A fiatalok SZJA mentességének mi értelme lesz?
Olvastam a cikket, hogy a 25 év alattiak SZJA mentességet kapnak. Ez mind szép és jó, csakhogy nálunk egy fiatalabb, 2 idősebb dolgozik (40 körüli). Ha a fiatalabb nettója több lesz, mint a régebb óta ott dolgozóké, kitör a forradalom. Ha a bruttót lejjebb viszem, akkor a "fiatal" nem lesz előbbre.
Mi értelme van ennek az intézkedésnek? A nagycsaládos 40 éves miért nem kaphat SZJA mentességet? Talán a választásokra jól jönne pár fiatal szavazat is? Vagy én nem értek valamit?
19
Igen valamilyen szinten segít ami tök jó. De azt azért látni kell hogy ezt miért csinálja a fidesz. Eddig nagyon nem érdekelte őket a fiatalok. Oktatásra nem jutott soha semennyi pénz, egyetemeket kb tönkretették stb. És akkor a választás előtt rájönnek, hogy ja ők is szavaznak... Ha valóban a fiatalok érdekeit néznék nem tették volna tönkre az egyetemeket, kedvezőbbek lennének az albérletárak oktatásra több pénz jutna és az szja mentességet nem a választás előtt 3 hónappal vezetnék be.
"Abba mondjuk nem gondoltok bele hogy ez igenis sokaknak nagy segítség"
Az meg van, hogy úgy kezdődött a nagy segítség 2011-ben elsők között megemelték az alacsonyabb jövedelműek adóját?
Most nézzük meg, hogy manapság hol vannak az igazán alacsony jövedelmek. Nem az Aldi polcait pakolóknál, a ZF gépeit szakképzett munkásoknál, akik már suliban is 50 ezres ösztöndíjat kapnak, hanem közalkalmazottak, rendőrök, tűzoltók, pedagógusok, tanársegédek. Csak annyi a baj, hogy ettől még nem lesz vonzó a szakma.
"hanem közalkalmazottak, rendőrök, tűzoltók, pedagógusok, tanársegédek. Csak annyi a baj, hogy ettől még nem lesz vonzó a szakma."
Bár nem élnek rosszabbul ezek az emberek mint 10 éve az 100%, de részben igazat adok, nem túl vonzóak jelenleg ezek a szakmák, az alacsonyabb fizetések miatt.
De azért valljuk be, nem a legokosabb emberek mennek el rendőrnek stb. Ennek ellenére nekem van rendőr ismerősöm és nem is keres rosszul ahhoz képest.
A tanárok sem keresnek rosszabbul, sőt.. Szóval a gazdaságpolitika az pont nem az a terület ahol nagy gondok vannak. Inkább a lopások az ami ijesztő mértéket ölt, bár ez sem volt másként 2010 előtt se, ilyen politikusok mint pl. Rogán meg mindig is voltak, vannak , lesznek, nem lehet mit csinálni.
Kérdező, ez, a fiatalok adómentessége kb. 174. olyan intézkedése a fidesz-kdnp kormánynak, amiből mindegyiknél elmondtátok azt hogy semmi értelme, nem jelent majd segítséget, nem is okoz változást, nem lesz haszna blablabla...
A lényeg az, hogy ez nem egy egyedi intézkedés. Ez ez egyike azon sok intézkedésnek ami jobbá teszi ma egy fiatal életét , lehetőségeit.
ment a hiszti amiatt hogy nehezen találnak a fiatalok munkát, nem jó az oktatási rendszer - hát átalakították. Más lett a szakképzési rendszer, más a középiskolai oktatás, már lett a felsőoktatás, folyamatosan újulnak meg az egyetemek hogy versenyképesebb, színvonalasabb oktatást kaphassanak a fiatalok. bevezették a duális képzéseket, így akik anyagilag rászorulók, azok egyszerre tanulhatnak és kereshetnek munkával is egy kis pénzt mellé, hogy ne csak az tanulhasson aki tudják segíteni a szülei.
A fiataloknak fizeti az állam a jogosítvány vizsgáját, az első nyelvvizsgáját. A járvány előtt már bevezették hogy a középiskolások 3 hétig tanulhatnak anyanyelvi környezetben nyelvet az állam pénzén, hogy ez se korlátozza a lehetőségeiket ha tanulni akarnak.
Ment a panasz hogy a fiatalokat kellene az életkezdésükben támogatni, hát bevezették a babaváró hitelt és a fiatal házaspár 10 milliós kamatmentes hitellel kezdheti az életét és csak 5 év múlva kell hogy ehhez gyermekük is szülessen.
Még ez után is ment a szöveg, hogy hát a fiatalokat még azelőtt is segíteni kellene az életkezdésben, hogy házasodnának - erre itt van az adómentesség. Most meg ez sem jó.
Mire jó az adómentesség 25 éves kor alatt? Arra, hogy aki kezdi az életét megalapozni annak ezzel a 15%-kal több maradjon meg a fizetéséből és ezzel segítse őt a társadalom elindulni. Ha valaki 18 éves korától dolgozik, akkor neki 7 éven át jelent ez segítséget, ha valaki egyetemre jár akkor kevesebb ideig. Az én gyerekem most egyetemista, még ha jövőre el is kezd dolgozni, akkor is alig 1 évig kaphatja ezt a kedvezményt.
De egy évig megkaphatja és a bére 15%-t nem kell adóba befizetnie, hanem magára költheti. Mivel diplomás, többet is fog keresni mint az aki korábban elkezdett dolgozni, így neki is éppen elég segítség lesz ez.
Kérdező, a dolgozók BRUTTÓ bérért vannak alkalmazva. Senkinek semmi köze ahhoz, hogy kinek mennyi adókedvezmény jár és milyen alapon. senkinek semmi köze ahhoz hogy ki mennyit keres még bruttóban sem, nem hogy nettóban.
Én pl. 20 éves leszek idén, és igen, rohadtul jól fog jönni az az SZJA-mentesség.
Sokan jönnek itt azzal, hogy a fiatalok alapból sem fizetnek adót. Ezt olyanok szokták mondani, akik már középkorúak, és nincsenek tisztában azzal hogy hány ezer diák és hallgató dolgozik tanulás mellett, nyári szünetben meg főleg.
Én vidéken élek, itt a környező szupermarketek tele vannak kezdő evfolyamos meg tizedikes gimisekkel pl. Akkor nagyvárosokban gondolom mégtöbben vannak. Én például a helyi hivatalban szoktam dolgozni nyaranta, tanulás mellett pedig szakkollégiumi keretek között önkénteskedek, de ez más tészta. Szóval az hülyeség, hogy a fiatalok nem fizetnek adót. Rengeteg fiatal dolgozik, mert senki sem akar a szülei pénzén csüngeni - néhány léhűtő kivételével.
"Nem tudom mire gondolsz hogy "tönkre tette"."
- a BME-hez pont nem nyúlt de másokhoz igen és ebből van amit tönkre is tett. és igen egyetemre járok szegedre.
"a környezetemben sem ezt látom hogy annyira tönkre lenne téve az oktatás."
- az jó, viszont az én szüleim pedagógusok úgyhogy talán egy kicsit jobban látom. mindkettőnek megvan a "ped 2" egyikőjük osztályfőnök is és 30 év munkatapasztalattal nettó 280.000 körül keresnek. + az iskolák nagy többsége felszerelésileg egy nagy 0 (kivéve ugye ha egyházi) emellett nem mondanám hogy túl előnyös ha kb 2 évente tankönyvet váltogatnak és a "mAgYa NyElV tÜrK erEdEtű" baromságot tanítják.
Egyébként nagyon primitív ez a "dehát az én környezetemben mindenki elégedett" "nincs olyan ismerősöm aki 350.000 alatt keres" "azon az egyetemen ahol én tanulok ott minden rendben van" És akkor már máshol is minden rendben van? Te vagy a világ közepe és a te életed egy egész ország helyzetét reprezentálja vagy mi? A Gyurcsányozásról meg ne is beszéljünk.
De ha már az ígéreteknél tartunk a fidesz az egyetlen párt aminek még programja sincs csak annyi hogy megint legyőzünk egy képzeletbeli ellenséget meg "nó májgrenc mór in"
#28 Egy kicsinykét vissza kellene venned az arcodból, mert most nagyon azt mutatod hogy elképzelésed van de tudásod nincsen a valóságról.
1. a fidesznek van programja. Ez az amit már 11 éve folyamatosan meg is valósít. Akinek ennél több kell az úgy sem fogadná el bármit is írnának le külön.
2. Az egyetemek között most folyik egy szervezeti átalakítás. Ennek hosszú idő még az átfutása, de egyenlőre jónak tűnik. Nagyon sok mindenben változtatni kell a felsőoktatásban, legfőképpen azt kellene kiűzni, hogy olyan oktatók legyenek benne akik sportot űznek a hallgatók szívatásából és az oktatás legyen végre mindenkinek az alap, nem pedig az hogy minél többen essenek ki az ő tárgyán vagy az az oktató tudja felmutatni, hogy nála a legnehezebb átjutni.
3. mi az amit tönkretettek?
4.te éppen úgy a magad kis világát vetíted ki a teljesre, mint ahogy azt te másnál bírálod. Attól mert vannak - és mindig is voltak - problémák az oktatásban, attól még nem igaz hoyg az egész rosszul működik, a legkevésbé az igaz, hogy most rosszabb lenne, mint korábbn volt.
5. kérdezd meg a szüleidet hogy milyen volt a korábbi tankönyvhelyzet. Nem 2 évente volt más tankönyv, hanem minden évben, minden iskolában minden tanár másból akart tanítani. Nekem 3 gyerekem járt ugyanabba az iskolába, ugyanolyan osztályba 3 évenként követve egymást és az angol könyvükön kívül nem volt egyforma tankönyvük. Még az adott tantárgyon belül nekik maguknak sem volt minden évben ugyanaz a könyv a következő évfolyamával sokszor. Most sokkal kiegyensúlyozottabb a helyzet, összemérhetőek végre az elvárások a tananyagot illetően.
6. mutasd már meg hol tanítják azt hogy a magyar nyelv türk eredetű!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!