Támogatnád, hogy ne szavazhassanak a külhoni magyarok?
Aki nem itt él, dolgozik, adózik, az ne szavazhasson. Ennyi.
A külhoni magyarok csak a markukat tudják tartani, de eszük ágában sincs ideköltözni, mert annyira azért mégsem jó itt...
Ki kell állni a határon túli magyarok jogaiért a magyar kormánynak, ebben egyetértünk. De:
-Mi köze a magyar kormánynak ahhoz, hogy nincs újabb Malina Hedvig és temerini fiúk? A szlovák és szerb belpolitikai hangulat változott liberálisabb irányba azóta, nem Orbán Viktor védte meg őket.
-Az óvodafelújítás helyi ügy, amit azoknál kell követelni, akik az ő általuk befizetett adót kezelik.
Vagy ha azt mondod, hogy nem csak kulturálisan, hanem gazdaságilag is tartozzunk össze, akkor néha ők is újíttassanak fel magyarországi óvodákat!
#13. Pedig igenis komoly jelentősége van annak, hogy nálunk is változtak a dolgok 2010 után.
A szocik teljes félreértésben voltak. Azt hitték, hogy Trianon megünneplésének közös pezsgőzésével lesznek puszipajtások a kis-Antant országaival. Aztán persze egy nagy lófüttyöt, utóbbiak ezt gyengeségnek tekintették, és aszerint is jártak el: a románok kihagyták a kárpótlásból a magyar szervezeteket, illetve még a magyarverésért is magyarokat csukták le, a szlovákok meg nem engedték át a magyar államfőt a határon. Szerencsére ez mára történelem, de azt látni kell, hogy nem annyi történt, hogy telt az idő és a probléma megoldódott magától.
"Az óvodafelújítás helyi ügy, amit azoknál kell követelni, akik az ő általuk befizetett adót kezelik."
Ez tök jó, csak ha ők látványosan leszarják a magyarokat, akkor nem az a válasz rá, hogy akkor leszarjuk őket (mármint a határon túli magyarokat) mi is. Amúgy nem követeli senki, ezt a magyar kormány nyújtja. Szerinted esetleg nem teszi jól, szerintem meg igen.
"Vagy ha azt mondod, hogy nem csak kulturálisan, hanem gazdaságilag is tartozzunk össze, akkor néha ők is újíttassanak fel magyarországi óvodákat!"
Ugyancsak: az nem úgy megy, hogy akkor a vajdasági magyarok minket majd jól nem fognak érdekelni, hiszen bármivel is támogatjuk őket, semmi garancia nincs rá, hogy viszonzásul Szerbiától is várhatunk valamit. Kicsit olyannak érzem ezt, mint amikor az elvált, rosszban lévő szülők kreténsége miatt a gyerek szív, mert mindkét szülő a másikra mutogat, hogy támogassa a gyereket ő. Tök alap, hogy az anyaország törődik a diaszpórával, hogy innentől ne tegyük, az elfogadhatatlan ötlet és szerencsére komoly politikai szándékként fel sem merül.
Elismerem a külhoni magyarok magyarságát, a szavazati jogukkal nem értek egyet.
Utolsó. Te és én magyarok vagyunk. Én mért nem dönthetem el hogy a házad fürdőszobájában zuhanyzó vagy kád legyen? Én a kádat jobban szeretem. Igaz, soha nem fogok fürdeni a házadban, egy forinttal sem járulok hozzá az építéséhez, de még mindig magyarok vagyunk. Szerinted jogosan dönthetném el?
#15. "Én mért nem dönthetem el hogy a házad fürdőszobájában zuhanyzó vagy kád legyen?"
Ez sajnos egy totál hibás párhuzam, természetesen semmi ilyesmit nem dönthetsz el, ahogy a határon túli magyarok listás szavazati joga sem analóg ezzel. Már csak azért sem, mert erről (a fürdőszobámról) nem csak te nem dönthetsz, hanem a velem egy társasházban, egy utcában, egy településen, meg egy országban lakók közül senki sem. Ez ugyanis nem egy közösen hozott döntés, míg az országgyűlés összetétele viszont igen.
"egy forinttal sem járulok hozzá az építéséhez"
Amúgy ez rohadtul álságos érv. A határon túli magyarok nem az adó fizetésével, hanem pl. a magyar nyelv, kultúra, szokások stb. őrzésével, magyar gyerekek felnevelésével tudnak hozzájárulni a közöshöz. Adót ide nem azért nem fizetnek, mert ők akartak Magyarország helyett pl. Romániában élni (loál), hanem mert egyik napról a másikra átrajzolták a határokat, míg ők nem költöztek sehová egy métert sem. De erre hivatkozva te azért szankcionálnád őket. Ménem költöznek ide, nem? Ménem fizetnek ide adót, nem? #Minekmentekoda? Hadd ne írjam le, mi erről a véleményem, mert nem bírná el a gyakori! :)
A határon túli magyarok szavazatai nálunk semmit sem döntenek el, a listás szavazat alig befolyásol valamit, részvételtől függően összesen legfeljebb 2, olykor 1, esetleg 0 mandátumot (mint 2018-ban) jelentenek. Ettől mi még olyan kormányt választunk, amilyet mi akarunk, nem pedig olyat, akit mások akartak (tudom, hogy ha az ellenzék veszít, akkor az szerintük nagyon-nagyon igazságtalan, de nem igazán hat meg). Ha a 100%-uk ugyanarra szavaz, akkor sem az dönt, hogy nálunk ki alakít kormányt. Az egyetlen vita azon van, hogy megér-e nekünk maximum 2 mandátumot a 199-ből, hogy ezek az emberek (akik amúgy a nemzetünk tagjai, nem valamiféle idegenek, ezt sajnos fájdalmas, hogy mennyire sokszor kell tisztázni) is kifejezhessék, kit látnának nálunk szívesebben kormányon. Mert tudod, bármennyire is szeretnénk úgy tenni, hogy nekik semmi közük hozzá, sajnos az ő életüket is jelentősen befolyásolja, mi pedig nem tehetünk úgy, mintha ezek az emberek nem is léteznének csak azért, mert néhány magyar (lakcímmel rendelkező állampolgár) sajnálná tőlük még a GDP-nk néhány tized- vagy inkább századrészét, meg néhány szimbolikus kiállást is. Fentebb már írtam erről. Nagyon nem mindegy, hogy az ukrán, a szlovák, a szerb, vagy a román folyamatosan rugdoshatja gyűlölt magyar kisebbségét, mert számíthat rá, hogy a mi kormányunk azt magasról leszarja ("boldog" 2010 előtti idők), vagy pedig ott lebeg a feje felett a pallos, hogy azért csak óvatosan, ne engedj teret mindenféle őskori, primitív, állatias ösztönödnek, mert ha megunjuk, mi is gond nélkül tudunk pár kellemetlenséget okozni a komplett politikai vezetésednek, ha nem tudsz viselkedni. Nekem ez megér 2 mandátumot, de megérne 3-at is. Abszolút. Simán. Pláne, hogy ezekben a kérdésekben az is rég kiderült, hogy az impotens, kontraszelektált, semmirekellő Unióra egy fikarcnyit sem lehet számítani. Inkább az a kérdés, hogy Neked miért nem fontos ez a kérdés még ennyire sem. Persze mindenki tudja, honnan fúj a szél, ez egy régi szoci narratíva, a DK most épp ott tart, hogy:
- Európai Egyesült Államokat akarunk, ugyanakkor
- az erdélyiek maradjanak románok.
Mindezt csak azért, mert azok a "szemetek" mernek a Fideszre szavazni. Ez azonban nem az ő hibájuk, ezt a 2010 előtt kormányzó politikai vezetésünk b@szta el, tessenek hát saját magukban keresni a problémát, ne másra fogják, ne gyűlölködjenek, ne uszítsanak, hanem kezdjenek el dolgozni végre! És akkor talán majd ezek az emberek sem csak a Fideszre lesznek hajlandóak szavazni.
Szégyen és gyalázat, hogy ez nálunk egyáltalán vitatéma, mert amúgy *mindenhol* az az alap, hogy az anyaország nem feledkezik meg a diaszpóráról, és normális helyeken azon szokás ám vitázni, hogy a nemzet tagjait megtagadó (megtagadni vágyó) kártékony arcokat ki csapja először pofán. Ám mivel nekünk még ellenzékből is a legalávalóbb, legkártékonyabb politikusok jutottak, nálunk a normák is egészen máshogy alakultak, a szoci elvtársaink még a rendszerváltás után is képesek voltak történelmi bűnöket elkövetni. Hosszú idő, míg ezektől megtisztulunk, és elérünk odáig, hogy már nem lesznek olyan politikai erők, akik a határontúlimagyar-ellenességet merik képviselni (mert nem lesz olyan választói réteg sem, amelyik ezt szeretné), hanem épp ellenkezőleg: azon dolgoznak majd mindannyian, hogy azoknak a magyaroknak is megfeleljenek. Addig még egy párszor biztosan le kell folytatnunk a "miértszavazhatidehaegyszernemisideadózik"-szintű vitákat, ezt sajnos nem lehet megspórolni.
Köszönöm kulturált és érvekkel alátámasztott véleményed.
Tudod én egy 20 éves tűzoltó vagyok vidéken. A kormány elvette a korkedvezményes nyugdíjat, és egy csomó pótlékot, már szolgálati lakáshoz is nehéz jutni. Összességében így nagyon kevés esélyem van a szüleimtől függetlennek lennem és jövőt szépnek látnom. A külföldi magyarok (igen, nagyrészt nem rajtuk múlott) úgy döntöttek ez teljesen rendben van és megérdemlem. Eközben a román (és Erdélyi) 4400 lejt kap plusz a pótlékok, és szolgálati lakás illetve korkedvezmeny már 25 év után jár (15 ha szolgalattal osszeegyezett egészségromlás van). Én ebbe nem szólhatok bele, de nem sajnálom tőlük. A lényeg hogy dogoljek meg valószínűleg. Egy gyerekkori álmom megy tönkre. Ennek 3 millió ember tapsol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!