Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Vajon jogos a pedagógussztrájk?

Vajon jogos a pedagógussztrájk?

Figyelt kérdés

A pedagógus állás részmunkaidős (5-6 óra naponta aztán megy haza), szabad hétvége, nincs éjjeli műszak, 24 órázás. Már a pályakezdő megkapja a három és fél hónap szabadságot : jun 15-től egy hétig napi 3 óra értekezlet aztán jun 20-aug 23-ig szünet. Szeptember 1-ig szintén három óra értekezlet aztán haza. Minden évszakban 1-2 hét szünet

Minden országban a pedagógus keres a diplomások közt a legalacsonyabban, mivel elég könnyű a főiskola, egyetem nekik.Nálunk is így van ez az állás beárazva. Gondolom a szünidő miatt mentek oda meg mert kényelmes állás. Nem fárad ki napközben az ember el tud menni mindenhova.

A tanárképzők is nagyon könnyűek. Középiskolai matekot tanulnak. Én az ELTE-TTK-án végeztem és minden kollokviumom jeles volt, úgy hogy előtte pár nappal tanultam csak rá, képzelheted hogy a többi tanárképzős felsőoktatás milyen lehet akkor.

Szerintem jó ez így. Vagy mégsem?

2022. jan. 30. 14:51
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
100%

"Egyaltalan nem jogos es az idopont valasztasbol latszik, hogy baloldali politikai indittatasu az egesz. Az a par kockasinges sztrajkolo nem kepviseli a pedagodus tarsadalmat, csak a baloldali politikat."

Ami mögött nem Soros áll, ott a baloldal, igaz? Itt mindenki aljas, sunyi, a balildal szolválafában áll, csak a fidesz, aaaz tökéletes.

Egy sztrájknak akkor van értelme, ha elérnek vele valamit.

Ez csak akkor lehetséges, ha a munkáltatójukat ott szorongatják meg, ahol fáj.

Nem lehet mindenki tekintettel a méltóságos fidesz érzékeny lelkére így a választások előtt.

Nem kellett volna így bánni a tanárokkal és problem solved.

2022. febr. 1. 08:39
 22/29 anonim ***** válasza:
100%

Ember, komolyan nem értelek :D

Amit akartam mondani, kb. mind kifejtették az előttem levő hozzászólók.

Én is annyit szeretnék mondani: gyere te is legalább egy évre alsóba tanítani, és tapasztalatból nyilatkozz ilyen nagyvonalúan, mint előítéletből és közhelyekből, látszik, hogy nem voltál még a pálya közelében sem.

2022. febr. 1. 11:41
 23/29 anonim ***** válasza:
100%

Nem túl minőségi az oktatást, és ebben a tanárok is nagy szerepet játszanak. Magyarázni kevesen tudnak...stb De ameddig nem emelik a fizetésüket, addig a színvonal sem fog emelkedni és továbbra is olyan emberek fogják elhagyni az iskolákat 12 év után, akiknek a négy alapművelet sem megy rendesen.

Tanári pályára ennyiért kevés olyan ember fog állni, aki rendesen le is tudja adni az anyagot. Pl.: Reál szakos tanárokból képeznek 2 darabot talán, pedig a fél tanársereget le kellene váltani, mert egyszerűen alkalmatlanok a pályára...

2022. febr. 1. 16:52
 24/29 anonim ***** válasza:
100%

Két éve hagytam abba a tanítást, azóta cégben dolgozom. Tanárként nettó 160 körül kaptam anno kézhet, a mostani fizetésem ennek majdnem háromszorosa.

Viszont... amikor tanár voltam, sokkal többet dolgoztam mint most, sokkal leterheltebb voltam, egy héten dolgoztam szerintem 60 órát is. Emellett állandóan az iskolai dolgok pörögtek a fejemben, mondhatni az iskolával keltem és feküdtem, emlékszem, mindig mondtam is, hogy ez 24 órás munka. Kis iskolában tanítottam, kevés volt a tanár, így több nap is volt, amikor tanulószobáztam, és mindig arra emlékszem, hogy hazaértem, és akkor kezdődött az "esti műszak", vehettem elő a dolgozatokat, készülhettem a következő napi órákra... Voltak gyerekek, akiket fel kellett zárkóztatni, voltak, akiket versenyre készítettem fel, ezek mind otthoni szakmai előkészületeket igényeltek. Emellett osztályfőnök is voltam, így rengeteget kellett adminisztrálni (de azt sima tanárként is sokat kell), de ezeken túl egyéb osztályfőnöki elfoglaltságaim is voltak, mindenféle kirándulások, programok szervezése, és ezek időt-időt-időt emésztettek fel. És részt kellett venni az iskolai programok, ünnepségek lebonyolításában, ezeket is megszervezni, az ünnepi műsort begyakoroltatni, vagy az iskola alapításának évfordulójára, vagy városi verseny megrendezésére ugyanez... Mindig volt valami, ami gondolkodást, tervezést és kivitelezést igényelt. Így a hétköznapjaim úgy teltek, hogy reggel felkeltem, délelőtt tanítottam, ebédeltettem, udvaron ügyeltem, tanulószobáztam, este meg a fent felsoroltakkal foglalkoztam, kb. este 11-ig. De szokásos volt az a szenvedés, hogy nem abbahagytam a munkát, hanem félbeszakítottam... mindig úgy feküdtem le, hogy "még ezt nem intéztem el, még azt". És ez már vasárnap elkezdődött, már a vasárnapom is elment ezekre, igazából csak a szombat volt az egyedüli nap, amikor valóban pihentem, és nem törődtem az iskolai dolgokkal. Mondjuk az igaz, hogy mivel szerettek a gyerekek, és mivel kicsi és családias volt az iskola, így rám írogattak esténként-hétvégénként is az ügyes-bajos dolgaikkal, amit egyébként szerettem. :) Viszont megvolt az érem másik oldala is, a berohanó és bunkó szülők, az iskolai intrika, tanárok egymás közötti szemétkedése, ami viszont az egészet idegesítővé és stresszessé tette. Mentálisan ez az életmód egyébként nagyon megterhelő volt, igazából ezért is hagytam abba a fizetés mellett...

Úgyhogy kérdező, amiket összehordtál, az egy nagy baromság, fogalmad sincs a tanításról, és a tanári képzésről sem. Ami egyébként elvégezhető, nem egy mérnöki képzés az igaz, de vannak ennél könnyebben elvégezhető szakok is. Inkább közepes erősségűnek mondanám.

A mostani munkám ez mellett olyan, hogy ha megvagyok a 8 órámmal, akkor leteszem a munkát, hazamegyek, és a nap hátralévő része az enyém, azt csinálok, amit akarok. A hétvégéim is szabadok, persze van felelősség a munkámban, van némi stressz is, de össze sem lehet hasonlítani azzal, ami az iskolában van. Az iskola egy lidércnyomás, egy állandó rohanás, mint a kutya, aki a saját farkát kergeti, és soha nem éri utol. Mindig ez az érzésem volt. A cégben ennek a rohanásnak, idegbeteg létállapotnak a nyoma sincsen. Pedig miden munkahelyen van stressz, mindenhol vannak szemét kollégák, de mégis, teljesen más, mint az iskola. Valahogy sokkal kiegyensúlyozottabb, emberhez méltóbb cégben dolgozni. Mindenre van időm, és a szabadidőm tényleg az enyém, a nap egyik felében dolgozok, a másik felében, amikor hazamegyek, azt csinálok, amit akarok, filmezek, képzem magam, olvasok, sportolok stb. Emlékszem, az első időkben, amikor otthagytam az iskolát, olyan boldogan sétáltam a cégből haza, hogy végre, szabad vagyok, van időm! Vigyorogtam az utcán és szinte röhögve néztem az emberekre, persze, nem tudták, hogy mi bajom van...

Persze, a másik oldala a történetnek a nyári szünet, amivel mindig mindenki előjön, ha a tanárokról van szó. De őszintén szólva, az kell is nekik, mert tanév végére mindenki zokni agyilag, nagyon lehet érezni a tanáriban az év végét, mindenki sokkal idegesebb, a szokottnál is elmebetegebb. A gyerekek is, de a tanárok is. És őszintén, ha egy munka ilyen, akkor azt nem kell erőltetni.

Úgyhogy ha mérlegre teszem a két dolgot, a tanári munkát a nyáriszünettel vs. "rendes, 8 órás munkát" a szabad délutánokkal, hétvégékkel, 20-30 nap szabadsággal/ év, akkor szerintem ez utóbbi sokkal kiegyensúlyozottabb, emberhez méltóbb, nyugisabb életvitel.

Úgyhogy én is emelnék a tanárok fizetésén, mert ami most van, az megalázó, az mindennek a legalja. Viszont akkor sem mennék vissza tanítani, ha több lenne a tanári fizetés, mint a mostani bérem...

2022. febr. 1. 18:11
 25/29 anonim ***** válasza:
100%

A tagek rosszak, mert a TTK-nak semmi köze a tanárképzéshez, az a TKK.

Amúgy jogos, ez nyilvánvaló

2022. febr. 2. 17:00
 26/29 anonim ***** válasza:
100%

A tanárképzés mitől lenne könnyű? :D Te hol élsz? Eleve két szakot tanul meg teljesen, plusz pedagógiát és pszichológiát. Ez ha úgy számoljuk, három szaknak felel meg.

Én rövid ciklusú tanárképzést végzek a Geográfus MSc diplomám mellé, úgyhogy egy szakom lesz (aztán lehet bővítem, majd kiderül), de hogy lenne már könnyű? A munkáról nem tudok nyilatkozni személyes tapasztalatból, de van ismerősöm, rokonom, aki tanít és a gyakorlat alatt ráláttam, hogy mennyit dolgoznak a tanárok... hát elég sokat.

Másrészt a szünetek azért nem úgy vannak szabadságnak kiadva, ahogy azt te gondolod.

2022. febr. 2. 17:04
 27/29 anonim ***** válasza:
100%
Oké, de egyre több az egyházi suli, magániskola, ilyen olyan fancy intézmény, ahol a kezdő fizu 400-500 brutto. Bár ilyen helyekre általában természettudományi, idegennyelv, vagy valami specifikus dolgot oktató tanárt keresnek. Szerintem a jövőben egyre több lesz az ilyen magánintézmény még vidéken is, még felénk a semmi háta mögött is (újra)nyílt pár ilyen iskola/akadémia. Az állami oktatás szerintem olyan szinten le fog süllyedni, hogy tényleg csak a legszegényebb réteg gyereki fognak odajárni és a legtehetségtelenebb tanárok.
2022. febr. 2. 21:33
 28/29 anonim ***** válasza:
53%

ORBÁN VIKTOR

"A pedagógusbérek Magyarországon alacsonyak, és ahogy ön mondta, elmaradtak a rivális ágazatok mértékétől. Ezen változtatni kell. (...) a pedagógusoknak igazuk van, joggal érvelnek amellett, hogy következzen egy, a korábbihoz hasonló bérrendezés."

GULYÁS GERGELY:

„Ez a sztrájk, egy törvénytelen sztrájk volt és az nem helyes, hogy azok az emberek, akik törvénytelen sztrájkban vesznek részt, a jövő generációját oktatják. Ettől még lehet, hogy az a cél, amiért sztrájkolnak jogos, ezzel például mi is azonosulunk”

NOVÁK KATALIN:

"Azon, hogy egyébként a pedagógusoknak a bérét kell emelni, ezzel nem tudnék vitatkozni és nem is szeretnék."

2022. febr. 3. 20:44
 29/29 anonim válasza:
0%
Szülőként az alábbi tapasztalataim vannak: óvoda: 3 évig a mi óvodapedagógusaink nem csináltak semmit a gyerekfelügyeleten kívül. Ugye ehhez meg nem kell főiskola, bármelyikünk képes rá. Nem voltak foglalkozások,ellenben volt szintfelmérő, ami szerint az összes gyerek fejlesztésre szorul.Milyen érdekes... Meg is jelent az Ica néni, aki nélkül egyik gyerekből sem lesz semmi, ( szerintük) hacsak ő mint fejlesztő pedagógus kezelésbe nem veszi a gyerekeket. Így aztán Ica néninek is lett munkája. De ha az óvó nénik azt tennék amire tanítják őket a főiskolán az egész napos pletyizés helyett, akkor Ica néninek sokkal kevesebb munkája lenne, vagy nem is lenne. A gyerekek pedig fejlődnének napi szinten az óvodában külső beavatkozás nélkül....ha már kötelező...és ha már diplomás bért kapnak daduska bér helyett... Iskola alsó tagozat: leragadtunk 1986-ban. Tanító néni 40 éve ugyanazt tanítja. Egyszer megtanulta, kidolgozta az óra tematikáját és 40 évig minden osztályban elismétli, újítás, fejlődés nélkül. Pár óra a suliban, utána rohan privát ügyeket intézni stb. Telis-teli szabadidővel. Pont tegnap örvendezett az egyik, hogy csak 1 !! órája volt, indul kirándulni. Felelősség nulla, ha a gyerek átbukdácsol úgyis jó, ha jobb tanuló, mert érdeklődő, befogadó, önállóan ismereteket, tapasztalatokat gyűjtő gyerek típus, akkor úgy is, de ezt nem írnám a mai tanítók érdemének. Biztos van kivétel, de ezeket tapasztaljuk jelenleg.
2023. jún. 23. 15:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!