Magyarországon eljön az idő, amikor nem lesz ennyire kétpólusú a felfogás?
2010 előtt nem voltam szavazókorú, így nem foglalkoztam a politikával, de azóta úgy látom, nagyon megosztott a társadalom. Persze a regnáló politikai hatalomnak az érdeke, hogy megosztott legyen, hisz így a saját bázisának folyamatos ellenségképet kreál. Jól megfigyelhető, hogy az Orbán-rezsim ezt mennyire mesterien gyakorolja évek óta, népszerűség pedig töretlen.
Viszont engem ez mérhetetlenül elszomorít, hisz egy olyan társadalomban, ahol a végletek uralkodnak, nincsenek egészséges viták, nincs konszenzus, nincs barátság. Tipikusan a szomszéd tehene is dögöljön meg iskolapéldája, és ez a toxikus ideológia befészkelte magát az egész kicsi korú gyermekek tudattalanjába is, így mire elérik a felnőttkort már előítéletek, stigmák burjánzanak s törnek a felszínre.
Én már valószínűleg ebben a közegben élem le az életem, de mit gondoltok, van rá halvány esély, hogy az unokáim generációjának ezt elrettentő példaként fogják tanítani? Van arra esély, hogy közösen nézzenek szembe az akadályokkal? Tagoltság, ellenérzés, felfogásbeli különbségek nyilván lesznek, de elképzelhető, hogy nem radikalizálódnak, acsarkodnak s bántják egymást különböző látásmódjukért?
Szélsőségesnek lenni könnyű.
A legtöbb ember nehezen ad igazat a másiknak, ha veszekszik.
Ami mégnehezebb, hogy azt mondd:értem a véleményed, és részben igazad van, sőt, lehet, hogy úgy még jobb is, ahogy te gondolod.
Ez a politikai gondolkodásban is benne van.
Így sajnos mindig lesznek szélsőséges emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!