Magyarország miért pénzel Szlovákiában embereket, intézményeket?
Szlovákiában élek, nem nagyon vagyok otthon a politikában ezt előre is le szeretném szögezni.
Sok magyar él itt a környéken, így több magyar párt is létezik/létezett, ez rendben is van. Ezen pártok egy része Magyarországról kapja a pénzt, hogy magyar rendezvényeket szervezzenek stb. ez régen is így volt, még ez is rendben van valamennyire.
De az, hogy egy szomszédos faluban egy teljesen magyar óvodát üzemeltetnek, (magyarországi pénzből) ahol a gyerekeket arra nevelik, hogy Magyarországra menjenek majd dolgozni, ott akarjanak élni, letelepedni - ez már egy kicsit sok. És ez sajnos nem egyedi eset, máshol, más falvakban is hallottam ilyenről.
Először nem hittem el hogy ilyen van, de aztán többen is megerősítettek benne.
Értem én hogy növelni kell a népességet Magyarországon, de azért ez már kicsit durva, vagy csak szerintem az?
Bocs de én inkább maradnék itt.
Amúgy meg szlovák és magyar jól elvan egymás mellett, sok szlovák barátom van és egyikükkel sem volt soha bajom. Csak a politika sulykolja a konfliktust.
Azért pénzel Magyarország felvidéki magyar kisebbségi iskolákat, mert a szlovák kormány ezt nem teszi meg, holott a felvidéki magyarok is ugyanolyan adófizetõ állampolgárok. Ki kellene elégíteni a magyar jogokat, sok magyar iskolának kéne lennie, magyar feliratoknak a boltokban, az állomásokon, és magyar városrészeknek a nagyvárosokban. Gondoljunk csak Amerikára, Kínára, Franciaországra, ahol még a bevándorlóknak is vannak saját kialakított közösségig. A magyarok a felvidéken meg nem bevándorlók, hanem õslakosok. Szlovákia pedig nem nemzetállam, hanem egy többnyelvû közösség és ezt egy nagyon híres, szlovák történész mondja.
Az pedig lehet, hogy a hétköznapokban egymással jól kijön a tót és a magyar, ez a Monarchia idejében is így volt(nyugodtan hallgatsd meg hogyan beszélt egy szlovák idõs ember arról az idõrõl: [link] ), csak az az igazság, hogy az értelmiséget soha nem ez zavarta. Hanem az asszimilálódás és a kultúra eltûnése, a jogok hiánya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!