Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit csinált a Fidesz 1994 és...

Mit csinált a Fidesz 1994 és 1998 között, hogy akkorát nőtt a népszerűsége?

Figyelt kérdés
Öt százalékos pártból indultak, és a következő ciklusban sikerült választást nyer. Én akkor még nem éltem. Elmagyarázná valaki, hogy mi történt?
2021. okt. 3. 09:32
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
38%

/8

Mondja ezt egy csokos nyugdíjprémiumos babaváró hiteles krumplis.

A fideszesek kaptak egy kis pénzt, örökre le vannak fizetve.

2021. okt. 3. 10:26
 12/32 molnarmarcell21 ***** válasza:
100%

Több dolog játszott közre:

1) Nyakig benne voltunk még a rendszerváltozással járó válságban + akkor jött egy gazdasági világválság is

Erre volt válasz a megszorító Bokros-csomag, amiről mondanom sem kell, hogy egy ilyen helyzetben nem volt túl népszerű, és következő évben már jöttek a választások

2) A Fidesz népszerűsége annyira nagyot azért nem nőtt. 1994-ben a szavazatok 7%-át szerezték meg, 1998-ban a 28%-át. Ez sem kevés persze, de az MSZP jobban szerepelt még ennél, csak hárompárti koalícióban sikerült kormányra kerülniük.

2021. okt. 3. 10:27
 13/32 anonim ***** válasza:
27%

"A baloldaliak mindig a kormánytól várják a segítséget, maguktól nem sokra képesek.":

Vicces,

a jobboldal sem különb...:

Autókedvezmény a családosoknak, CSOK, rezsitámogatás, ingyenkrumpli, utaztaás a választás megnyerése miatt...

2021. okt. 3. 10:55
 14/32 anonim ***** válasza:

#10!

Van pár probléma ezzel a torgyános állításoddal.

1. Nem emlékszem rá.

2. Nem gond, hogy nem emlékszem rá, de semmit nem találtam róla. Pedig mindig a részletek érdekesek.

3. 1998-ban kétfordulós választás volt. A Fidesz külön indult a FKgP-től, tehát a Fidesz 1998-ban szerzett szavazataihoz semmi köze a FKgP-nek. Csak a két forduló között kezdtek el beszélni az együttműködésről. Éppen azért, mert a Fidesz szerette volna elkerülni a Torgyánnal való koalíciót. Lehet, hogy éppen emiatt a börtönös dolog miatt kerülték.

2021. okt. 3. 11:43
 15/32 anonim ***** válasza:
69%

#14-nek:

Én pedig épp a sitten hűsöltem, úgyhogy elhiheted.Ez a mondata akkora feszültséget okozott, hogy az interjú után az ország több börtönében is emelt fokú készültséget rendeltek el, lázadástól tartva. Erről is szivárogtak ki hírek a médiába.

Én sem találtam semmit erről, de aztán rájöttem az okára. '98-ról beszélünk, amikor az éppen aktuális operációs rendszer a Windows 95 volt vázze!

Az internet még gyerekcipőben SEM járt. A legelterjedtebb géptípus pedig az 586-os volt. A pentiumokat csak a tehetősek engedhették meg maguknak, külföldről behozva.

És nem a két forduló között került szóba először a koalíció. Már vagy egy évvel korábban felvetődött, és hivatalosan vetődött csak fel a lehetőség a fordulók között. De addigra már mindenki tudta.

2021. okt. 3. 18:48
 16/32 anonim ***** válasza:

Nem akarok nagyon a tech részébe nagyon belemenni, de amikor a Win95-öt azzal hirdették (leegyszerűsítve, de ez jutott el az átlagemberhez), hogy ezzel már lehet internetezni, akkor hasunkat fogva röhögtünk.

98-99 körül indult a Google és mindenki csodálkozott, hogy mit akarnak egy Yahoo és Altavista által uralt piacon. Aztán hamar legyőrte őket. De a lényeg, hogy '98-ra az internet már felvette azt a bizonyos gyerekcipőt.

De tény, hogy csak ekkoriban indultam a nagy hazai portálok (index, origo). Tehát nem könnyű ebből az időből cikkeket találni.

Viszont találtam egy 1998-as pártelnöki vitát:

https://www.youtube.com/watch?v=L5bCLKjs27M

Nem néztem végig, csak beletekertem. Itt is volt olyan kérdés, hogy mik lennének az első intézkedéseik. Itt Torgyán csak azt mondja, hogy akár a halálbüntetést is visszaállítani.

Ha találsz olyan felvételet, ahol mond valamit a szabadlábra engedésekről, akkor tedd be ide, mert érdekel!

Viszont abban biztos vagyok, hogy a Fidesz-FKgP koalícióról tévedsz. Nem volt semmiféle megállapodás közöttük.

2021. okt. 3. 20:41
 17/32 anonim ***** válasza:

#16-nak:

A Fidesz-FKgP koalícióról nem tévedtem.

"1998-ban a két forduló között megkezdődtek a tárgyalások a Fidesz és az FKGP között. Orbán Viktor még az első forduló előtt azt mondta, elvben nem zárkózik el attól, hogy együttműködjön a kisgazdákkal. Deutsch Tamás, a Fidesz egyik alelnöke azonban május elején még azt állította, semmilyen egyeztetés sincs a két párt között. Ezt Torgyán már másnap cáfolta."

[link]

Az amnesztiás ígéretén rajta vagyok.

2021. okt. 3. 21:48
 18/32 anonim ***** válasza:

Egyébként megjegyzem, hogy ezekben a kérdésekben nincs tévedési lehetőségem.

Mivel az életem alakulásában nagy jelentőséggel bírtak annak idején, így tisztán emlékszem rájuk. Ha nem találok róla anyagot akkor az nem azért van mert nem történt meg, hanem azért, mert nem dokumentálták.

2021. okt. 3. 21:56
 19/32 anonim ***** válasza:

#17!

Várj! Ez éppen az állításom, nem tiéd! :)

2021. okt. 3. 22:25
 20/32 anonim ***** válasza:

#19-nek: Ha különbséget teszünk a megállapodás és az egyeztetés között, akkor neked van igazad.

Viszont az egyeztetések azért zajlottak, mert megállapodtak a koalíció kialakításáról. Miről egyeztettek volna, ha nem került szóba a koalíció? XD

Már egy évvel előtte elindult a folyamat, csak a fidesz folyamatosan letagadta! Torgyán viszont nem, és ezzel jó párszor lebuktatta a hazudozó fideszeseket.

2021. okt. 4. 19:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!