Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Márki-Zay Péter nevét, hogyan...

Márki-Zay Péter nevét, hogyan kell kiejteni?

Figyelt kérdés

Én sokáig csak leírva láttam és "Márki Zéj Péternek" neveztem el, aztán pár napja hallottam egy idegesítő reklámban amit nem blokkolt az adblocker, hogy "Márki Zai Péter" - ez olyan hülyén hangzik.

Melyik a helyes? Zéj vagy Zai/Zaj?

#Márki-Zay Péter #A zéj menőbben hangzik #idióta fityiszes reklám, miért nem véd a reklámblokkoló? #A bósevista hónkómány azonnal monnyonle
2022. febr. 9. 13:37
A kérdező szavazást indított:
Zéj
Zai
Zaj
Monnyonle
37 szavazat
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
30%
miniferi oszt jaóvan
2022. febr. 9. 13:38
 2/17 anonim ***** válasza:
25%
Márki-Gay
2022. febr. 9. 13:39
 3/17 anonim ***** válasza:
85%
Zaji
2022. febr. 9. 13:42
 4/17 anonim ***** válasza:
35%
Hagyd a fenébe, pár hónap múlva a kutya se emlékszik a nevére.
2022. febr. 9. 13:44
 5/17 anonim ***** válasza:
91%

i-vel kell ejteni, ő is így ejti. Ha megfigyeled, a riporterek is i-vel mondják mikor kérdeznek tőle. Tehát "Márki Zaji"

De elég lenne csak a wikipédiát felkeresni, ott is le van írva: "röviden: MZP, vezetéknevének ejtése: [márkizaji]"

2022. febr. 9. 13:47
 6/17 anonim ***** válasza:
88%

Én is úgy tudom, hogy fonológiailag /zɒi/, nem pedig /zɒj/ sem nem /zɒi̯/, tehát nincs difongizálva. Vagyis: az i az teljes értékű magánhagzó benne, mintha csak az lenne, hogy Egri vagy Falvi.

Konrétan kiejtve fonetikusan persze [zɒji] nem pedig [zɒ'i], tehát aztán az a és az i közé becsúszhat egy kis intervokális j, nyilván nem koppan gégezárhang közöttük, de a lényeg az hogy a szó vége mindenképp teljes értékű i magánhangzó.

[link]

2022. febr. 9. 13:55
 7/17 A kérdező kommentje:

5

Nem nézek televíziót, így csak leírva látom, abban a kevés beszédben, amit hallottam tőle, pedig még egyszer sem mondta a saját nevét.

Wikipédiára meg nem is gondoltam, általában ilyesmikre nem terjed ki, politikai személyeknél főleg erősen hiányos tud lenni a leírás, csak száraz adatok az iskoláiról meg, hogy milyen pártokban fordult meg eddig.

Mindegy, akkor innentől helyesen fogom mondani, eddig csak "Zéj"-nek mondtam, mert az olyan elegánsan hangzott. A környéken úgysem ismeri senki, az itteniek megvannak győződve róla, hogy Orbán és Gyurcsány összecsapás lesz áprilisban...

2022. febr. 9. 13:56
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

Y-t én még nem hallottam ji-nek ejteni. Vagy j, vagy i. Így [márkizai] lenne az értelmes.

2022. febr. 9. 13:57
 9/17 anonim ***** válasza:
100%
#8 Igen, de a 6-os válaszoló szépen kifejtette, hogy hogyan kerül bele a j.
2022. febr. 9. 14:00
 10/17 anonim ***** válasza:
40%
Én pl ki sem ejtem a nevét a számon 🤔🤔🤣
2022. febr. 9. 14:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!