekom oldalán a maraton 1 GB, az kb. 1500 forint, ha csak a felnőttek kapnak, ami kb. 8 millió, akkor 12 milliárdos tételről beszélünk.
Vidéken 20 millió forintokon is trükköznek, szóval nem tudom, hogy miért lenne hihetetlen pont ez.
"De még akkor is, ha lenne valami trükk, hogy pl. csak 0,8 GB-t adna, a kérdés még mindig az 1 GB-ra vonatkozik."
Nem erre gondolok, hanem megígérik mindenkinek és azt mondják, hogy annak jár csak, akinek mondjuk 3 gyereke van.
A szlogen így egyértelműen szavazatvásárlásról szól, akkor is ha erre lenne igénye az embereknek.
"Kár a gőzért. A Fidesz iránti vak gyűlölet a torzító tényező, nem az, hogy valaki “racionálisan” belegondol, hogy ááá, úgyse adnának 1 GB-t, mert nem is telik rá nekik."
Csak nincs a fidesz iránt vakgyűlöletem.
Arról van szó, hogy valaki - veled ellentétben - tud gondolkodni.
"Szinte biztos, hogy nem ugyanazok, de ez sem bizonyít semmit."
De, azt hogy értelmetlen megpróbálni következtéseket levonni.
"Arra, hogy az egyiknél csak fanatikusak, a másiknál meg csak értelmesek olyan csekély az esély, hogy szinte nincs is."
Huuu... Hallod, tényleg próbálj meg érvelni.
Jó, akkor egyiknél 20% fanatikus volt, 80% értelmes, a másiknál 50% fanatikus és 50% értelmes.
Akkor ezzel mit kezdesz? Tök mindegy az arány, amíg akár 1%-kal is van éltérés, teljesen értelmetlen, amit mondasz.
"Egyébként mit gondolsz melyik kérdésnél voltak csak fanatikusok és melyiknél csak értelmesek?"
Megint egy hasonlatba kötsz bele, mert nem sikerütl felfogni, hogy mi a mögöttes logika.
Ez egyébként nagyon alacsony szintű absztrakciós képességekre utal, amivel egy normális szinten oktató középiskolát sem lehet elvégezni.
De ez persze mellékes, gondolom, hogy olyan halálosan okos vagy, hogy téged ez nem zavar.
"Ha a 80%-osnál voltak csak fanatikusok, ebben az esetben reflexszerűen fújolnak a fideszre. Ha a 67%-osnál, akkor meg reflexszerűen bólogatnak az ellenzékre."
Ja, kb. 50 ember. Azta mindenit...
Miközben a fidesznek van 2.5 millió szavazója. Tényleg össze lehet hasonlítani.
Egyébként ez megint egy probléma, hogy milyen körben teszed fel a kérdést.
"Amire reagáltál ott nem az volt a kijelentésem. Áruld el nekem akkor, hogy mi tenné reprezentatívvá ezt a felmérést."
De, max nem beszélsz magyarul.
Egyébként a kérdésed is arra utal, hogy gondjaid vannak a magyarral. A reprezentatív fogalmára kérdeztél rá gyakorlatilag, ami eléggé magától értetődő.
Akkor lesz reprezentatív, ha az eredmény a teljes populációra igaz lesz (hibahatáron belül). Vagyis ha a kérdésedet feltesszük mindenkinek az országban és úgy szavaznak, ahogy te mérted.
Nos, ebből már látszik, hogy nem működne reprezentatív mérésként, mivel a két kérdésed, két különböző eredményt márt a "fanatikusok" arányát tekintve.
Ez pedig ellentmondásos.
"Nem kell fele fideszesnek, fele ellenzékinek lenni. Az oldalon egyértelmű az ellenzéki túlsúly"
Ez megint a magyar nyelv és politika hiányos ismerete. Azért mert több a nem fideszes, még nem lesznek ellenzékiek.
A gyk-en nem csak szavazó emberek lehetnek, hanem nem szavazók is, vagyis bizonytalanok.
"Jóval több az ellenzéki az oldalon, és valószínűleg ebben az arányban tévedtek a kérdéseimre is."
Egyébként akkor már nem reprezentatív.
Továbbá, ahogy írtam, logikusan végiggondolva is hasonlóan szavazna egy ember, így értelmetlen a kérdésedből még pártszimpátiára is hivatkozni.
"És gondolod, hogy esetleg nem 60-an, hanem 600-an szavaztak volna, vagy mindenki aki rendszeres látogatója, akkor más eredmény született volna?"
Tény, hogy más eredmény született volna, ezért is nem reprezentatív a felmérésed.
Ha A esetben az jön ki, hogy X% fanatikus és B esetben Y%, akkor nem reprezentatív a felmérésed.
"És szerinted az, hogy a nap melyik szakában volt feltéve, vagy melyik nap, az mit befolyásol? "
Komolyan? Azért ezeket egy átlagos intelligenciával rendelkező végig tudja gondolni, hogy egy ember munkája hogyan befolyásolja az online elérhetőségét.
"Ha ez így van, akkor az még inkább arra erősít rá, hogy az ellenzékiek elvakultak, a fideszesek meg jóval kritikusabbak a saját pártjukkal, hisz 60%-uk azért képes beismerni, hogy ez csak értelmetlen szavazatvásárlás"
Tessék, még csak a következtetésekkel is gondjaid vannak. Ha legitimálod, hogy a fideszes szavazhet erre, mint "rossz" intézkedés, akkor elképzelhető, hogy NULLA fanatikus ellenzéki van, mivel ők is szavazhatnak ugyanazon logika alapján, ahogy a fideszes.
Így a következtetés pont az, hogy NULLA ellenzéki fanatikus van, míg 20%-nyi fideszes.
Ez persze szintén nem reális, de jól rámutat, hogy miért hülyeség a kvöetkeztetésed.
"Tehát még azzal jártok a legjobban, ha feltételezzük, hogy nem 50%-nyi fideszes adott le szavatot, hanem jóval kevesebb."
Persze, ha valakinek rossz logikai képességei vannak, mint pl. neked.
"Ahogy elnézem számodra is nagyon komoly kérdés, hogy miért született ilyen eredmény."
Nem, pont neked az. Ezért tetted fel ezt a kérdést.
Nekem nem az, én megmondtam, hogy ez egy értelmetlen eredmény, értelmetlen ezt magyarázni.
Kb. annyira értelme van, mint ha meg akarnád indokolni, hogy egy random szám generátor miért generálta azt a random számot.
"Először még [...] aztán [...] most meg"
Nem, arról van szó, hogy számtalan probléma van a kérdéssel, a válasszal, a jelenlegi politikai helyzettel a jelenlegi megfogalmazás mellett, hogy ez értelmezhető legyen.
Nem arról van szó, hogy mindig mással érvelek. Eddig minden érvem még mindig megállja a helyét és valid.
Nyilván tudok még ellenérveket mondani, de attól még ezek az érvek is megállják a helyüket.
"Értem, tehát fogalmad nincs róla, csak jó dobálózni vele, hogy okosnak tűnj."
Tegyük fel igazad van.
Akkor hogy lehet, hogy egyik érvemet se sikerült cáfolnod? Hogyl ehet, hogy nem csak nem sikerült cáfolni, de sokszor szabályosan félreértelmezted, amit írtam?
Ha én vagyok hülye, akkor már cáfoltál volna. Nem tetted, ez mindent elmond rólad és rólam, hogy ebben a vitában hol helyezkedünk el.
"Aztán ha számon van kérve fölényeskedsz"
Hallod, lejjebb már nem is süllyedhetsz. LEírtam, te nem fogtad fel, nyilván elkezdek fölényeskedni, ha a kommentem többi részét, ahol egyébként kitértem erre, ignorálod.
Baromi szánalmas, hogy 3-szor kell dolgokat leírnom, mert nem vagy képes elsőre felfogni.
Igen, ezen akkor fogsz tudni változtatni ,ha normális oktatásban részt veszel.
"Tudom, hogy nem te hoztad fel a szegmens témát, de ha már így belementél a kommentelő helyett, akkor tőled is megkérdezem, hogy mit kell érteni szegmens alatt ebben az esetben?"
Megint a fogalmakkal vagy gondban:
"Tudod mit, akkor legyen nem reprezentatív, de azt még így is kellően reprezentálja, hogy a gyakoris ellenzékiek elvakultak"
Nem reprezentatív, de reprezentálja.
Igen, bizonyára é vagyok hülye egy ilyenk ijelentés után.
"Persze, hogy nem, mivel senkit nem izgat, hogy mit böfögsz alaptalanul."
Minden állításom megfelel a tudomány jelenlegi állásának, ha téged nem érdekel, akkor gyakorlatilag beismerted, hogy hülye akarsz maradni, ami engem nem zavar, de azt hittem téged igen.
„Nem, te nem írtad azt, amit szerettél volna.”
Én azt írtam, amit szerettem volna, te nem tudod az eredménybe belemagyarázni azt, amit szeretnél.
“Egyrészt, a szavazatvásárlás nem parasztvakítás. Pont arról szól, hogy ténylegesen adnak valamit, ami jó eséllyel hasznos lehet neked.”
Ilyen alapon minden intézkedés, ami az emberek számára pozitív szavazatvásárlás. A CSOK, adókedvezmények, Szavazatvásárlásnak a jellemzően választás előtt bedobott, vagy meghozott intézkedéseket/ígéreteket hívják, ami vagy üres ígéret, vagy valójában csekély hasznot hozó “intézkedés”, pl.: krumpliosztás, vagy tüzifaosztás. Többre menne vele az ember, ha a megélhetését biztosítanák, minthogy ingyen hozzávágjanak valamit.
“És ezért nem sikerült jól megfogalmaznod. Az, hogy hasznos-e, az arról szól, hogy NEKED, mint választónak van-e ilyen igénye.”
A kérdés úgy szólt, hogy jó intézkedés-e, tehát az INTÉZKEDÉS HASZNOSSÁGÁRÓL szól.
Erre a válasz két lehetőséget kínál, 1. Jó és hasznos, 2. Értelmetlen.
“Ahhoz úgy is kellett volna feltenni a kérdést. Ez nem sikerült.”
Tehát szerinted az az oka, hogy ilyen eredmény született, hogy a válaszlehetőségben ott a “szavazatvásárlás”, és ebben benn van a szándék milyensége is. Ha a Fideszes kérdés alatt csak annyi lett volna, hogy értelmetlen, akkor jóval többen szavaztak volna arra a Fideszes kérdés alatt is, hogy jó intézkedés? :D
Mennyire kell naívnak lenni, hogy az ember azt gondolja az Összefogásról, hogy őszintén az embereknek akarnak segíteni, és semmi szavazatvásárlási szándékuk nincs az 1 GB ingyen nettel?
“Itt már jól látszik, hogy kinek vannak gondjai a magyarral annak ellenére, hogy másra mutogattál még a kommented elején.”
Öcsi, te értelmezted úgy a kérdésemet, hogy a kormány milyen célból adja. :D
“He? Tényleg ilyen hülye vagy? Ha ezt komolyan leírtad, akkor jó eséllyel életedben nem láttál egyetemet, de még képről sem. Ha a példa elképzelhető, akkor úgy kell foglalkozni vele, mint egy lehetséges opció.”
Jó fantáziával bármi elképzelhető. Például az is, hogy a Repülő Spagettiszörny istenség befolyásolta a szavazás eredményeit. Akkor a te észjárásod szerint érdemes vele foglalkozni. Foglalkozhatsz, csak attól még, hogy elképzelhető nem lesz lehetséges opció, vagy legalábbis olyan csekély mértékben, hogy foglalkozni sem érdemes vele. :)
“- és láthatóan az, mivel te elképzelted -, “
Nem sikerült értelmezned a válaszom, én egy pillanatig nem gondoltam komolyan, hogy csak fideszes ismerőseid vannak. :) Gondolom erre azzal jössz, hogy de te azt írtad “elképzelni”, nem azt hogy gondolni.
Medvedisznóember. Tessék leírtam, akaratlanul is elképzelted, érdemes vizsgálgatni a létezését, hisz elképzelhető. :D
“Egyrészt, teljesen mindegy, hogy létezik-e, ha létezhet és igen, lehetséges, akkor vizsgálható.”
Vizsgáltuk is. Készítettem egy vizsgálatot arra vonatkozóan, hogyan fordulhat elő, hogy valakinek csak szőke ismerősei vannak. Te arra nem nagyon tudtál értelmes magyarázatot adni, hogy ez az eredmény hogyan fordulhatott elő, csak oylan harmatgyenge magyarázatokkal erőlködsz, hogy az emberek szavazatvásárlást feltételeznek a Fideszről, és emiatt nyomtak annyian erre. :D
“Másrészt, ez egy hasonlat, ami pont arra szolgált rámutatni, hogy miért hibás az érvelésed, de ezzel a tereléssel, amit játszol elég röhejes az egész beszélgetés.”
A hasonlatod egyátlalán nem idevágó, nem realis, vagy egytrém ritka, elszigetelt eseteket hoztál, amik magyarázhatóak. Te terelsz egyfolytában, nyakaterekrt példákat hozol, de magyarázatot már nem, hogy ez hogyan húzható rá erre a helyzetre.
Mivel magyarázod, hogy az oldal látogatói sokkan nagyobb számban ítélték jónak és hasznosnak ugyanazt az intézkedést, ha az Ellenzékkel kerül összefüggésbe? Az baromság, hogy a “szavazavásárlás” szerepeltetése a válaszok között megzavarta őket. :)
“Ha csak heterókat ismerek, akkor feltételezhetem, hogy nincsenek melegek? Tessék, ez vidéken egy ismert jelenség”
Nem, mert hallani róluk. Megint egy teljesen elcseszett példa. (Tudom, tudom, a logika lényeg benne, amit <ismét> nem tudsz erre a helyzetre ráhúzni). Nagyon hülyének kell ahhoz lenni, hogy valaki ne higgyen a melegek létezésében, csak azért mert ő nem ismer egyet sem személyesen, hisz filmekben, TV-ben, internetről tudomást szerezhet a létezésükről.
“Ha csak jobb kezeseket ismerek, akkor feltételezhetem, hogy nincsenek balkezesek? A példának nem a realitása volt a lényeg, hanem a mögötte található logika, mivel ha a te logikád jó, akkor az emögötti logika is az.”
Ezeknek a hasonlatoknak semmi köze az én példámhoz. Én nem feltételezem, hogy minden ellenzéki elfogult. Vagy hogy bárhol ha felteszem ezt a kérdést ugyanezek az eredmények születnek. Egy facebookos DK-s és MKKP-s csoportok között biztos lenne különbség. De úgy gondolom, hogy kb +-20% hibahatáron belül igen. :)
Különben meg is lehet fordítani. Ha te csak olyan tudósokat ismersz, akik szerint a Föld gömbölyű, akkor feltételezheted, hogy tényleg gömbölyű? Ha te csak olyan embereket ismersz akiknek nincs szárnya, akkor feltételezheted, hogy más embereknek sincs?
“Mellesleg én pont adtam egy másik indokot is, hogy miért lehet így.”
Ami gyengelábakon áll. Tudod mit, nézzük meg milyen eredmény születik, ha mások a válaszlehetőségek! Kiírom kérdésbe szavazatvásárlás nélkül.
“Nem lep, hogy majdnem felröhögtél hangosan, a kommentemnek ezen részét sem sikerült értelmezed rendesen. Minél fejletlenebb egy település,… blablabla”
Még elkezded magyarázni a nyilvánvalót. :D
Öcsi, te ezt írtad:
“A legtöbb ismerősöm diplomás, így ezek közt nulla fideszes van.”
Ezt nem lehet félreértelmezni. Az hogy a diplomás ismerőseid között nulla a fideszes, a kijelentésed szerint abból következik, hogy diplomásak.
“Viszont vidékről származom, így aluliksolázott embereket is ismerek”
Ezt sem. Abból következik, hogy ismersz alulsikolázott embereket, hogy vidékről származol.
“Van lehetőséged kérdést feltenni, és ezért azt képzeled, hogy megkérdőjelezhetetlen pontosággal tudsz fogalmazni, hogy abból következtetést vonj le,”
Igazság szerint ez nem azzal a szándékkal indult, hogy megnézem mindkét esetben, hogy mi lesz az eredmény.
Láttam egy hírt, hogy az ellenzék 1 GB-ot adna, és amikor olvastam, az volt az első gondolatom, hogy szavazatvásárlás, ha a Fidesz adná tuti az lenne a reakció, hogy az. Ezért kiírtam kérdésbe. Az az ötlet később született meg, hogy kiírjam az ellenzékre szabva is. Ha a kezdettől fogva erre készülök, akkor a válaszlehetőségeket illetően csak arra fókuszálok, hogy jó, vagy nem jó, de ismétlem, szerintem az, hogy ott a “szavazatvásárlás” és felmerül a szándék, az nem sokat befolyásol.
Egyébként volt olyan kérdéspárom is, ahol a kezdettől fogva megvolt a szándék. Itt mi a magyarázat a torzító tényezőre? Tudom, az a proli ellenzéki szerint a kormány nem csinál semmit, minden érdeme csak a konjuktúrának köszönhető. :)
“Az, hogy te nem érted, az nem azt jelenti, hogy értelmetlen. Az csak téged jellemez.”
Én teljesen értem, és baromságnak tartom, hogy erre fogod.
“Az, hogy valami szavazatvásárlás-e, az attól függ, aki adja, mivel ez arra kérdez rá, hogy milyen okból adja.”
Létezik olyan politikus, aki a választások előtt tüzifát kezd osztogatni és nincs benne, hogy ezzel szavazatokat remél? Itt a tüzifa, vagy krumpliosztás egyértelműen szavazatvásárlás attól függetlenül, hogy melyik poltikus adja. :)
“Nem erre gondolok, hanem megígérik mindenkinek és azt mondják, hogy annak jár csak, akinek mondjuk 3 gyereke van.”
Mivel írják, hogy mindenkinek, ez kizárja, hogy csak azoknak, akiknek 3 gyerekük van. De ismétlem a kérdés arra vonatkozott, hogy mindenkinek. Hogy ez az intézkedés így létrejön ebben a formában. A többségnek ebben a formában is haszontalan, ha a Fideszről van szó, és hasznos, ha az Ellenzékről.
“Csak nincs a fidesz iránt vakgyűlöletem. Arról van szó, hogy valaki - veled ellentétben - tud gondolkodni.”
Annyira tudsz gondolkodni, hogy értelmezned sem sikerült, hogy nem rólad beszéltem fidesz iránti vak gyűlölet gyanánt. :D
“De, azt hogy értelmetlen megpróbálni következtéseket levonni.”
Miért? 60 másik random gyakorizó máshogy szavazna?
“Huuu... Hallod, tényleg próbálj meg érvelni. Jó, akkor egyiknél 20% fanatikus volt, 80% értelmes, a másiknál 50% fanatikus és 50% értelmes.”
De mi arra az anomáliára a magyarázat, hogy egyik esetben 4:1 arányban gyűlt össze értelmes/fanatikus, a másik esetben meg 1:1 arányban? Úgy hogy napokig ki volt emelbe mindkét kérdés. Az ukrán háború miatt összegyűlt nagyon sok értelmes? Egyáltalán melyik kérdés alá tulajdonítod a 4x annyi értelmest, vagy akármilyen arányt?
“Akkor ezzel mit kezdesz? Tök mindegy az arány, amíg akár 1%-kal is van éltérés, teljesen értelmetlen, amit mondasz.”
Miért lenne? 60 random ember vs 57 random ember. Ha az egyik esetben 20%-kal több az értelmes, még az sem tudna olyan sinte ellensúlyozni ilyen mértékű különbséget a két szavazás között, hogy ne égjen az ellenzékiek képe. :D
“Megint egy hasonlatba kötsz bele, mert nem sikerütl felfogni, hogy mi a mögöttes logika.”
Nem belekötök, hanem magyarázatot várok. Te minden lesöpörsz azzal, hogy csak elvont példa, de a gyakorlatba már nem tudod átültetni.
“A reprezentatív fogalmára kérdeztél rá gyakorlatilag, ami eléggé magától értetődő.”
Számomra azt jelenti, hogy kellő mértékben reprezentál. Nem, ez alatt nem értem a teljes lakosságot, és nem is kell. Én a gyakorikerdesek.hu-s társaságra értem.
“Nos, ebből már látszik, hogy nem működne reprezentatív mérésként, mivel a két kérdésed, két különböző eredményt márt a fanatikusok arányát tekintve. Ez pedig ellentmondásos.”
Soha nem lesz olyan két felmérés, ami két ugyanolyan arányú eloszlást mér bármire is. Pár tized százalék eltérés biztosan lesz. Mi számít egyáltalán “eltérésnek”, mekkora a hibahatár? Figyi, én kész vagyok belátni, hogy nem teljesen egyforma összetételű fanatikus/értelmes szavazott, lehet volt 20% eltérés, de ismét leírom, még ha ezzel kalkulálunk, akkor is beszédes az eredmény. :)
És nem, egyáltalán nem biztos az eredmény alapján, hogy különböző az arány a fanatikusokat illetően. Osszuk 3 felé:
A. Akik szerint hasznos, pártállástól függetlenül.
B. Akik szerint értelmetlen, pártállástól függetlenül.
C. Fanatik ellenzéki.
Fideszes kérdés esetén: 12 A, 19 B, 27 C
Ellenzéki kérdés esetén: 12 A, 19 B, 29 C
Látod, kb. egyforma arány. A C-ben van 7% eltérés. Felőlem vehetjük úgy, hogy ennyit téved a teszt. :)
Nem mondom, hogy ez volt az arány, be lehetne venni még egy 4-ik csoportot a fanatikus fideszes D-t, (aztán lehet játszani, hogy kihozd kedvező arányra), csak mondom, hogy ezek alapján egyáltalán nem biztos a különböző alapján a fanatikusokat illetően.
“Ez megint a magyar nyelv és politika hiányos ismerete. Azért mert több a nem fideszes, még nem lesznek ellenzékiek.”
Nem írtam olyat, hogy nem fideszes = ellenzéki. Azt írtam, hogy egyértelmű az ellenzéki túlsúly. Ez alatt érthetsz valami olyat, mint 20% Fidesz-szavazó, 70% Összefogás, vagy más ellenzéki szavazó, 10% bizonytalan.
“Tény, hogy más eredmény született volna, ezért is nem reprezentatív a felmérésed.”
Igen? És kb. mennyiben más? Én nem hiszem, hogy 1 hónapig jelentősen eltérő összetételű emberek adták volna le a szavazatukat, mint a maradék 11 hónapban. Ha igen, mi az anomália oka?
“Ha A esetben az jön ki, hogy X% fanatikus és B esetben Y%, akkor nem reprezentatív a felmérésed.”
Akkor nem létezik reprezentatív felmérés. Ezzel hiába erőlködsz, felőlem vehetjük úgy, hogy nem olyan módon reprezentatív, ahogyan valami statisztikai fogalomszótárban le van írva. Nevezzük úgy, hogy kellően reprezentáló. Az eredmény magárét beszél, úgy gondolom. :)
“Komolyan? Azért ezeket egy átlagos intelligenciával rendelkező végig tudja gondolni, hogy egy ember munkája hogyan befolyásolja az online elérhetőségét.”
Megint csak a sallang, üres magyarázkodás. Nyilván a munka befolyásolja az online elérhetőséget, de én konkrét magyarázatot várok. Pl.: a fideszes kérdésnél több volt a fanatik, mert reggel fél nyolckor tettem fel a kérdést, akkor több fanatik van ott, mert aki reggel hétkor gyakorizik az nagyobb eséllyel fanatik. Egyébként mit akarsz ebből kihozni? Aki délőtti órákban online az lehet munkanélküli, lehet diák, lehet home office-ban dolgozó, akármi. És ismétlem: többször ki volt emelve a kérdés amikor nap bármelyik szakában fent van, a szavazatok két harmada akkor jött. Gondolom most a szokásos dumával jössz, hogy ebben a magyarázatban te csak a logikát hoztad, de engem meg a konkrétum érdekelt.
“Tessék, még csak a következtetésekkel is gondjaid vannak. Ha legitimálod, hogy a fideszes szavazhet erre, mint "rossz" intézkedés, akkor elképzelhető, hogy NULLA fanatikus ellenzéki van”
Elképzelhető persze, de mint mondtam jó fantáziával bármi elképzelhető, csak erre nagyon csekély az esély.
“Ez persze szintén nem reális, de jól rámutat, hogy miért hülyeség a kvöetkeztetésed.”
Semmire nem mutat rá. :)
“Nem, pont neked az. Ezért tetted fel ezt a kérdést.”
Nem, nekem van rá magyarázatom, arra voltam kíváncsi, hogy más is erre a következetésre jut-e.
#21 folyt.
“Akkor hogy lehet, hogy egyik érvemet se sikerült cáfolnod? Hogyl ehet, hogy nem csak nem sikerült cáfolni, de sokszor szabályosan félreértelmezted, amit írtam?”
Egyik sem komoly érv, egyiket sem sikerült alátámasztanod. Nézzük:
1. Szerinted az befolyásolta, hogy a szándék is felvetült, merthogy a szavazatvásárlás a szándékra asszociál. -> Ez az elméletet most készül megdőlni, mert kiírtam kérdésbe megint, és hasonlónak néz ki az arány.
2. Fanatikusok aránya. Bedobott üres példa. Nem vezetted le, hogy melyik kérdésnél volt több fanatik. Hogyan képzeled el a fanatik arányokat egyik kérdés esetén és másik kérdés esetén. És ha megvan rá az elképzelésed, és valami olyasmi jött ki, hogy az egyik kérdésnél jelentősebb a fanatikok száma, mi a hatalmas eltérés oka?
3. Kérdés feltevésének időpontja. Szerintem ez no comment. :D
Vs: Az emberekre jellemző az elfogultság, főleg ha az általuk kedvelt/nem kedvelt pártról van szó, és ez alól az ellenzéki szavazók sem kivételek. Ez olyan nehéz beismerni, és itt jössz a nevetséges magyarázataiddal. :D
“Hallod, lejjebb már nem is süllyedhetsz. LEírtam, te nem fogtad fel, nyilván elkezdek fölényeskedni, ha a kommentem többi részét, ahol egyébként kitértem erre, ignorálod.”
Nem ignoráltam, hanem leírtam, hogy butaság. :)
Nagyon emlékeztetsz valakire, akivel egyszer már vitáztam, az is ugyanilyen okos hülye volt, mint te. 3,5 pipa, iskolázottsággal való kérkedés, hasonló írási stílus és szófordulatok, […] használata, üres bullshitingelés. Tuti te vagy az! :D
Ott is épp a torzító hatásokról vitáztunk, ahogyan itt is! Azóta sem tudtad kibökni, hogy a real GDP hogyan képes jobban torzítani a gazdasági növekedéssel kapcsolatos méréseket, mint a nominal GDP, plusz a többi! Biztosan emlékszel! :D Szépen ignoráltad amikor konkrétumokat kértem, de most te kéred számon a nem létező ignorálást?
Az is tetszik, hogy problémázol, ha valaki általánosítana a fent leírt eredmények alapján az ellenzékiek csőlátására, de amúgy te magad lépten nyomon általánosítasz.
“Fideszesekre jellemző elsősorban”, “Diplomásak, tehát nem Fideszesek”, “Jó eséllyel életben nem láttál még egyetemet”, stb.
“Megint a fogalmakkal vagy gondban:”
Megint nem sikerült értelmezned. Nyilván tudom mit jelent a szegmens szó. EBBEN AZ ESETBEN mit kell érteni alatta. A kérdésem nem fed le minden szegmenst állítólag. Milyen szegmensre kell it gondolni? Süket-némák, 5 gyerekes családanyák, törpenövésűek?
“Nem reprezentatív, de reprezentálja.
Igen, bizonyára é vagyok hülye egy ilyenk ijelentés után.”
Tudod ez kb. olyan, mint a Föld nem gömbölyű, hanem geoid. Mondhato, rá, hogy gömbölyű, még hanem is gömb alakú, mert a formájára nem írható le a gömb képlete.
Ugyanígy felőlem vehetjük úgy, hogy nem reprezentatív, ha ennek ez a kitétele, hogy 50% ellenzéki 50% fideszes vegyen részt. Attól még kellő mértékben reprezentálja az ellenzékiek csőlátását. :)
“Minden állításom megfelel a tudomány jelenlegi állásának…”
TUDOMÁNY JELENLEGI ÁLLÁSA :D Hát beszarok rajtad. Tudományosan alá van támasztva, mi? :D
19
"Szóval ha leírom itt, hogy hülye vagy, akkor azt tényként kell kezelni szerinted? Mert jelenleg ezt állítod te is és a kérdező is."
Kicsit túlgondolsz egy egyszerű dolgot: az ellenzékiek is csőlátók.
Igazság szerint ez nem egy túl nagy horderejű felfedezés, mert eddig is tudtuk, a kép csak ráerősített újra. Ennyi.
"Diplomásként a legtöbb ismerősöm diplomás, így ezek közt nulla fideszes van.
Viszont vidékről származom, így aluliksolázott embereket is ismerek, ők tényleg fideszesek."
Nem ilyen egyszerű a dolog. Nagyon sokan diplomásként is a Fideszre szavaztunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!