Lehetséges hogy a Fidesz a kettős állampolgársággal többet ártott a magyarságnak mint amennyit segített?
Szeretném leszögezni hogy nem Fideszellenes kirohanás a kérdés csak elgondolkodtam ezen és gondoltam megkérdezek másokat is.
Szóval a Fidesz 2010 környékén megszavazta a kettős állampolgárság lehetőségét a határon túli magyaroknak. Én mint délvidéki magyar látom hogy ez itt nálunk érződött meg legjobban, mivel a felvidékiek és erdélyiek szintén EU-s országokból lettek, mi pedig nem.
Az itteniek szavazati lehetőségét se tartom elfogadottnak abban az esetben ha az egyénnek az állampolgárságán kívül semmilyen kapcsolata nincs Magyarországgal (ottani cím, munkahely vagy ilyesmi). Ez kizárólag a Fidesznek kedvez mert az itteni politikusok szeretik hangsúlyozni hogy az állampolgárságért “cserébe” ezt az apróságot megtehetnék az emberek. De nem erről szól most ez a kérdés.
Mint írtam mi nem vagyunk EU-s tagállam ezért nagyon sokan akik felvették az állampolgárságot nyugatra vették az irányt. A másik csoport ami aggodalmat jelent számomra hogy nagy számban a fiatalok már az általános és középiskolákat is ott kezdik és ők a felnőttekkel ellentétben (ők még talán) soha nemfognak hazajönni. Eddig az egyetemisták költöztek át nagyszámban, ők még 50-50 arányban ottmaradtak vagy hazajöttek.
Értem én hogy ott könnyebb az élet valamennyivel meg a fizetések is jobbak, az osztrákokról meg németekről nem is beszélve, de ez nagyon nagy csapás a mi jövőnkre nézve. Ez a 10 év alatt az itteni magyarok 20% elment de lehet hogy keveset mondtam. Lehet mondani nekem hogy próbáljak én felnevelni x gyereket x pénzből, de akik ittmaradnak azoknak valahogy sikerül nem? És nem azért maradnak mert egyetemisták és jól keresnek vagy mert nincsenek irataik. Nem, ők azért akarnak maradni mert ide kötik a gyökereik.
Elég rosszul néz ki a jövőképünk ha ez így folytatódik. És semmi jel sem mutatja hogy ez változna valamikor, hiába van a Prosperitatihoz hasonló támogatás.
Nektek mi a véleményetek erről?
Azt, hogy nekem mint vajdasági magyarnak semmi esetben sem opció Szerbiában maradni. Feltéve ha nem szeretnék éhenhalni.
Nekem:
- Nincs egy marék földem se
- Nincs semmilyen ingatlanom
- Egy 90%-ban szerbek lakta városból származom, úgy hogy nem is beszélek olyan jól szerbül (angolul messze sokkal jobban tudok)
- A barátaim nagyrésze mind Magyarországon vagy külföldön van.
Nekem nagyon is jól jön a kettős állampolgárság, mert így gond nélkül elmehettem és most élhetek egy normális nyomorgás mentes életet. Szerb, nem-eus állampolgárként ezt aligha tudtam volna ilyen könnyen megcsinálni.
Azok meg akiket te emlegetsz, hogy ottmaradtak és boldogulnak azok nagy részének van több hektár földje vagy valakije kint él és támogatja őket. Plusz aligha hiszem, hogy ők is tiszta szerb településből származnak.
1-es: 2010 előtt is mentek innen el magyarok, nem mondom hogy nem, de messze nem ilyen mértékben mint manapság. Akkor még sokkal nagyobb procedúra volt megkapni mint manapság és nem is adták mindenkinek.
6–os: szerintem nem halnál éhen, aki akar az boldogul mindegy milyen áron. Nekünk sincs csak egy 2 holdas földünk meg egy kis gyümölcsös de ez már 100+ éve a család tulajdona. Melyik az a 90%os szerb város? Újvidéki vagy? Az is egy megoldás a szórványvidékieknek hogy elköltözik Zentára vagy Magyarkanizsára ami még ma is 90%os magyar többségű. Mert ha oda tudtál költözni (tehát volt pénzed lakásra/házra vagy csak bérled) akkor az itt is megoldható lett volna. Nem akarom megmondani hogy miként élj, ne érts félre, csak beszélgetünk és felvetem a lehetőségeket amik az ittmaradás mellett szólnak és nem kell külföldre költözni. Olyat ismerek személyesen a településről ahol élek akik tanárok voltak itthon és kimentek külföldre fizikai munkásnak. Ez hol érte meg az anyagiakon kívül?
Már csak fél hold föld meg egy kiskert a ház végében is rengeteget segít. De nekem ezek közül egyik sincs. Azaz én teljes mértékben az ilyen 40-50 ezer dináros bérekre lennék utalva (120-150 forintos, hogy a magyarországiak is értsék 😃 ).
Kiköltözni nem volt nehéz, mivel eleve úgy jöttem, hogy a fejvadász cég biztosítja a lakást, nem kell semmit előre fizetni, csak egy kis részét utólag vonják le. Itt könnyedén félre tudok tenni havonta 800-1000€-t, míg otthon mire mennék a havi negyvenezer dináros fizetésekkel?
Meg itt én mindig is kisebbség leszek és le fognak nézni, de külföldön legalább nem fognak annyira lenézni.
Mellesleg bánáti vagyok.
Hát ilyenekkel én eddig csak Magyarországon találkoztam. De egyébként magyar állampolgárként nyugodtan elmondhatom, hogy magyar vagyok. Egy idő után már Magyarországon is így mondtam és nem szerbeztek le, mindössze annyi, hogyha megkérdezték melyik város, utána mondtam csel el a szitut
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!