Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért lett a ballib oldal...

Miért lett a ballib oldal budapesti olimpia rendezés ellen?

Figyelt kérdés
Pedig volt egy BOM /Budapesti Olimpiáért Mozgalom/ amely kifejezetten propagálta a pesti olimpia rendezést és arról az oldalról jött.

2021. júl. 30. 08:32
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
98%

Kérdező, a 2-es által betett linken az írás tényleg érdekes, el lehet olvasni. de az egy utólagos magyarázat.

Az olimpia rendezésének kérdése valóban nem volt az emberek között szélesen támogatott, hiszen az ország gazdasági helyzete soha nem volt hozzá eléggé jó, hogy elhiggyük, ha egy gazdagabb ország nem rendült bele akkor nekünk érdemes belefogni egyáltalán. Azonban azt is látni kell, hoyg magát az elképzelést, hoyg itt legyen olimpia, az nagyon sokan tartották szimpatikusnak, ezért nem volt ellene tiltakozás.

Pontosan emiatt lehetett majdnem teljes konszenzus a pártok, politikusok között az olimpiai pályázatot illetően. Budapest pályázott, nem a kormányzat és a budapesti önkormányzatban az lmp-t kivéve a többi párt egyhangúlag szavazott a pályázat támogatásáról.

Minden ellenkező elképzeléssel szemben a budapesti olimpia rendezéséről nem a fidesz döntött és nem is a fidesz ötlete volt. 2007-ben a Demszky vezette fővárosi önkormányzat hozott döntést a pályázatról (akkor még a 2020-as olimpiáról), miközben mögöttük az mszp-szdsz kormány egyetértése áll, gyurcsány vezetésével.

Vagyis 2010-től a fidesz-kdnp azt a döntést folytatta és tartotta meg, amit korábban éppen az ellenfeleik alatt hoztak meg. Éppen úgy, mint a Paks 2 beruházás ügyében. Akkor, 2007-ben még a politika azt gondolta, hogy ez egy olyan esemény, olyan döntés ami politika felett állva együtt az ország közös döntése lehet. Ez tartott egészen a Nolimpia kampányáig a momentumosoknak.

A Nolimpia kampány 2017-ben volt és előtte még a budapesti önkormányzatban megerősítették az olimpiai pályázatot, az ellenzéki és kormánypártok közösen. A Nolimpia kampány a momentumosok kitalált akciója volt arra, hogy egy ütős dologgal bekerüljenek a köztudatba. A kampány kezdetén az ellenzéki pártok képviselői még kiálltak és kamerába mondták, hogy ez egy össznemzeti ügy, közös törekvés, támogatják, blablabla. Majd ahogy telt az idő és a momentumosok sikeresen szerepeltek, miközben azt a látszatot tudták kelteni a médiában, hogy sok budapesti támogatja őket - vagyis ellenzi az olimpia rendezését, hiszen alá is írták azt a kezdeményezést, hogy a főváros vonja vissza a pályázatot, úgy kezdtek az ellenzéki pártok kihátrálni a pár héttel azelőtt még megszavazott támogatásukból.

A momentum sikerével az ellenzéki pártok érezték, hogy szavazókat, támogatókat veszíthetnek egy új párt belépésével a 2018-as választásokra. Sorra elkezdtek átállni és hangoztatni pont az ellenkezőjét annak amit előtte mondtak és rövid idő alatt a teljes összefogásból a kormánypártok maradtak meg annál a döntésnél, amit még éppen a balliberális kormány alatt a balliberális fővárosi vezetés döntött el. A kérdés átalakult olimpia vagy nem olimpia témáról ellenzék vs. kormány témává.

Az aláírásgyűjtés sikeres volt és így népszavazás lett volna a témában. A nemzetközi olimpiai bizottság ősszel döntött volna és november előtt nem lehetett volna megrendezni a népszavazást a törvényes határidők miatt. Vagyis éppen akkor lett volna a NOB döntése amikor a legélesebb kampány megy az olimpiai rendezés ellenében. Teljesen egyértelmű volt, hogy ilyen körülmények között semmi esélye annak, hogy az ország elnyerje a 2024-es olimpia rendezési jogát, mikor a másik 2 pályázónál meg a kormány és ellenzék is kiállt a rendezés mellett. Soha nem adnak rendezési jogot olyan országnak ahol meg van a nagy esélye annak, hogy egy addig bekövetkező kormányváltással az új kormány leállítja a projektet és visszalép.

Mivel esély már nem volt a győzelemre, a kormány és a főváros is elállt a rendezéstől.

[link]

2021. júl. 30. 09:36
 12/22 anonim ***** válasza:
70%

Én nem is értettem: milyen szinten kell elrugaszkodottnak lenni a valóságtól, amikor MO olimpiát akar rendezni. Ez valahol olyasmi, mint amikor a házamon rossz a tető, de építek egy 20x5m-es állandó medencét. Nyilván meg tudom tenni, meg baromira élvezni is fogom, de... na érted.

Persze értem én az ambíciót, én is büszke lennék rá, ha olimpiát rendezhetnék, én is szeretnék egyszer egy olimpiára elmenni nézőnek, hát még itthon. Ugyanakkor azért könnyű belátni, hogy jelen helyzetben Magyarországon nem ennek kellene prioritásban lennie.

2021. júl. 30. 09:42
 13/22 anonim ***** válasza:
29%

#8 "Athénban nem voltak ilyen problémák, még sem sikertörténet. Egyébként a montreali olimpia is veszteséges volt."

Igen, mind veszteséges volt, hol kicsit, hol nagyon. És igen, nálunk is az lett volna papíron.

Azonban pont ez lett volna egy szemléletváltás kezdete az olimpia rendezésében, amikor már más struktúrában lehetett volna megvalósítani. A 2024-es pályázatnál már mások az elvárások, más a támogatási rendszer - legalábbis amíg még pályáztunk, addig így állt a helyzet.

Nálunk egy hiányzó struktúrát kellett volna létrehozni, amire egyébként is kellene pénzt költenünk, mert nincs vagy nem elég jó és ehhez kaptunk volna még pénzt a NOB-tól is. Ilyen lett volna pl. a reptéri út átépítése. Már rég meg kellene csinálni csak kevés a forrás és van sürgősebb útfelújítási feladat. Azonban az olimpiai rendezéssel erre is lett volna forrás, hiszen a reptértől el kell jutni az olimpia helyszínére, így hamarabb meg lehetett volna csinálni ami egyébként is szükséges útépítés, mint ahogy saját erőnkből tudjuk. Most is meg fogjuk csinálni ugyanazt a fejlesztést a reptéri bekötő úton, csak nem idén vagy jövőre, hanem majd 2026-ban vagy később.

Ilyen lett volna az olimpiai falu felépítése is, ami a most tervezett diákváros alternatívája lett volna - akár azon a helyszínen, akár Csepel más területén. A terveket nézd meg magad:

[link]

Az olimpiai falut nem lebontható épületként készítették volna el, hanem valódi, hasznosítható lakásokként diákvárosnak vagy olcsóbb bérű kis lakásoknak fiatalok számára. Nagyon nem mindegy, hogy több ezer ember szállását felszámolják az olimpia pár hetét követően vagy megmarad, mert amúgy is szükségünk lenne rá.

Ráadásul soha nincsen benne e "bevétel" rovatban az, ami a helyi egyéb vállalkozóknak, szolgáltatóknak nyújt bevételt. A vendégek szállodai számlái, az éttermek bevételei, az ide utazók egyéb turisztikai látogatásai akár Budapesten kívül is. A vizes VB megmutatta, hogy az ország már képes egy hatalmas sportversenyt megrendezni és a turizmussal hatalmas bevételeket szerezni. Éppen emiatt volt olyan hatalmas a kár a járvánnyal Budapestnek, mert előtte megnövekedett már az elmúlt évek alatt a külföldiek forgalma.

2021. júl. 30. 09:48
 14/22 anonim ***** válasza:
80%
#13, nem tudok az érvelésedbe belekötni, de mégis úgy érzem, hogy felesleges és túl nagy falat lett volna. Lehet, hogy kishitű vagyok, de én megkönnyebbültem, amikor visszavonták a pályázatot.
2021. júl. 30. 09:56
 15/22 anonim ***** válasza:
73%
Budapesten nőttem fel, abból kiindulva, hogy mennyi ideig tartanak felújítások, építkezések, meg milyen a minőségük, és mi minden lett félbehagyva, én nem rendeztem volna olimpiát.
2021. júl. 30. 10:01
 16/22 anonim ***** válasza:
67%

"A vizes VB megmutatta, hogy az ország már képes egy hatalmas sportversenyt megrendezni és a turizmussal hatalmas bevételeket szerezni."

A vizes vb megmutatta hogy

-brutálisan elszálltak a tervezett költségek

- a látványterveknek köze nincs a megvalósuláshoz (mi az a fortelmes fémkocka a Dagályban?)

- a létesítmények egy része pl a Dagály 3 év múlva se használható normálisan

Az meg HAZUGSÁG konkrétan hogy a covid miatt szállt el a tokiói olimpia ára, 2020 őszén is már 15 milliárdnál jártak a tervezett 7 helyett.

[link]

2021. júl. 30. 12:11
 17/22 anonim ***** válasza:
88%

* bocs, rájöttem hogy 2020 őszén már covid volt, itt a 19-es cikk ugyanarról.

[link]

2021. júl. 30. 12:12
 18/22 anonim ***** válasza:
59%
Nincs pártállásom, mégis baromságnak tartom, hogy egy olyan ország rendezzen olimpiát, amely lakosságának jelentős hányada még az alsó neműjét is lízingeli.
2021. júl. 30. 13:18
 19/22 anonim ***** válasza:
59%
Túl sokba kerül - úgy általában - a magyar adófizetők egészének a létező összes olimpia, - nemhogy az, ami mögé bújva helyben nyúlnak le plusz közpénzeket!
2021. júl. 30. 13:20
 20/22 A kérdező kommentje:

A hozzászólásokból is kitűnt, hogy a budapesti olimpia nem fidesz találmány.

Az olimpiai játékok rendezési jogát már elnyertük 1 szer. 1920-ban Pesten rendezték volna meg.

2021. júl. 30. 18:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!