Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Jó, támogatandó a Paks II...

Jó, támogatandó a Paks II atomerőműépítés vagy le kellene mondani?

Figyelt kérdés

Nekem úgy tűnik elég megosztó, vannak ellene, mellette is érvek.

- nagyon drága, 4500 milliárd forintos beruházás (ez fixálva van, 12,5 milliárd euró) és lehetnek egyéb járulékos beruházási, fejlesztési költségek is. Simán lehet 5000 milliárd. Nagyon megnövelné az államadósságot, a beruházás megtérülése, gazdaságossága kérdéses, bizonytalan.

- radioaktív technológia, veszélyes üzem, veszélyes hulladékok

- politikai, nagyhatalmi hátrány a szembenállás. A Roszatom orosz állami vállalat, Oroszország viszont a mostani újabb hidegháborúban már a másik oldalon van, Magyarország már NATO, EU tag.

-előny lehet az ellátásbiztonság javítása

-környezetbarát technológia, nincs légszennyezés és még CO2 kibocsátás sem. Ha épülne hűtőtorony, akkor dunai hőszennyezés sem lenne.

- politikai előny is az EU-ban vagy a párizsi megállapodás keretében a CO2 mentesség, lehetővé teszi a klímavédelmi vállalások teljesítését. Legalább évi 5 millió tonnával, kb. 10%-kal csökkentheti az éves emissziót Magyarországon.

- Főleg a paksiak számára kedvező munkahelyek megtartása, a helyi gazdaság szempontjából.

2021. máj. 15. 20:49
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:
100%

[tegnap 23:20]: Csak belepillantottam a videóba...

A farm, ahol élünk romantikája sokakat megszédít, de ellentétben a valóságban is létezett prérilakó telepesekkel (beleértve a valóságban is létezett Ingalls családot), akik tényleg jószerivel mindent maguknak állítottak elő, illetve amit nem, azt egyszerű terménykereskedelemmel szerezték be, az általad linkelt videóban a pár nagyiparban előállított termékeket használ, illetve az azok megvásárlásához szükséges pénzt már korábban gyűjtötték, feltételezem, olyan módon, hogy a modern társadalomból vették ki a részüket. Esetleg örökölték a szüleiktől, akik a modern társadalomban végeztek hasznos munkát.

A napelemet nem a szomszéd tanya tulajdonosa gyártja, akivel el tudod cserélni répáért, de elég a konyhapultra rápillantani, az edényeikre. Laptop is van, gondolom, mobiltelefon is. Ezeket sem a férj barkácsolta össze. Ez a modell nyomorultul nem A farm, ahol élünk. Ez a modell úgy vonul ki a városi élet forgatagából, hogy előtte ezerrel bevásárol a modern nagyipar termékeiből (melyeket brutálisan sok energiát használva, rosszabb esetben szenet égetve, kőolajszármazékokból állították elő).

Ha a mobil tönkremegy, vagy a laptop elavul, akkor rohan vissza a civilizációba vásárolni. Ha beteg lesz, rohan vissza a civilizációba vásárolni. Mert sem a mobil vagy a laptop integrált áramköreit nem tudja az otthoni satuban legyártani, sem a gyógyszert nem tudja otthon köpülni. De mondok még egyszerűbbet: a ruháik nyilvánvalóan tömeggyártottak.

Egyébként a párral semmi bajom, ami keveset néztem, egy percig nem fikázták a városiakat, és azt se mondták, hogy ez mindenki számára elérhető, vagy hogy a társadalom akár három napig fenn tudna maradni, ha mindenki ezt próbálná csinálni. A konkrét pár biztosan tudja, hogy ez nem A farm, ahol élünk (a férj IT-s, távmunkában dolgozik, nyilván tudja, hogy a munkájához szükséges szerverparkok rengeteg energiát zabálnak).

Ennek a párnak a története nem arról szól, hogy kiköltözöl a természetbe, és akkor minden jó lesz, fenntarthatóan. Ennek a párnak a története arról szól, hogy ők ki akartak költözni a természetbe, megtehették (= volt rá pénzük), ezért kiköltöztek. De ugyanúgy részei maradtak a modern, iszonyatosan sok energiát használó társadalomnak.

Elhiszem, hogy szeretnél így élni. Csak ennek nyomorultul nincs köze a fenntarthatósághoz (vagy hogy honnan nyerjük a nagyiparban használt energiát), mert ez az élet is nagyon energiaigényes.

Az ilyen filmekre azért haragszom, mert a nézők megszédülnek tőle. Bár ez ugye nemcsak a filmkészítők hibája.

2021. nov. 9. 08:01
 32/33 anonim ***** válasza:
48%
Nem szédültem meg, tudom hogy ez nem működne nagyban, mert túl sokan vagyunk. Álmodozni lehet, nem? A Földre kb 5 millió ember kellene, most mondtam egy számot, ilyen kisebb közösségekben kellene élni, hasonlóan ezekhez az ökofalvakhoz. Szerintem egyre közelebb vagyunk a civilizáció összeomlásához.
2021. nov. 9. 15:59
 33/33 anonim ***** válasza:
48%
Még Jon Jandai videóit szeretem nézni a youtubon, jópofa fickó.
2021. nov. 9. 16:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!