Milyen fizetést adnál egy mesterdiplomás pályakezdő tanárnak?
A mesterdiplomás azt jelenti csak, hogy egyetemet végzett. Kétféle egyetem létezik tanáréknál. 1.Tanárképző (felsőben). TTK-át (középiskolában) taníthat.
Van még a fősulis/bsc tanító képzés is
Én magam a legerősebb egyetemen az ELTE-TTK-án végeztem. Alig kellett tanulnom. Minden fizika kollokviumom jeles lett úgy hogy előtte pár nappal tanultam csak rá. Szerinted ez nem vicces? Erre a büféképzőre nem lehet követelni életünk végéig hatalmas pénzeket. Az iskolai tanításra, azaz a valós munkavégzésre meg is kapjuk a reális fizetésünk. Három és fél hónap szabadsággal, amit már a pályakezdő is megkap. /jun 15-aug 23, + évszakonkékt 1-2 héttel/ + részmunkaidős napi 5-6 órás bejárással
A pedagógus fizetéseket egy fix összeggel kellene megemelni és nem százalékosan. Minden tanár bérét bruttó 200 ezerrel meg kellene emelni. Ezzel a kezdő bére a minimálbér kétszerese lenne és azzal már tudna mit kezdeni egy fiatal kezdő diplomás, megmaradna a bérkülönbség is a pályán tapasztaltabbaknál, de mivel nem %-ban lenne az emelés, a munkában töltött évekkel lassabban emelkednének a bérek, így nem lenne összességében olyan hatalmas költség, mint az orvosok béremelésénél.
Most a pedagógusok bruttó 200-420 ezer között keresnek. Ha ezt feltolnák és lenne 400-620 ezer között a bérük, azért már a fiatalok a pályán maradnának, de az idősebbek sem mennének el amiért nem lenne 20 év után a duplája a pénzük a kezdő bérüknek.
Egy %-kos emelésnél ha duplájára emelnék a kezdő tanárok bérét, akkor az idősebbekét is úgy kellene. Jó lenne persze 400-880 ezer közötti bérekkel gazdálkodni, de jelenleg már az is szép lenne ha nem a minimálbér lenne egy tanár bérének a kiindulása.
Olyan aranyos, hogy XY kérdező összeolvas XY kérdéseket és megszületik egy-egy új kérdés, a régiek anyagából!
A GYIK diszkrét bája...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!