Az ellenzék tényleg visszahozza a kétkulcsos SZJA-t? Mivel ellensúlyozzák mindezt?
Hol lehet több infót találni arról, hogy milyen jövedelem határokat állapítanának meg?
A legutóbbi értesülésem az, hogy havi bruttó 500 ezer ft fölött már 25% lenne az SZJA. Elég érzékenyen érintene, ha "rosszul" alkalmaznák a törvényt. Értsd: 500 ezer ft fölötti jövedelem esetén a teljes fizetésre 25%-ot rónának, tehát nem progresszív módon alkalmaznák azt. Progresszívnek azt tartanám, ha csak az 500 ezer ft fölötti jövedelem részre tennének 25%-ot, az az alatti részére pedig csak 15%-ot.
Számomra igen markáns a különbség, ugyanis "rosszul" alkalmazva havi 62 ezer ft-tal keresnék kevesebbet. Ez probléma! Hogy is ne lenne az, hiszen ez évi 744 ezer ft. Ez rengeteg pénz.
Az elmúlt 5-6 évben rengeteget tanultam és küzdöttem azért, hogy ott tartsak ahol most. Albérletben élek és szeretnék egyszer saját ingatlant és saját családot.
Nekem ez az egyik életcélom. Egy ilyen SZJA emelés évekre vetne vissza a megtakarításom ütemét. Kiszámoltam, hány túlórát kéne vállalnom, ahhoz, hogy a 25%-os SZJA-val ott tartsak ahol most. Gyakorlatilag kb 3 szabad vasárnapom lenne egy hónapban. Már most is alig van életem.
Fáj a szívem, mert a Fidesz számos hitvallásával nem értek egyet. Felmerül a kérdés, hogy mit kapnék az ellenzéktől cserébe? Remélem lesz valami hathatós gazdasági fellendülést célzó programjuk, ami minimum közelebb visz Ausztriához, mert eddig úgy voltam vele nekik adom a szavazatom (bár én nem Karácsonyt, vagy Dobrev Klárát
támogatnám, hanem inkább Márki-Zay Pétert). Ha nem rukkolnak elő valamivel nem fogok elmenni szavazni.
Egy jól kialakított progresszív rendszert elfogadnék. Akkor csak az 500 ezer ft részt terhelnék többletadóval, akkor kb 12 ezer ft-tal keresnék kevesebbet ez évi 240 ezer ft. Ezt még támogatnám.
"Mivel az a "csóró" a fizetéséből leginkább olyan termékeket vesz amiknek az ÁFA mértéke 5%, míg a gazdag viszont inkább a 27%-os adójú termékeket veszi."
Ó, igen, kérlek mesélj arról, hogy a jómódú háztartások nem fogyasztanak kenyeret, zöldséget és húst, csak kizárólag skót whiskyt!
"Miért kellene hogy még ennél is többet adózzon? Miért nem veszed el akkor tőle az összes pénzét amennyivel többet keres? Hiszen az lenne az igazságos nem?"
Nem az lenne az igazságos, de aki olyan elsőéves makro fogalmakkal, mint a fogyasztás és a rendelkezésre álló jövedelem sincs tisztában, annak igazán felesleges ezt magyarázni🤷
"A legkevesebbet keresők számára bérkiegészítő adójóváírást
vezetünk be, és a személyi jövedelemadót kétkulcsossá
alakítjuk. A bérkiegészítő adójóváírás keretében a nettó bérek
a legkevesebbet keresők bére – a minimálbér szintjéig, részmunkaidő esetében arányosan – a kereset 15%-ával egészülnek
ki. A minimálbér fölött enyhébb mértékben növeljük a havi keresetet, a dolgozók legkevesebbet kereső harmadát segítve.
Az 1 millió forint feletti havi jövedelmekre egy második, 25%-os
adókulcsot vezetünk be, amely mindössze a keresetek felső 5%-át
érinti. Az általános kulcs 15% marad."
1millio brutto azert nem egy horror kereset. Brutto 900at keresek ebbol 2 gyerekkel kapok kezhez kb 630 korul. Gyerek nelkul 600 alatt lenne. 10+ evnyi szakmai tapasztalattal fejlesztokent, devops-kent. Ahol allitolag a juniorok 300al kezdik.
Tehat ha esetleg lenne a jovoben emelesem akkor ha a brutto millio fole kerulok, mar az 5%-ba tartozok es buntetnek azaz buntetik a tapasztalatot.
En anno elleneztem az egykulcsos adot, de megszavazta a tobbseg a fideszt. En a munkahelyemen ugy kezdtem, hogy mar egykulcsos volt tehat a berem ahhoz igazodott. Szamomra igy az egykulcsos akar csokkentest is jelenthet. Mas annak akinek a letezo beret emelte meg.
Mindig a fidesz ellen szavaztam de agyalok azok, hogy kivetelesen rajuk fogok.
23!
Ez egy könnyű választási ígéret.
A korábbi tapasztalatok alapján a sávokat tuti szarul fogják megvalasztani.
Meg ahhoz az igérethalmazhoz amit belengettek nagyon sok lóvé kell, azt az adófizetőktől fogják beszedni.
Szóval az 1misi feletti kulcs csak duma.
"Ha én annyit keresnék, akkor sem ágálnék ellene"
A kulcs mimdig az, hogy te nem tartozol bele tehat konnyu mas f....al verni a csalant. :) Tartozzal abba a csoportba es a meglevo javaidra mondd, hogy szivesen odaadod egy reszet. Hidd el maskepp nez ki a meglevorol lemondani mint arrol amid nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!