Vajon az ellenzék elvenné a CSOKOT? Vagy visszavenné, megszüntetné?
"A csok egy kicsit biztos növelt, de alapvetően globális tendencia, hogy mindenhol nőttek az ingatlan árak. Szerinted azért kerül egy használt lakás 2-3x annyiba mint 10 éve mert 3 gyerekre kapsz 2 millió csokot?"
Csak egy példát írok, nem 10 év alatt emelkedtek ennyit a lakásárak.
2016-ban vettem egy 1,5 szobás panel lakást 9 millió Ft-ért Budapesten, jó tömegközlekedéssel ellátott külső kerületben, metróközelben. Most egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező lakás 20-27 millió Ft között van. 5 év alatt változott ennyit. A CSOK-ot 2015-ben vezették be, a lakáskasszák alól 2018-ban húzták ki az állami támogatást (az új szerződésekre, az akkor érvényben lévők még kifuthatnak eredeti feltételekkel).
"Amúgy tényleg átvertek. A jelzálog csak a 3. gyerek után 4 millió, míg a 2. gyerek után 1 millió. Ez együtt már 5 millió.
"
Nem, 2018-ban nem járt 2. gyerekre semmi.
Babavaro csak új gyerekre jár, mi a harmadikra annyit kapunk hogy kedvező hitel, de mind a 10 millió vissza fizetendő. Tehát ez a gyakorlat.
#21: hát ez az, hol van itt a csok hatás? Előtte is, utána is ugyanolyan csok volt mégis durván nőtt az ár.
De tényleg sokan csak ezt szajkózzák: nőttek az árak mer' a CSOK!
"Nem, 2018-ban nem járt 2. gyerekre semmi."
Akkor mire vered magad? Eddig arról beszéltél, hogy te milyen jól tudod és ezt egy több évvel ezelőtti példával akarod igazolni?
Senkit nem érdekel, hogy 3 évvel ezelőtt mi volt a helyzet, ahogy nem érdekel, hogy 20 évvel ezelőtt mi volt a helyzet.
Ma, 30 milliót INGYEN hozzád vágnak, ami teljesen tönkre tette a piacot. És ellehetetlenítette az egyedülállókat.
"Elofizeto olvashat csak"
Bárki megnézheti csak a google-ből kell megnyitni. Innen az elsőt linkeltem én, de ahogy látom eggyel alatta, már 35 milliót adnak ingyen.
"Előtte is, utána is ugyanolyan csok volt mégis durván nőtt az ár."
Nem, előtte nem volt, elírtam az évszámot, én 2015-ben vettem lakást, akkor vezették be a CSOK-ot ősszel. Én júliusban írtam alá az adásvételi szerződést, pár hónapon belül félmilliót emelkedtek az árak ugyanebben a lakáskategóriában, figyeltem direkt az ingatlanoldalakat, mert egy ingatlanos be akart etetni, hogy várjak még a lakásvásárlással, mert valószínűleg lefelé fognak megindulni az árak.
"És mi van, ha valaki nem akar gyereket? Nem mindenki akar gyereket, aki akar saját ingatlant, de nincs sokmilliós megtakarítása."
Ugyanolyan komfort, életszinvonalhoz jóval olcsóbb, kisebb lakás elég egy gyerek nélküli párnak mint 3 gyerekkel. Igazából többnyire nem adnak annyi támogatást ami fedezi a különbséget.
"Ugyanolyan komfort, életszinvonalhoz jóval olcsóbb, kisebb lakás elég egy gyerek nélküli párnak mint 3 gyerekkel. Igazából többnyire nem adnak annyi támogatást ami fedezi a különbséget."
De egy kisebb lakás is méregdrága. Vagy milyen kis lakásra gondolsz és hol? Putriban? A világ végén ahol nincs munkalehetőség? Mert ott valóban utánad dobálják az értéktelen lakásokat, csak éppen élhetetlen az egész, és nem a mérete miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!