Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha egy transz öngyilkos lesz,...

Ha egy transz öngyilkos lesz, akkor én vagy érte a felelős?

Figyelt kérdés

Ők azt mondák, hogy én öltem meg a nem kellő mértékű elfogadásommal (vagy annak hiányával).

Szerintem meg inkább azt bánta meg, hogy levágatta bizonyos testrészét, majd rájött, hogy ez rossz döntés volt.

2022. jan. 3. 18:32
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

De itt van a betegség szó definíciója:

"A betegség legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, mint az egészség ellentéte. A testi – lelki – szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza a beteg élőlény életfolyamatait, mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét."

Érdekes, hogy minden illik a transzokra.

2022. jan. 5. 15:06
 22/29 anonim ***** válasza:
97%
Nem kell őket megbélyegezni, ha betegek akkor meg pláne nem. Persze nem kell őket isteniteni, de ha nem mondod el őket mindenféle alja transznak, már sokat segítesz.
2022. jan. 5. 16:22
 23/29 anonim ***** válasza:
83%

Ezen a ponton, kedves kérdező, el kell gondolkodnom rajta, hogy miért vagy ennyire ráfixálódva a transzneműek öngyilkosságaira (különösen a személyes felelősségedre a témában), hogy már nem egy kérdést írtál ki róla és nem egy válaszban említetted. (Vagy többen vagytok, akik szerettek erről filozofálgatni, ami még furább.)

De akkor megint, mint az óvodában:

1. Felelős vagy más emberek életéért, úgyhogy igen, ha valakit öngyilkosságba szekálsz, akkor az a te hibád, nem az öngyilkosé.

2. A transzneműek többsége vagy azért lesz öngyilkos, mert egyszerűen szarul érzi magát a testében, és nem lát más megoldást, vagy azért, mert a társadalom nem fogadja el, és még a legelfogadóbbak is tudnak olyan kijelentéseket tenni, amik rohadtul fájnak. (Lásd a fentiekben kommentelőt a "tisztességes" nőkről. Már miért lenne egy transz kevésbé tisztességes, mint mások?) Legtöbbször mindkét ok hat. Egy átoperált transzneműnél nagyban megnő az öngyilkosságának a motivációi között az utóbbi.

3. Egy transznemű elfogadó közegben, a megfelelő műtétek után képes a társadalomba beilleszkedett életet élni, szóval nem, nem beteg. Mellesleg tényleg nem te fogod eldönteni azt, hogy mi a betegség és mi nem, hanem a megfelelő egészségügyi szervezetek. Ők meg döntöttek, és attól, hogy neked ez nem tetszik, még nyilvánvalóan jobban értenek hozzá. Ez ilyen, el kell fogadni, hogy nem nálad van a bölcsek köve.

4. Ahogy az előző válaszoló is írja, valóban lehet a műtéteknek és kezeléseknek is bizonyos szempontból negatív hatása, kettő esetben:

a, ha nem előzik meg megfelelő pszichológussal, pszichiáterrel történő konzultációk, aminek következtében az ember rájön, hogy valójában nem transznemű, ezt valóban ki kéne szűrni. Bár meg kell jegyezni, hogy ilyen eset nem sok fordul elő, de ha mondjuk a társadalom elfogadóbbá válik, akkor valóban számolnunk kell vele.

b, ha irreális elvárásokat támaszt az eredménnyel kapcsolatban. Vannak, akiknek ilyen szempontból jobban bejön a genetikai lottó, és alapból maszkulinabb vagy feminimebb vonásokkal rendelkeznek, mások drága pénzen tudják ezt kompenzálni. Ez szintén a megfelelő pszichológusnál történő kezelések finanszírozásával lenne kiküszöbölhető. De egyébként támogató, odafigyelő családnál és barátoknál, ahol nem áll fenn az a veszély, hogy amint valaki bevallja, hogy mégse transznemű elkezdenek jönni a "bezzegénmegmondtam"-mal, ennek a valószínűsége is csökken.

2022. jan. 5. 19:22
 24/29 A kérdező kommentje:

22: "Nem kell őket megbélyegezni, ha betegek akkor meg pláne nem."

Betegek. Ezzel máris megbélyegeztem őket? Az autistát megbélyegzed azzal, hogy betegnek hívod? Tiltsuk be a betegség szó használatát, mert ez pár degenráltat sért?

2022. jan. 6. 08:53
 25/29 anonim ***** válasza:
25%

"Lásd a fentiekben kommentelőt a "tisztességes" nőkről"

Sajnálom, ha fáj, de én így látom érzem. Ha nem írom le ezt, akkor előrébb van az ügy? Tehát ha mindenki magának megtartja a véleményét és teszem azt, kínosan mosolygunk a transzokra s nem beszélünk arról, hogy mit érzünk velük kapcsolatban az jobb? Nyílván nem mondanám szemtől szemben ezt ilyen nyersen, de ezt érzem/gondolom.

2022. jan. 6. 09:50
 26/29 A kérdező kommentje:

Engem nem érdekelnek a transzok, tőlem legalizálhatnánk a nemváltást is (mondjuk nem az adómból).

Viszont a gyerekeimtől meg az iskola környékéről eltakarodtok egyszer és mindörökre a nemváltó agybajaitokkal együtt.

2022. jan. 6. 10:26
 27/29 anonim ***** válasza:
92%
25-ös, nem az a baj, hogy nem vonzódsz transz nőkhöz, sőt, becsülendő, hogy elismered, és nem hitegetsz senkit. Azt nem értem, hogy mi köze a tisztességességnek meg a transzneműségnek egymáshoz. Egy transznemű is lehet tisztességes, becsületes ember, férfi, nő... Max neked nem jön be. Ez egy érzés, amin nem tudsz változtatni, és ez addig tökoké, amíg nem társulnak hozzá elítélő gondolatok (például, hogy a transz nők kevésbé tisztességesek meg hasonlók).
2022. jan. 6. 12:15
 28/29 anonim ***** válasza:
82%

Kérdező, ne haragudj, de valakinek meg kell mondania neked: ijesztően tájékozatlan vagy. Illett volna legalább egy kicsit utánanézned a transzneműségnek és a transzszexualitásnak, mielőtt ilyen erős kijelentéseket teszel, mert alapvető, tárgyi tévedésben vagy.

A transzneműség nem betegség. Ezt nem csak az orvosi egyetemen tudják, hanem egy egyszerű google kereséssel is elolvashattad volna.

Viszont a transzfóbia, ami téged ilyen szinten feldúl, bizony lehet kezelendő mentális zavar, amit már csak magad és a környezeted miatt is jó lenne ha kivizsgáltatnál. Ne tekints a pszichológusokra "dilidokiként", ma már nagyon fejlett tudomány és egyáltalán nem szégyen elmenni.

Addig is, ha lehetséges, fogd vissza magad és ne írj több gyűlölködő hozzászólást. Téged féltelek, mert ha ez nagyon erős kényszer benned, szinte pszichózisba kerülsz a gépelés közben, akkor olyan szinten fogsz eltávolodni a normális világtól és a normális emberektől, ami sajnos leronthatja az emberi kapcsolataidat is.

Úgy érzem, és természetesen lehet tévedek, hogy ez nagyon mélyről jöhet benned. Ne haragudj, tényleg nem bántásból mondom, nagyon komolyan gondolom. Olyan sok álkérdést írtál már ki a témában és mindegyik alatt ugyanazt a jelenséget látni: ártatlan kérdés, pár ártatlan válasz, aztán gorombaságok és trágár üzenetek. Ezzel fel kellene keress egy pszichológust, hogy segítsen. Lehet valamikor benned is mozgott az érzés, hogy talán transznemű lehetsz és elnyomtad magadban, ez tör fel a felszínre ilyen agresszív formában. Egy jó pszichológus tud segíteni a feszültséget kiengedni.

2022. jan. 6. 12:17
 29/29 A kérdező kommentje:

28 - szia!

Köszönöm a kioktatást, de hadd világosítslak fel én is pár dologról.

"Transzneműség" nem létezik, még maguk a transzneműek szerint sem. Ők ugyanis a saját definíciójuk szerint nem valamiféle harmadik neműek, hanem egyenesen férfiak vagy nők, aminek érzik magukat. Ilyesformán tehát a "transznemű" kifejezés nem hogy nem létezik, de egyenesen dértő kellene legyen a számukra.

A betegség definíciója "legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, mint az egészség ellentéte. A testi – lelki – szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza a beteg élőlény életfolyamatait, mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét."

Azt gondolom, ez teljes egészében elmondható egy transzról, hiszen át kell operáltassa magát ahhoz, hogy maximálisan összehangba kerüljön.

Tehát betegség.

Teljesen más kérdés, hogy az orvostudomány ma már nem hivatkozik rá betegségként, haenm állapotként - ezt viszont nem kutatások, hanem az LMBTQ lobbi érte el. Gondolj arra, hogy a náci Németroszágban meg arról születtek tudományok "bizonyítékok", hogy a homoszexualitás betegség. Politikai nyomás.

Engem felesleges pszichologizálni, mert jó eséllyel hamis következtetésre jutsz ami a pszichémet illeti, hiszen nem ismersz, másrészt attól nem lesz kevésbé igazam a dolgokban, hogy teszem azt én is meleg vagyok vagy transz. Én egyébként éppen a te irányodból érzek igen erős érzelmi befolyásoltságot, amit az elitista modorod mögé próbálsz rejteni, nem sok sikerrel.

"Transzfóbia" pedig max. akkor létezik, ha van heterofóbia is.

2022. jan. 7. 10:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!