Miért zavarja az embereket az, ha egy egészséges fiatal oltatlan?
Fiatal 26 éves vagyok, nincsenek egészségügyi gondjaim, rendszeresen sportolok, FÉLEK A VÍRUSTÓL, de ennek ellenére úgy döntöttem, hogy nem veszem fel az oltást, mivel most 1 évre passziváltattam az egyetemet és nem kell tömegbe mennem. Ugyanúgy félek a vírustól, hordom a maszkot, fertőtlenítek, rendszeresen teszteltetek, ha észlelek bármilyen tünetet, félévente járok antitest vérvizsgálatra (eddig még nem voltam koronavírusos) és abban reménykedem, hogy hamarosan lecseng ez az egész. Ugyanakkor nem szeretném felvenni az oltást (mRNS típus), mert egy olyan kísérleti technológiáról van szó, amit igazán most próbáltak ki először az emberiségen, és nem szeretném, ha a testembe kerülne. Nem vagyok ostoba, nem hiszek a konteókban, sőt gyakran szórakozok is egy jót azokon a szerencsétleneken, akik elhiszik, hogy csippek vannak benne, meg hogy irányítani akar minket a Bill Gates, bármennyire is szomorú az egész. Valójában az zavar, hogy genetikai úton beavatkoznak a sejtszerkezetbe, és bizonyos értelemben megváltoztatják azt - a sejt legyárt egy olyan patogént, ami alapvetően nem a szervezet molekuláihoz tartozik. Bár az immunrendszer képes felismerni a szervezettől idegen molekulákat, és elpusztítja azokat, de nekem mégis nagyon merész kijelentés az, hogy 100% biztonságos egy olyan hatóanyag, ami a sejttel legyárttat egy olyan anyagot, ami valójában annak a sejthalálát idézi elő (az immunrendszer megtámadja a saját sejtjét). Csak spekulációk vannak arra vonatkozóan, hogy egy ilyen “provokáció” hosszútávon mit okozhat. Lehetséges, hogy egy adagtól még nem lesz senkinek semmi baja, de most már a negyedik adag felvételét emlegetik, és az már többszörös kitettséget jelentene. Az én értelmezésemben, ha rendszeresen idézzük elő mesterségesen azt, hogy a sejt önmagát ítélje halálra (merthogy immunológiailag ez történik), akkor valami belső érzet azt mondja, hogy ennek még lehet valamilyen súlyosabb, nem várt következménye a későbbiekben. Egyébként értékelem a tudomány munkáját és fejlődését, sőt, ha biztonságosnak bizonyul ez a technológia, akkor csak gratulálni tudnék, de én most még legalább 1 évet várnék ezzel.
Az idősek vagy krónikus betegeknek jobban megéri vállalni ezt a kockázatot, ez nem kérdés, de miért zavarja az embereket az, ha azt mondom, hogy én oltatlan vagyok? Szinte azonnal megkaptam a lehető legcsúnyább tekinteteket. Pedig gyakorlatilag jobban vigyázok arra, nehogy megfertőzzek másokat, mint egy oltott, aki büszkén maszk nélkül villamosozik megfertőzve ezzel X embert. Ezért is idegesít, hogy a kormány csak az oltást propagálja, pedig az óvintézkedések is nagyon sokat számítanak! Az emberek azt hiszik, hogy az oltatlan egyben vírustagadó is, ami óriási tévedés!
Kérdező, szerintem sokaknak csak elegük van már a sok összeesküvés-elméletből és emiatt kicsit előítéletesek már az oltatlanokkal. De például ez amit elmondtál szerintem teljesen érthető és elfogadható.
Annyit hozzátennék zárójelben, hogy a Modernán és Pfizeren kívül a többi oltás nem mRNS alapú, ha inkább ettől tartasz.
Egyébként szerintem sem kéne csak az oltásra hagyatkozni, a maszk például egy egyszerű, de hasznos eszköze a védekezésnek.
Engem nem az zavar, ha oltatlan, hanem az indoklás, hogy miért nem az, mert ezek az indokok általában butaságok.
Pl.: számomra az egy elfogadható indok, hogy nem fél a vírustól, és sajnálja rá az időt, hogy beadasa magának.
De az már nem elfogadható indok, ha valaki azzal jön, hogy az oltás veszélyesebb, mint a vírus, mert a számok ennek az ellenkezőjét támasztják alá. Koronavírust elkapta 250 millió ember és belehalt 5 millió ember. Oltást meg kapott lassan már 3,5 milliárd ember lett, (a Föld lakosságának fele), és nem tudom össze lehet-e kaparni 100 halálesetet.
Az sem elfogadható indok, hogy "ki tudja mit okoz 4-5 év múlva". A koronavírus esetén sem tudni, hogy mit okoz. Lehet, hogy elkapod, 4-5 év múlva meg meddő leszel. Ennek ugyanannyi alapja van, mint az oltások esetén.
Az sem elfogadható, hogy teszteletlen löttyök, kísérleti vakcinák. Minden vakcina le lett tesztelve. Lehet azzal jönni, hogy nem tartott 4-5 évig a tesztelés, ezért a hosszú távú hatásokról nem tudni semmit, de ugyanilyen alapon arról sem tudni semmit, hogy minden tízezredik embernél milyen mellékhatást idéz elő, ha pár ezer főn történt a tesztelés. Minden forgalomba került új gyógykészítmény kísérleti ilyen alapon, mert a nagyon ritkán előforduló szövődményekről nem tudni semmit. Ezek akkor derülnek ki, miután forgalomba kerültek.
"Ugyanakkor nem szeretném felvenni az oltást (mRNS típus), mert egy olyan kísérleti technológiáról van szó"
Akkor vedd fel az AstraZeneca-t, Janssent, vagy Sinopharmot (ha nem járt még le), azok nem mRNS típusúak.
"Valójában az zavar, hogy genetikai úton beavatkoznak a sejtszerkezetbe, és bizonyos értelemben megváltoztatják azt - a sejt legyárt egy olyan patogént, ami alapvetően nem a szervezet molekuláihoz tartozik."
A koronavírus is ugyanezt csinálja. Rácsatlakozik a sejtedre, belejuttatja az RNS-ét, ami a sejt működését olyan módon változtatja meg, hogy elkezd víruskópiákat legyártani, amik hozzácsatlakoznak további sejtekhez, és lesz milliónyi koronavírus gyártó sejted. Az mRNS vakcinák ugyanannak az RNS-nek egy kisebb szekvenciáját juttatják beléd, de ezzel az RNS töredékkel a sejtek a vírusnak csak a szaporodni nem képes tüskefehérjéjét gyártják le.
Mielőtt válaszolok, pár dologban kijavítanálak:
-Csak a Pfizer és Moderna mRNS technológiájú! A Sinopharm által használt legyengített kórokozó technológiát például 1796-ban (!) alkalmazta először Edward Jenner fekete himlő ellen.
-Mellesleg az mRNS-alapú technológia is 15-20 éves technológia, nem most alkalmazzák először.
-Az mRNS-alapú vakcinák úgy működnek, hogy a vírus tüskefehérjéjének mRNS-ét tartalmazz a vakcina és ezen mRNS alapján szintetizálnak a sejtjeid tüskefehérjét. Az mRNS ezután lebomlik, a legyártott tüskefehérjéket pedig elpusztítja az immunrendszered, az immunválaszból pedig marad hátra immunoglobulin és memóriasejt.
-A sejthalál miatt felesleges aggódnod, mivel ebben a szent pillanatban is több sejted szenved sejthalált!
A kérdésre válaszolva mivel tudjuk, hogy az oltás nem 100%-os hatékonyságú, ezért akkor működik jól, ha nagyon magas az átoltottság. Ez minden oltás esetén így működik egyébként. Össze is lehet a legmagasabb átoltottságú országok (mint Dánia vagy Portugália) halálozási adatait mondjuk a csekély átoltottságú Romániával! Nyilván több tényező játszik szerepet ebben, például hogy a dán egészségügy fejlettebb a románnál, de akkor is magukért beszélnek a számok!
Neked orvostanhallgatóként pedig kell idős és legyengült immunrendszerű emberek közelébe menned, például (ha jól emlékszem) első év végén ápolástan gyakorlaton. Neked mindent meg kell tenned, hogy ne veszélyeztesd ezeket a betegeket és vállalnod kell ilyen "kockázatokat", mint a covid-oltás!
"és nem kell tömegbe mennem."
Hacsak nem a japán hikikomorikat utánzod, nyilvánvalóan passzív félév mellett is rengetegszer mész emberek közé, találkozol a családoddal, barátokkal, stb.
Az előző kommentek már válaszoltak a tudományos kétségeidre, szóval marad a társadalmi felelősség kidomborítása. Mindenki felelősséggel tartozik kollektíven a társadalomért, minden magyarért, európaiért, emberért, amit ebben az esetben az oltással tudnál demonstrálni. Ami, ahogy már mondták, egyáltalán nem kell, hogy mRNS legyen, ha neked valóban csak a technológia újdonságával van a problémád. Na nem mintha az adenovakcinák és az orvostudomány összes többi, mára hétköznapinak tartott és elfogadott fejlesztését a biztonság kedvéért visszatartották volna a feltalálásuk utáni 2-3 évtizedben justincase...
Te biztos hogy nem vagy orvostanhallgató, mert akkora baromságokat írtál hogy csak na:D
Üdv: Egy orvostanhallgató
"Ugyanakkor nem szeretném felvenni az oltást (mRNS típus), mert egy olyan kísérleti technológiáról van szó, amit igazán most próbáltak ki először az emberiségen, és nem szeretném, ha a testembe kerülne."
Elsőéves vagy orvosin, és nem tudod, hogy van olyan opció is, ami évtizedek óta bevált technológián alapul? Furcsa. Mondjuk emellett egész jól felmdontál egy mRNS-ellenes maszlagot. Mennyit fizetnek érte?
Szerintem sem vagy orvostanhallgató. Ők ennél okosabbak.
Egyébként megmondom, miért zavar, hogy nem oltatják magukat az emberek. Mert emiatt nem lesz soha vége ennek. Én beoltattam magam, és igen, elég rosszul voltam utána. Persze nem féltem tőle, hogy meghalok, de arra számítottam, hogy 2-3 napig lázas leszek. Én ezt bevállaltam, azért, hogy végre emberek közé tudjak menni, hogy ne legyenek megint korlátozások, hogy ne legyen gazdasági visszaesés, ne szűnjenek meg munkahelyek. Másoktól is elvárnám ugyanezt.
Igyekszem reagálni minden válaszra. De először megkérdezném a nyolcastól, hogy mégis hogyan lenne egy oltatlan miatt gazdasági visszaesés, ha az oltottak IS fertőzhetnek, sőt fertőznek, ha maszk nélkül vannak emberek között? A korlátozások azok miatt az 50+ éves oltatlanok miatt vannak, akik belehalnak a vírusba - ezzel pedig túlterhelik az eü. ellátást. Ha tegyük fel ezt a korosztályt már nyáron beoltották volna, akkor mostanra egész egyszerűen nem lenne annyi haldokló az intenzíven, hogy leterhelődjön az ellátórendszer. Ha nem értesz egyet, akkor próbálj meg logikusan érvelni, ne sablonszerűen.
Másrészt semmi olyat nem írtam, ami ne lenne tudományosan igazolt tény, ezeket felülírva fejtem ki a véleményemet. Az butaság, hogy már 10-15 éve használják embereken a technológiát. Valóban folytak állatkísérletek mRNS technológiával 2010 óta egereken és patkányokon, illetve egy ilyen típusú veszettség elleni védőoltást is igyekeztek kifejleszteni, de a nano lipidburok nem volt hatékony, illetve az MHC-komplex még azelőtt kinyírta az mRNS-t, még mielőtt rákapcsolódott volna a riboszómára. Konkrétan 2020-ban jött rá Karikó arra, hogy hogyan kell átszerkeszteni a bázisokat úgy, hogy az már észrevétlen maradjon az antigénbemutató sejteknek - erről részletesen beszélt az MTA-n megrendezett előadásán, ami online is elérhető. Ezt viszont már rajtatok próbálták ki, nem 15 évvel ezelőtt.
Én több ok miatt passziváltattam az egyetemet, de bevallom, hogy picit közöttük volt az is, hogy kötelezővé tették az oltást. Jövőre már fel kell vennem az oltást, és fel is fogom, hogy "reprezentatív hallgató legyek, aki méltó az aktív státuszra".
Szóval még mindig nem értem, hogy mi a baj azzal, aki oltatlan, ha közben rendszeresen hordja az ffp maszkot (van tthon kb. 100 darab, és minden alkalommal újat veszek fel, ha emberek közé megyek), rendszeresen fertőtlenít, tesztel és kerüli a tömeget? Ellenben, ha egy oltott úgy b*szik erre az egészre, ahogy van, akkor ő mitől elsőrendűbb állampolgár?
A mostani covid ellenes Pfizer és Moderna vakcinák az első jóváhagyott mRNS-vakcinák, de a technológia nem teljesen új, már 15 éve adnak be embereknek kísérleti körülmények között mRNS-vakcinát. Magát a covid ellenes Pfizer és Moderna vakcinát pedig több százmillió ember kapott az utóbbi egy évben, beleértve nálam és a kérdezőnél a témában százszor járatosabb immunológus professzorokat.
De teljesen lényegtelen, mivel mint írtam korábban, csak a Pfizer és Moderna vakcina működik mRNS-technológiával. Választhatsz másik vakcinát is!!!
A Telex készített erről egy videót, ami laikusoknak szól ugyan szájba rágósan stílusban, de teljesen pontosan összefoglalja a lényeget: https://www.youtube.com/watch?v=2eMWJWvuhqs
"Ellenben, ha egy oltott úgy b*szik erre az egészre, ahogy van, akkor ő mitől elsőrendűbb állampolgár?"
Nem gondolom, hogy ő elsőrendűbb állampolgár lenne, én is fertőtlenítek, hordok maszkot annak ellenére, hogy oltott vagyok. Ha te tényleg viselsz FFP2/3 maszkot és fertőtleníted naponta többször a kezedet, az abszolút felelősségteljes dolog. Viszont a nyájimmunitáshoz az kell, hogy majdnem mindenkinek az immunrendszere ismerje a vírust (akár fertőzés, akár védőoltás által, ahol az utóbbi nagyságrendekkel biztonságosann nyilvánvalóan). Enélkül csak tologatjuk a maszkozós, social distancinges időszakot.
Az pedig teljesen jogos, hogy betegek közelébe akkor mehetsz, ha maszk van rajtad, fertőtlenítettél kezet és oltva is vagy. Ez a hivatás már csak ilyen.
Pont ezen okokból, hogy sok beteggel találkozom, nem szeretném megfertőzni őket, és őszintén szólva nekem sem hiányzik semmilyen fertőzés, én minden évben kérem az influenzaoltást, pedig egyáltalán nem kötelező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!