Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Fidesz miért szít ilyen nagy...

Fidesz miért szít ilyen nagy bérfeszültséget az országban? Mire jó ez? Szerinted jó döntés volt 2022-től a 25 év alattiak SZJA(15%) mentességet bevezetni?

Figyelt kérdés

[link] a fiataloknak (25 év alatt) járó SZJA kedvezménnyel még

garantált bérminimumnál is 40 ezer forinttal többet keres mint mondjuk egy 30 éves kollégája.

Gyakori lesz hogy egy tanár kevesebbet keres majd mind egy árúfeltöltő diákja,szerintem ez hatalmas bérfeszültséget generál majd és mégjobban szétszagattya a társadalmat.

2021. okt. 2. 19:28
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
27%

Ne gondold nagyon túl, ezzel lényegében azt ösztönzik, hogy a fiatalok minnél hamarabb idehaza álljanak be a termelésbe.

A 15% SZJA semmi, a többi adóhoz képest amit így beszednek.

Azzal hogy minél előbb munkába állnak, nem mennek el 2. vagy 3. szakmára, felső oktatásba, jó kis munkás réteg lesz. Nem kell a tovább tanításra állami pénzeket fordítani...

Amint elkezd dolgozni, lényegében pénzt termel az államkasszába, vonják a TB, nyugdíj járulékot, amiből tudják fizetni az egyre több idős ellátást. (Az hogy mire ő lesz annyi idős, ebből már semmi nem lesz, az már a 40 év múlva lesz gond...)

A fizetését mikor elkölti, annak 20% vissza megy ÁFA és egyéb adókba.

Illetve ismét csak másolják a nyugati példát, ahol már évek óta ez megy.

2021. okt. 4. 12:18
 22/33 anonim ***** válasza:
67%

Plusz 25~35 közöttieknél meg a gyerek termelésre ösztönzik,

hogy SZJA kedvezményt vehessenek igénybe, meg adómentes hitel...

Így a következő generációt is építik, minimális ösztönzéssel.

2021. okt. 4. 12:22
 23/33 anonim ***** válasza:
58%
Ha jól értelmezem, akkor az is jogosult rá, aki a tavalyi átlag bruttóbérnél (kb 401 ezer) többet keres, de maximum ennek az összegnek az szja-t kapják meg. Ami azért így is 60 ezer forint…vicces lesz, ha az új kis kollégák többet fognak keresni nálam, a több éves munkatapasztalatommal. Ez el fog indítani egy láncreakciót: sokan fizetésemelést fognak kérni, ha nem kapják meg, akkor vagy visszavesznek a munkakedvből, vagy megint sokan kihúznak külföldre. Az is érdekes lesz, amikor ezek a fiatalok betöltik a 25-öt és többtízezer forinttal megcsappan a fizujuk. Na akkor ugye ők is emelést fognak kérni, de a cégek úgysem fognak mindenkinek emelni. Az eredmény: feszültség és újabb hullám külföldre. Gratulálok a kormánynak, hogy mindig sikerül egyenlőtlen bánásmódban részesítenie a lakosságot. Ahelyett, hogy mindenkinek egyenlően emelné a bérét, inkább ilyen látszattámogatásokkal segít, de valójában nem segít (a csok bukása lesz még egy szép történet, kár, hogy nem tanítottak gazdaságot az iskolákban, akkor az emberek tudnának a “short-term debt cycle” jelenségéről és nem kapkodnának úgy a hitelért, mintha cukorka lenne).
2021. okt. 8. 08:02
 24/33 anonim ***** válasza:
51%

“Elárulom, úgy működik, hogy a pályakezdők rendre lényegesen kevesebbet keresnek, mint tapasztaltabb kollégáik, “

Huh, hát te sajnos nagyon naiv vagy, ez a legtöbb helyen nem így van :D Elmondom, miért(HR-es vagyok, képben vagyok a témával): amikor Józsi 2015-ben elkezdett dolgozni, akkoriban még nettó 250 ezret kért, mert az tök jó fizunak számított. Azóta minden évben kapja a szokásos kb 20 ezer forintos fizuemelését. 2021-ben így keres 370 ezer forintot (tételezzük fel, hogy azóta nem volt előléptetve, a legtöbb munkakörben ugyanis nincs ilyen, hogy 5 év után már 800 ezret keres az ember, bár szép is lenne).

Ekkor jön a kezdő kolléga, aki a mai költségekhez mérten kéri a fizetését, mert ugyebár minden sokkal drágább ma, mint 2015-ben volt. Ő kér nettó 320 ezret és meg is kapja. És akkor erre jön még az szja mentesség, ami az ő esetében 60 ezer forint -> az új kolléga többet keres Józsinál, aki már 6 éve dolgozik. Ekkor Józsi nyilván emelést fog kérni, amit vagy megkap, vagy nem és akkor elhúz a francba külföldre avagy marad a cégnél, de gyakrabban fog szünetekre járni.

2021. okt. 8. 08:17
 25/33 anonim ***** válasza:
16%

#23 Ez tipikusan a dögöljön meg a szomszéd tehene is - mentalitás amit előadtál.

Nagyon nem így működik a valóság szerencsére.

11 éve van családi adókedvezmény és 11 éve minden egyes családban amikor felnőnek a gyerekek akkor kikerülnek a kedvezmény alól és kevesebbet majd megint kevesebbet visznek haza a fizetésükből. A családok is tudják ezt kezelni, mert nem azzal a barom mentalitással állnak a dologhoz, hogy már nem kapom az adókedvezményt, szemét kormány elvette - hanem hogy de jó hogy amíg kicsi volt és tanult a gyerekem addig nem kellett annyi adót fizetnem.

Az idővel bruttóban is jelentősen emelkednek a bérek és így amikor egy adókedvezmény eltűnik, - ami pont amiatt tűnik el mert a családnak már nem lesz akkora a kiadása hiszen felnőtt a gyere - akkor a 15%-os SZJA-val együtt is halad előre a jövedelme.

Azért hívják adókedvezménynek, mert nem kapja mindenki hanem akinek célzottan szánják. Azért nem jár örökké, hogy mindenki kaphassa abban az időben amikor az a feltétel teljesül, amire az adókedvezményt adják.

A munkahelyen a kollégák a bruttó bért látják, ha látják. Az aki egy pályakezdő fiatalra irigykedik amiatt hogy nem kell még a 15%-nyi adót fizetnie a fizetéséből, az alapból egy olyan ember akinek éppen elég büntetés, hogy önmagával kell élnie. Gondolom neked az is fáj ha a testvérednek több jut valamiből vagy ha a szomszédodnak új kocsija lesz. Hát fájjon, majd fájni fog a fiatalok adókedvezménye is.

Mi értelmes normális emberek meg örülünk neki hogy a fiatal kollégáinknak ezzel a kicsi pénzzel könnyebb lesz az életüket indítani.

2021. okt. 8. 09:06
 26/33 anonim ***** válasza:
47%

A családi adókedvezmény teljesen más téma, az azért kell, mert eltartasz x számú gyereket. Amikor felnőnek, már eltartják magukat és oké, hogy kevesebb lesz a fizud, mert megszűnik a kedvezmény, de mivel nem kell már a gyerekre költened, így még talán a kevesebb fizuból is jobban kijössz. Egy gyerekre ugyanis rengeteget kell költeni.

Ellenben egy 22 évesnek miért van nagyobb szüksége adókedvezményre, mint nekem, aki pont idén töltötte a 25-öt? Nekem talán nem kell még évekig gürcölnöm, hogy ingatlant tudjak venni, nekem talán az ölembe hullik? Vagy mi olyan költsége van egy 20-25 évesnek, ami nekem nincs? Érted a különbséget?

És te fordítva fogod fel: én nem tőlük sajnálom a magasabb fizut, hanem a tapasztaltabbakat sajnálom az alacsonyabbért. Érted? Tehát szerintem pusztán az életkorodból kifolyólag nem jogos, hogy több járjon, mint másnak, és nem az irigység beszél belőlem, hanem az igazságérzet. A családtámogatás teljesen más téma, felesleges belekeverni.

2021. okt. 8. 10:15
 27/33 anonim ***** válasza:
0%
Klári egy bombanő.
2021. okt. 25. 16:30
 28/33 anonim ***** válasza:
30%
#24. Csak a képben lévő HR-esektől mentsen meg a jóisten! Tehát szerinted még általánosságban sem igaz, hogy a tapasztaltabbak többet keresnek ceteris paribus a pályakezdőknél, vagy mégis mit szerettél volna mondani? Még a példád is csak egy kirívó esetet vázol fel, már a 6 év tapasztalatbeli különbség is elég ritkán jár mindössze a 15% SZJA+inflációnyi különbséggel, a mai munkaerőpiaci helyzetben (munkaerőhiány) meg pláne alkupozícióban van a munkaerő, elég simán kiharcolhatja a magasabb fizetést, ha kevesli a bérét. Na nem a HR-es, mert azokból most is sokkal több van, mint ideális lenne, ott túl sok alku nyilván nincs.
2021. okt. 25. 17:52
 29/33 anonim ***** válasza:
36%
#7: Mond meg Klárikádnak, hogy húzza le magát a budin!
2021. nov. 12. 07:35
 30/33 anonim ***** válasza:
24%

6

Én pl mit kapok?

26 vagyok, baráűtnőmmel együtt élünk.

Milyen támogatást tudunk kapni? semmit.

5

Ön matematikus maga?

2021. nov. 16. 08:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!