Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A jelenlegi választási rendsze...

A jelenlegi választási rendszer nem teszi lehetővé a fidesz leváltását? Tényleg így van ez? Ha igen, miért?

Figyelt kérdés
Politikai választási rendszerekben jártas személyek véleménye érdekel elsősorban. Köszönöm

2022. febr. 10. 19:17
1 2
 11/17 meszike91 ***** válasza:
19%

"plusz a fidesz-kdnp osszesen tobb szavazatot kapott,mint a tobbi parlamentbe jutott part osszesen"

Ha a fidesz ellen szavazó pártokat nézzük, akkor ők többet kaptak összes. A jobbik, mszp-párbeszéd, lmp, dk, momentum és az együtt összesen több szavazatot kaptak Magyarországon mint a fidesz. Egész pontosan 2 655 946-ot. Míg a fidesz 2 608 086-ot. Ezeket lehet ténylegesen ellenzéki pártnak nevezni, a kutyapártot nem tettem a listába a 100k szavazatukkal, mert ők ma is harmadik utasnak vallják magukat. A fidesz csak a külföldi levélszavazotok miatt kapott végül többet, ami ugye ők maguk tettek lehetővé...

Az összefogásra pont e miatt a durva aránytalanság miatt van szükség. A fidesz olyan választási rendszert csinált ami a lehető legjobb nekik. E mellett letarolták a szabad médiát is és állami pénzből is maguknak kampányolnak. Nagyon nem egyenlőek a feltételek.

2022. febr. 10. 19:44
 12/17 A kérdező kommentje:
Levélszavazatokkal együtt 2 824 206 volt a fidesz 2018-ban
2022. febr. 10. 19:59
 13/17 anonim ***** válasza:
76%

#12 Az idézett mondatodban pontosan benne van, hogy ",mint a tobbi parlamentbe jutott part osszesen".

Nem számolhatod bele a parlamenten kívüli pártokat, hogy megcáfold valaki állítását a parlamentBE bejutott pártok szavazatairól.

2022. febr. 10. 20:06
 14/17 anonim ***** válasza:
87%

Szia.

A választási rendszer lehetővé teszi, hogy ne csak a fidesz nyerjen, de úgy van megcsinálva, hogy aki a legtöbb szavazatot kapja, annak lejt a pálya is. Most nem kezdem el részleteiben leírni, mert bocs, te lennél a 150-edik, és már unom kissé 😅 de ha az ellenzéknek van ugyanolyan támogatottsága, mint a Fidesznek, akkor az ellenzék csinálhat 2/3-os kormányt

2022. febr. 10. 20:21
 15/17 anonim ***** válasza:
78%
Természetesen le lehet váltani, elég szavazat kell hozzá és kész.
2022. febr. 10. 20:32
 16/17 meszike91 ***** válasza:

20:06

Nem írtam hogy nincs igaza. Csak szerintem amit én írtam az fontosabb.

2022. febr. 10. 20:36
 17/17 anonim ***** válasza:
65%
12)Ahogy ìrtam csak a parlamenbe jutott pártok reszesuone k a mandatukokbòl.Az,hogy a Fidesz a listan miert kapott tobb szavazator mellekes.tetszik vagy nem de a levelazavazatok is ugyanugy szamitanak.Ha meg lesz a 2/3 hozza lehet valtoztatni a rendszeren,de jelenleg ezek a valasztasi szabalyok.
2022. febr. 10. 20:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!