A kapitalizmus velejárója az, hogy az emberek egyre kisebb része juthat saját lakáshoz?
Az évek előrehaladtával az ingatlanárak egyre feljebb mennek.
Németországban a lakosság mintegy 20%-a lakik csak saját lakásban.
Magyarországon még jobb az arány, de akinek saját lakása van, nagyrészük még a Kádár-rendszerben szerezte vagy pedig örökölte.
És egyre inkább csökken az arány.
Te azt kockáztatod, hogy elesel egy kevéske profittól. A másik azt kockáztatja, hogy az utcára kerül, konkrét egzisztenciális kérdés lehet neki.
A kapitalizmusban nem arányos a kockázat mértéke a profittal. Mert az, hogy ki kockáztat ki nem, még mindig nem indokolja azt a hatalmas szakadékot, hogy a leggazdagabb 1% birtokolja a vagyon 99%-át.
Vagy szerinted Mészáros Lőrinc is jogosan lehet milliárdos, elvégre vállalkozóként ő is kockáztatott. Vajon ez indokolja azt, hogy miért van neki ennyivel több pénze mint itt nekünk együttvéve?
A kielégítetlen igények hajtják fel az árakat.
És az, hogy nincs lekorlátozva, hogy egy embernek hány ingatlana lehet.
Veszek egy házat 20 millió forintért.
Kiadom és az visszatermeli a 20 milliót, amit a házba fektettél.
20+20 = 40
A bérlőkkel termelteted vissza a lakásra kiadott pénzt. = Velük fizetteted ki a lakásod, hogy ne finomkodjunk.
Utána a bérlők által kifizetett lakás hozza a további profitot és ha a lakásárak lenullázódnak, te már akkor is nullán leszel a legrosszabb esetben.
Amikor szabópéteresen a "pénzedet dolgoztatod", akkor valójában más embereket dolgoztatsz, akik neked güriznek.
A kapitalisták szerint kockázatot vállalsz és szolgáltatást nyújtasz, ezért jár a pénz. Valamennyi jár is, ezt én is elismerem. De amennyit elkérnek manapság egy albérletért... Hogy finoman fogalmazzak, a szolgáltatás erősen túlárazott. A kapitalizmus egyes hívői szoktak ezen az oldalon jönni a hozzáadott értékkel. Annyit keres mindenki ugye, amennyi hozzáadott értéket tud nyújtani. Az albérlők, lakásvásárlás előtt állók elégedetlenek és hápognak a magas árakon. A panaszokat mindenki leszarja. "Ott a lerobbant luk 100 ezeré!" Nem azt mondom, hogy a te általad kiadott ingatlanok sötét és leromlott zugok, de rengeteg ilyen létezik.
Ha lenne egy üzlet, ami túlárazva rossz minőségű szolgáltatást nyújtana és a vevők panaszkodása általános lenne, akkor az szerinted rendben lenne?
Lassan ott tartunk, hogy ez is rendben van. A lakásárakat úgy felverték, hogy megtehetik. "Ha nem ke a lerobbant juk 100 ezeré, ottvan Mariskáé 110 ezeré".
Bezzeg ha nekem lenne kiadható lakásom ugye? <- Kérdezheted.
Hát nem akarlak megsérteni, de nekem nem lenne pofám piaci áron kiadni.
Szerintem azon is égne a pofám, ha az albérlőkkel fizettetném ki a lakásom hosszú évek alatt. Akkor úgy érezném, hogy az albérlők részesedésre lennének jogosultak.
Ugyan így használják ki az alkalmazottakat is. Ameddig nem szól a paraszt, hogy 120 nettónál többnek is örülne, addig nem adunk neki többet még akkor sem, ha a hozzáadott értékhez képest nevetséges a bér. "Majd a burzsuj seggem alá veszek még egy luxusautót a ki nem fizetett bérből, mert megdolgoztam a cégem felépítéséért." Ez nagyon jól tükrözi az átlag és ELFOGADOTT hozzáállást.
Persze, szóljon az alkalmazott és emelje fel a hangját, mert addig nem lesz változás, nem lesz fizetés emelés. Ha nem szólsz az érdekedben, a kapitalisták lenyúlnak és kihasználnak mint a sz*rt.
Fel kell emelnie az átlagembernek a hangját és ki kell állnia a saját érdekei mellett! Annyiban igazat adok, HOGY NE SÍRJATOK, mert azzal a burzsoázia acélszíveit nem töritek meg.
Abban is igazat adok, HOGY ALKALMAZKODNI KELL. Mert ha munkakerülők vagytok mint én, akkor nincs miről beszélni. Ha nem alkalmazkodsz, kirekesztődsz és a társadalom pereméről nem fogsz tudni kiállni a rendszerrel szemben.
Úgyhogy ha tehetitek, akkor éljetek a kapitalizmus szerint annyira, amennyire az szükséges. Utána jöhet csak az elégedetlenkedés. Ezt én mondom! (Nem vagyok kommunista.)
"Már bocs de senkinek nincs megtiltva hogy tanuljon..Azért lett ennyi pénzem mert amikor a másik bulizott meg szórakozott én 0-24 tanultam"
Képzeld, én is. Tovább tanultam, és én is tanultam míg mások buliztak.
Ellenben az én állapotomat itt láthatod:
https://www.gyakorikerdesek.hu/szexualitas__heteroszexualita..
Csak azért lettél gazdag, mert azt tanultad. Ha én is ugyanazt tanultam volna most én lennék a te helyedben. Ha te tanultad volna azt amit én 0-24-ben keményen akkor most te lennél az én helyemben és te lennél mélyszegény.
Be kell látni, hogy itt csak a szerencsén múlott, hogy ki milyen pozícióba került.
Ahogy az egész világ ilyen. Sokan keményen tanulnak-dolgoznak, de szegények maradnak, mások gazdagok. Egyesek a kisujjukat nem mozdítják, de milliomosok, mások szegények.
A világ egy olyan hely, mely találomra jutalmazza és bünteti az embereket.
Sokan ezt nem akarják tudomásul venni, mert ez ijesztően hangzik ha alaposabban belegondolunk. Ezért elhitetik magukkal azt a mesét hogy "biztos azért gazdag, mert keményen megdolgozott érte, a szegény meg biztosan egész nap csak lustálkodott". Lényegtelen ez az egész kapitalista világkép alapja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!