Milyen fizetést adnál egy mesterdiplomás pályakezdő tanárnak?
#10 A gyerekeket nem dolgoztatják annyit. Az új NAT-ban nagy óraszám csökkentés volt, általánosban ötödikben 4-5 órájuk van egy nap, nyolcadikosoknak, akinek van tagozatos órája is, annak van 5-6-7 órája naponta. A lecke mennyisége is elméletileg korlátozva van, de ez persze már tanár függő. Tanulószobán is szoktam lenni a diákjaimmal, általában az első órában van feladatuk, a második órában annak van munkája aki nagyon lassan csinálja vagy direkt tökölődik vele. Néha van amikor eltart másfél órát. Persze ezen felül van ha tanulni kell elméletet is.
A középiskola viszont már más, ott nagyon iskola és pedagógus függő. Az idősebb gyerekeimnek soha nem okozott gondot a túl sok tanulnivaló középiskolában sem, a legkisebb meg majd megszakad annyi feladatot kap és annyi számonkérésre kell készülnie. Ő egy olyan gimibe jár ahol a tanárok mind azt hiszik csak az ő órájukra kell készülni és ha csak fél órás a lecke az belefér - minden nap, heti 1-2 dolgozattal meg feleléssel. Csakhogy naponta 5-6 olyan órájuk van amire ennyit kell készülni.
A hivatalos szabály itt is ugyanaz, hogy nem lehetne ennyi feladatot adni a diákoknak. A gyakorlat meg más, márt az egy erős gimi és minden tanár a lehető legtöbbet várja el a diákjaitól.
hát rohadtul nem ezt tapasztaljuk
hazajön az ötödikes gyerek délután 3 körül utána még órahosszakat tanul-leckézik
#13 Egy kérdés: megnézted azt is hogy mit "leckézik" és milyen tempóban csinálja?
Másik kérdés: miért 3-kor jön haza?
Van olyan diákom aki az órák után száguld edzésre, majd nyelvórára, másik napon táncolni jár, következőn zenét tanul. Szinte percnyi pihenője sincsen. Ahogy van olyan aki meg az iskolai plusz foglalkozásokon marad bent, atlétika, foci vagy éppen info szakkörön. Ezek pluszban vállalt dolgok, nem az iskola erőlteti rá a gyerekre.
"Másik kérdés: miért 3-kor jön haza?"
Talán mert 2 óra 10-kor csengenek ki a hetedik óráról 🤷🏼♀️ Ha még fakultációl is vannak, négyig ott rohad tanár-diák, talán 5-re haza is érnek.
#14/11
Fingom nincs miről beszélsz. Itt nálunk általánosba is 6-7 órái vannak a gyerekeknek. Ebben nincs önként vállalt f*szság, ezek után be is baszna. Házifeladatból meg annyit kapnak, hogy belelehet gebedni. Sokszor 2 vagy akár 3 oldal a spirálfüzetbe. Az elméleti ökörségek ebben meg sehol sincsenek. Tizen x versszakos szarok, történelemből 1 oldalnyi évszám, énekek.....
Én is általánosba 8-15/16-ig voltam iskolában, nem volt olyan hűde nagyon rég. Egy nagy tetves lószar az oktatási rendszerünk.
Attól még, hogy lediplomázott, és mestervizsgát tett, még nem garantálja, hogy alkalmas-e a pályára. Az eslő két, gyakornoki évben én sem adnék többet a mostaninál. Majd utána, ha bebizonyította, hogy alkalmas a feladatra, utána a diákjai által kitöltött "elégedettségi" kérdőívet is(!!!) figyelembe véve állapíttatnám meg kategóriák szerint a további fizetésének mértékét, tehát mind az igazgató, mind a diákok és tanártársak véleményét, és szakmai előrehaladását figyelembe kellene venni a fizetés megállapításánál. Mert jelenleg az alkalmatlan, lusta tanár ugyanannyi fizetést kap, mint az elhivatott, és szakmailag, emberileg alkalmas tanár. Ez így nem fair az elhivatottakkal szemben, és a gyerekekkel szemben sem.
Rengeteg alkalmatlan, emberileg és/vagy szakmailag oda nem illő tanár van a pályán. Aki meg alkalmas lenne, az lealacsonyítónak tartja, hogy a lustával egyazon pénzért dolgozzon. Engem a fizetésben ez zavar leginkább, nem kifejezetten a fizetés mértéke, hanem az ÉRTÉKe...
Akivel a diákok, a kollegák, és a szülők is elégedettek, annak legyen magasabb fizetése! Aki nem odavaló, az meg menjen árút pakolni a Tesco-ba...
"Majd utána, ha bebizonyította, hogy alkalmas a feladatra, utána a diákjai által kitöltött "elégedettségi" kérdőívet is(!!!) figyelembe véve állapíttatnám meg kategóriák szerint a további fizetésének mértékét"
És szerinted a diákok nem fognak jó értékelést adni egy olyan tanárnak, aki békén hagyja őket és a semmire is jó jegyet ad?
Én pl. középiskolásként utáltam az angoltanárunkat, mert sokat követelt, illetve szinte mindig adott házit. Szóval tuti lepontoztam volna az értékelésében, de most utólag huszonéves fejjel belátom, hogy az ő órái nélkül most nem lenne felsőfokú nyelvvizsgám.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!