Mit szóltok ehhez a cikkhez? Világban adatai alapján összehasonlították a Fidesz és a Baloldali kormányzást.
Itt már tegnap megmagyarázta az egyik mélybalos barátunk.
Ugyazt a forrást dobta ide, amit a fenti cikk is használ, csak éppen Mo-on kívül más nem kapcsolt be.
Bekapcsoltam találomra két országot, hogy legyen mihez viszonyítani és könynedén cáfoltam a hazugságait.
Persze a végső érve az volt, hogy én vagyok a hülye, én nem tudom értelmezni a grafikont. Félreértelmezni tényleg nem tudom. :)
Az egyik kormányzás alatt évi átlag 1,8% volt a növekedés, a másik alatt évi 2,5%, de ez le is van írva. A 2,5 kb 67%-kal több, mint az 1,8.
Felfoghatjuk úgy, hogy 67%-kal nagyobb gazdasági növekedést produkált a Fideasz, mint az MSZP.
"Fidesz kormány alatt a KSH megrendelt eredményeket hoz ki"
Erre bizonyíték? Tudnál ilyen megrendelt eredményekre példát mutatni?
Érdekes, mondjuk, aki ért a gazdasághoz tudja, hogy miért hibás a cikk.
Ha annyira a fidesz volt a jobb, akkor miért ezt az egy táblát hozta a cikk?
Miért felejtették ki az összehasonlításból, hogy az mszp alatt válság volt?
Miért hagyták ki, hogy a 2010 utáni fidesz az EU-s pénzek négyszeresét kapta?
Miért azt az adatot vizsgálják, aminek pont kedvez emberek halála vagy ország elhagyása?
Kezdjük azzal, hogy ha leveszem a válságokat, amiket az index nem tett meg, így manipulálva az adatokat, akkor az mszp veri a fideszt. Ezért számít, hogy konjunktúra van-e.
Ez természetesen elég jól látszik, ha más adattáblát nézünk meg:
Egy főre eső GDP:
Teljes GDP:
Csak az a helyzet, hogy nem hasonlíthatod össze más országgal.
Ez egy olyan hiba, amit kb. mindenki elkövet, aki nem ért hozzá.
Igen, 2010 és 2018 között az EU átlag GDP növekedés olyan 15% körüli volt (fejből írtam), a magyar növekedés 21%-os.
A probléma ezzel az, hogy emellett a magyarok a GDP 38%-ának megfelelő összeget kapták.
Vagyis ha az ország önerőből hozott volna egy EU-s átlagot, önerőt értsd EU-s támogatások nélkül, és ehhhez jött volna az EU-s támogatás, akkor is már 50% feletti növekedésünk lett volna.
Szóval a kérdés, hogy miért nem lett? Hová lett a pénz?
A következő fontos adat, amit kihagynak, az a foglalkoztatottság.
Ahogy a linken látszik 2008-ben 158.4 milliárd USD volt a GDP és 2018-ban 160.6 milliárd USD volt.
A KSH szerint 2008-ban 3.85 millió ember volt foglalkoztatott, míg 2018-ban 4.47 millió ember. Ez kb. 16%-os növekedés.
Ez miért nem jelent meg a GDP-ben? Hol dolgoztak ezek az emberek, ha nulla hozzáadott értékük volt?
Ha ezt belevesszük a fentebbi 50%-os növekedésbe, akkor simán 60% felett vagyunk, sőt lassan a 70%-ot közelítjük. És ezt a 70%-ot úgy nézd, hogy az mszp-szdsz válsággal együtt 94% körüli növekedést hozott.
Nem vehetsz elő egy random adattáblát és elemezhetsz random két kormányt, mert számtalan más tényező van, amit számításba kell venni.
Magyarország EU-s növekedéshez képest az elmúlt 10 év konjunktúrája alatt tényleg felül teljesített. Csak a körülményeket figyelembe véve, drasztikusan alul, és ez a probléma.
A fideszt mondták ,hogy mennyire kormányképes, aki ért az adatokhoz látja, hogy nem, csak konjunktúrában kormányoztak EU-s pénzekkel a hátuk mögött. Így a hülye is elvezet egy országot.
A válság az, ami egy kormány képességét teszteli és a kormány elbukott. Úgy sikerült rekord hiányt hozni, hogy rekord visszaesést és rekord halálozást is hoztunk. A hiány elengedésének pont az volt a lényege és célja, hogy ne legyen rekord méretű visszaesés. Még régiós szinten is szar eredményt hoztunk össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!