Lehetséges hogy a Fidesz a kettős állampolgársággal többet ártott a magyarságnak mint amennyit segített?
Szeretném leszögezni hogy nem Fideszellenes kirohanás a kérdés csak elgondolkodtam ezen és gondoltam megkérdezek másokat is.
Szóval a Fidesz 2010 környékén megszavazta a kettős állampolgárság lehetőségét a határon túli magyaroknak. Én mint délvidéki magyar látom hogy ez itt nálunk érződött meg legjobban, mivel a felvidékiek és erdélyiek szintén EU-s országokból lettek, mi pedig nem.
Az itteniek szavazati lehetőségét se tartom elfogadottnak abban az esetben ha az egyénnek az állampolgárságán kívül semmilyen kapcsolata nincs Magyarországgal (ottani cím, munkahely vagy ilyesmi). Ez kizárólag a Fidesznek kedvez mert az itteni politikusok szeretik hangsúlyozni hogy az állampolgárságért “cserébe” ezt az apróságot megtehetnék az emberek. De nem erről szól most ez a kérdés.
Mint írtam mi nem vagyunk EU-s tagállam ezért nagyon sokan akik felvették az állampolgárságot nyugatra vették az irányt. A másik csoport ami aggodalmat jelent számomra hogy nagy számban a fiatalok már az általános és középiskolákat is ott kezdik és ők a felnőttekkel ellentétben (ők még talán) soha nemfognak hazajönni. Eddig az egyetemisták költöztek át nagyszámban, ők még 50-50 arányban ottmaradtak vagy hazajöttek.
Értem én hogy ott könnyebb az élet valamennyivel meg a fizetések is jobbak, az osztrákokról meg németekről nem is beszélve, de ez nagyon nagy csapás a mi jövőnkre nézve. Ez a 10 év alatt az itteni magyarok 20% elment de lehet hogy keveset mondtam. Lehet mondani nekem hogy próbáljak én felnevelni x gyereket x pénzből, de akik ittmaradnak azoknak valahogy sikerül nem? És nem azért maradnak mert egyetemisták és jól keresnek vagy mert nincsenek irataik. Nem, ők azért akarnak maradni mert ide kötik a gyökereik.
Elég rosszul néz ki a jövőképünk ha ez így folytatódik. És semmi jel sem mutatja hogy ez változna valamikor, hiába van a Prosperitatihoz hasonló támogatás.
Nektek mi a véleményetek erről?
Kérdező gondolj bele, ha valakit csak az állampolgárság állít meg attól, hogy lelépjen, az már régen rossz.
Amúgy én azon a véleményen vagyok, hogy a legtöbben, akik külföldön dolgoznak azok előbb utóbb hazajönnek, ergo vendégmunkások, ők a pénzüket itt Vajdaságban vagy Magyarországon költik el, ami segítség a környék gazdaságának. Azért valljuk be, hiába keres az ember pl Ausztriában 5-ször annyit mint itthon, akkor sincs sok esélye arra, hogy legyen egy saját háza, meg drága a megélhetés. A kulturális különbségek, barátok, család hiányárol még nem is beszélve.
Durva kijelenteni, de Szerbiának (de akár Magyarországnak is) többet ér egy vendégmunkás, aki pl Ausztriában keresi a kenyerét, mint 5 olyan munkás, aki itthon maradt és minimálbérre van bejelentve, mivel a vendégmunkás 4-szer annyit keres, ergo 4-szer annyit is költ, vagyis sokkal többet adózik.
Amúgy a többség, az Magyarországon dolgozik, akik kimentek. Az sem utolsó tényező, hogy a szerbeknek van motivációjuk magyarul tanulni, mivel magyar tudással, mehetnek az EU-ban. :D
Összességében én úgy látom, hogy sokkal több előnye van a kettő állampolgárságunknak, mint hátránya.
Üdv Adáról, szerencsére itt még 90%-os a magyarság aránya. :D
12 Nézd, amióta világ a világ, népvándorlás volt és lesz is. Nyilván mindenki igyekszik, minél előnyösebb helyzetet teremteni magának, ez állampolgárságtól független dolog. Ha megnézed a történelmet, láthatod, hogy semmi sem állandó, felesleges abban a hitben élni, hogy minden igy marad, ahogy most van.
Azt ezért be kell látnod, hogy, akinek itt Vajdaságban nincs semmije csak egy rosszul fizető munkája, mazochizmus lenne itt maradnia már ami az egzisztenciát illeti, nyilván vannak itt olyan szempontok is, amit pénzen nem lehet megvenni, pl a családot és a barátokat, hangulatot, én pl csak az itthoni emberekkel tudom igazán jól érezni magam (pedig csak 20 éves vagyok) egyszerűen ehhez a mentalitáshoz szocializálódtam és ebben a közegben érzem otthon magam, ha külföldön dolgozom, az csak munka marad semmi más, ha igazán jól akarom érezni magam haza jövök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!