Hol a hiba a családtámogatási rendszerben? Miért születik egyre kevesebb gyerek?
Évről évre kevesebben vagyunk, csak 2021-ben 60 ezerrel lettünk kevesebben. A gyerekvállalási statisztikákat pedig a romák tartják lélegeztetőgépen, de még így is hanyatlik. A magyar az már teljesen képtelen reprodukálnia magát, és egyre többen mennek külföldre szülni.
Hol a hiba a családtámogató rendszerben? Hiszen erre épül az egész politika, hogy a családokat támogatják. Mégis valami nagy homokszem vagy kavics van a gépezetben. Kérdés, hogy hol?
Házasság és család alapítás előtt álló fiatalként írom ezt: nem tudjuk megalapozni a jövőnket.
A mi helyzetünk eleve előnyös, mert már van lakásunk. A lakást fel kell újítani, még nincs konyha és a hálószobában és a nappaliban is (2 szobás panel) olyan bútorok vannak, amit a szüleink ide tudtak adni. Csak ezeknek az ára olyan 1,5 millió körül van, de lehet többre lesz szükség (villany és fürdőszoba már kész). Ezután jöhet az esküvő, ami jobb esetben egyszer van egy életben. Nem akarunk kastélyt kibérelni 3 napra, de egy egyszerű éttermi esküvő is 70-80 fővel 2,5 millió forint körül indul, de igények alapján határ a csillagos ég.
Ahhoz, hogy bármilyen családtámogatási lehetőséget kihasználjunk, össze kell házasodni. Utána lehet babavárót felvenni, hogy megcsináljuk a gyerekszobát, kifizessük az orvosi költségek és vegyünk egy (használt) autót.
Ha havonta 200 ezer forintot tudnánk félrerakni, akkor is 2 év lenne, mire csak a felújítás befejezésére és az esküvőre összegyűjtjük a pénzt. Feltéve, hogy 200 ezret félre tudunk rakni és nem megy tönkre semmi, nincs váratlan költségünk, nem megyünk nyaralni/utazni és kvázi csak azért élünk, hogy dolgozzunk és megtakarítsunk.
Jó, hogy van családtámogatás, de nem nyújt akkora segítséget, mint gondolják. A CSOK megdobta a lakás árakat, egy vidéki városban a panellakás 10-15 millió, megyeszékhelyeken és Budapesten még drágáb. A kertes házak még a falvakban is 15-20 milliótól indulnak (már amennyiben biztonságos, normális helyre akar költözni az ember), városokban még drágább és most már nem lehet 60 millió forintból felépítkezni.
Normális, élhető bérekre van szükség. Hogy meg tudjuk alapozni a saját életünket.
Viktorta nem kopogtat be szemmélyesen egy házba se, és kötelezi a népet, hogy to*on már végre.
Ez pedig hatásos lenne.
A KSH szerint Magyarország jobban teljesít, az egy főre eső jövedelem félmillió felett, stb.
Csakhogy a manipulált statisztikai hazugságból nem fogsz felnevelni egy gyereket. Akkor sem, ha azt Orbán hazudja. A KSH számai "picit" kozmetikázottak.
1. Megváltozott gondolkodásmód, a mai fő életcél a 20-30-as években az egyéni létbiztonság megteremtése. Régen ez fel sem merült a nőknél, de még a férfiak jelentős részénél sem. Természetes volt, hogy muszáj megházasodni, mert egyedül biztosan nem fog menni anyagilag.
2. Ez azzal is járt, hogy egy csomóan boldogtalan kapcsolatokban maradtak, mert ezt látták mindenhol maguk körül.
Én 35F vagyok, 2020 végén zártam le egy 8 éves kapcsolatot, miután rádöbbentem, hogy igazából egyáltalán nem szeretném eljegyezni az akkori párom - pedig eredetileg ezért kezdtem agyalni. Már bőven eltelt annyi idő, hogy érezzem, hogy semmit sem bántam meg belőle - se a kapcsolatra szánt időt (legalábbis azt a jobban sikerült 6 évet), se a lezárását. Az meg, hogy ha ez azt jelenti, hogy minimum 40-es apuka leszek, ha egyáltalán leszek, kicsit sem mozgat meg. 30-40 éve se 8 évig nem húzták volna esküvő nélkül, se nem döntöttek volna úgy, mint én.
3. Ahogy írták, a családtámogatási rendszer jó fideszes módra pont azokat támogatja, akik a legkevésbé igényelnék. A felső 15-20% ígyis-úgyis megszülné azokat a gyerekeket (legalább 2-t), akikre most felveszik a hatalmas pénzeket. Azon teorizálni, hogy a pénz miatt ők most 2 helyett 3-at vállalnak egyelőre minden kézzelfogható bizonyítékot nélkülöz. Majd az idei mikrocenzusban lesznek benne először valami számok a dologról, de én szkeptikus vagyok - 3 gyerek szerintem más mentalitást igényel, mint kettő, legalábbis én ezt látom az ismerőseim között. De ha igaz is lenne, már a gondolat is, hogy a felső-középosztály 3. gyerekeivel fogjuk kipótolni a Kárpát-medencét egy abszurd gondolat. Évente plusz 3-4 ezer "kívánatos" gyerek semmi az 50-60 ezres halálozási deficithez képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!