Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Tombol a munkanélküliség...

Tombol a munkanélküliség Magyarországon. Több százezres kivándorlási hullám készülődik. Hogyan fog ez minket érinteni?

Figyelt kérdés

Abból a szempontból jó, hogy csökkenni fog a munkanélküliség, mert a sok fölös munkaerő elvándorol egy stabilabb, jobb, élhetőbb, fejlettebb gazdaságú országba. De mi lesz a demográfiával?

Innen a fiatalok fele elmenni készül majdnem. Ki fogja eltartani az egyre több és több időst?

2021. márc. 22. 21:22
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
100%

A vendéglátás, turizmus, ahol a legtöbb magyar dolgozik kint, az ott is le lett nullázva most a Covid miatt.

Márpedig, ezekben az ágazatokban könnyű elhelyezkedni kint.

2021. márc. 22. 21:46
 12/49 anonim ***** válasza:
71%
Hol van jelenleg az a "kint"?
2021. márc. 22. 21:52
 13/49 anonim ***** válasza:

Gazdagsag es szegenyseg mindig is jol elfertek egymas mellett :)

[link]

2021. márc. 22. 21:59
 14/49 anonim ***** válasza:
69%
És hova vándorolnának ki? Ausztriában is számos más nyugati országban is rekordokat dönt a munkanélküliség.
2021. márc. 22. 22:02
 15/49 anonim ***** válasza:
72%

"Aki kimegy mosogatni, az már csak tud A1 szinten, ha te pár évről beszélsz, ott helyben ha szorgalmas és figyel, akkor fél év alatt profi szinten fog beszélni." Ez azért nem így van teljesen, vagyis nem mindig.Annyit,had mondjak magamról, hogy én még a 90-es évek elején kerültem Németországban egy ösztöndíj segítségével, német tolmács ill. tanárszakosz hallgatóként. Ma már magyar mind idegenyelvet tanítok egyetemi szinte, ill. hivatlos bejegyzett fordító vagyok, és hivatalos német nyelvvizsgáztató is. Német nyelvvizsgázatóként, ma már szinte minden nációnak tanítok, de azert elsösorban helyi magyar szervezteknél magyaroknak tartok nyelvorakat Ez csak azért mondtam most el magamrol, hogy lásd, hogy van egy kis betekintésem ebbe a dologban. Nekem az a tapasztalatom, hogy amióta szabad a munkaeröaramlas es tömegvel jönnek ki az ember a volt kelet europai orszagokból, az olyan munkahelyeken, ahola legtöbb vendégmunkás ill. bevandorló elhelyezekednek, tehát, mint pl egy másik kommentben említett mosogatás, ott általában két opcio van, vagy olyan helyeken dolgoznak, ahol csak magyarok vannak, vagy olyan helyen ahol minden egyéb föleg kelet europai nacioa nemenet kivül törökök, romanok, lengyelek, bolgarok), akik szintugy sokszro helytelenül vagy csak minimálisan beszélnek németül. A legtöbbekneka lakótársa is magyar,magyar csatornaelöfizetesük van, magyar rendezvenyekre szóval kevesen kerülnek ekt német nyelvü környezetbe(legalabbis a nagy varaoskba amika föcelpontok). A tanfolyamokon is azt tapasztalom, hogy vannak akik mar 2-3 eve itt vannak, megis akkro kezdik csak el a kezdötanfoyamot, vagy 6-7 év után kezdik el a közepfoko tanfolyamot, de mar több esetben találkoztam olyannal is, akik 10-15 év itt lét után jöttek rá, hogy lassan el kellene kezdeniük németül tanulni. Szóval azt akarom mondani, hogy nem feltétlenül tipikus, hogy valaki 5 év után ha kijön ide Németországban akkor profi szinten fog beszélni németül.

Persze, van kivétel is, pl a 90-es évek végén tanítottam valakit németül, nemrég találkoztam vele, nagyon jól megtanulta a nyelvet,és ma már Frankfurtban egy bankban komolyn beosztása van, de nem ez az általános.

UI: Van egy másik csoport,akik meg beképzelik maguknak, hogy perfekt beszélnek németül, és ezthangozatják is, én ezekt mát kiszöröm, pl pár hónapja fordítottam valakinek egy bizonyítványt, és az illetö elöadta, hogy perfekt tud németül,mert 3 eve itt van én ilyenkor mindjart latom, hogy az nem igy van, fenöttkorban, megtanulhatsz egy idegennyelvet nagyon jól, de minél jobban bezseled, annál jobban rájössz, hogy mennyi minden van, amit nem tudsz, mennyi mindent kell, hogy tanulj.

2021. márc. 22. 22:22
 16/49 Alex Fly ***** válasza:
62%

Ja, kimegy pár évre mosogatni, aztán visszajön mert rájön, hogy ott sem jobb...

A másik pedig jól képzett szakember, akar tanulni és megbecsüli magát - ő nem fog visszakullogni.

Remek jövőkép az ország számára - lassan csak az fog itt lakni, aki csak mosogatásra alkalmas, vagy arra sem...

2021. márc. 22. 22:31
 17/49 anonim ***** válasza:
16-os: Én ismerek burkolót aki 13 év után költözött vissza Magyarországra Hollandiából. Azt mondta, hogy bár nettó 3000 euró körül keresett, ha mindent kiszámol: a szálással meg mindennel már csak minimálisabban jön ki jobban, mert Magyarországon is megtud keresni 600-700 ezer forintot.
2021. márc. 22. 23:16
 18/49 anonim ***** válasza:
Csak ott sántít az eszmefuttatásod, hogy a járvány óta nem nagyon kapkodnak értetek nyugat-eu-ban....
2021. márc. 22. 23:18
 19/49 anonim ***** válasza:
37%

"És most ne gyere azzal, hogy ez csak annak köszönhető, hogy a közmunkásokat is beleszámítják, mert 2010 előtt ilyen sem volt, csak segélyt kaptak, de munkát nem végeztek."

Bocs, de hazudsz.

A közmunkás programot pont, hogy Gyurcsány találta ki, később pedig a fidsez átvette. Nézz utána, 2008 Út a munkához.

Másrészt, nem, nem azért magasabb ,emrt a fidesz olyan jó, hanem mert a fidsez megváltoztatta a ksh módszertanát. A legtöbb módszerten 2012-13 körül megváltozott, így sokkal jobb számokat produkáltak, mint Orbánék, még akkor is, ha sokkal rosszabbak voltak a valóságban.

2021. márc. 22. 23:28
 20/49 anonim ***** válasza:
63%

Három éve költöztem ki Olaszországba és ekkor már angolból és olaszból is volt a felsőfokú nemzetközileg elismert nyelvvizsgám (nagyon ráfeküdtem a nyelvekre és szerencsére jó tanáraim voltak), szóval aki szeretne, az meg tud tanulni egy adott ország nyelvén. Főleg a mai világban, ahol már a YouTube-on is számtalan csatorna segít ebben, kicsit komolyabban pedig olyan oldalak, mint mondjuk a SkillShare.

Magamból és a szintén külföldre (nem Olaszországba, ők másfele mentek) ment barátaimból kiindulva el tudtunk helyezkedni és nem mosogatóként. Mosogatni Magyarországon is lehet. A kiköltözésemnek több oka volt, közöttük volt a sokkal jobb jövőkép és ez igaznak bizonyult. Nyilván nem megy minden csettintésre, de ez minden országra igaz, csak valahol jobban megéri küzdeni a dolgokét.

Nyilván van olyan, aki mindenféle tudás nélkül jön ki, ők azok, akik vissza is mennek Magyarországra. Egyébként vicces módon ők szokták legjobban verni a mellüket, hogy hűha, ők éltek és dolgoztak külföldön. Engem speciel kötéllel a nyakamban lehetne visszahurcolni, mert miért mennék vissza egy olyan helyre, ahol minden rosszabb, mint a jelenlegi?

Hogy mi lesz, azt nem tudom és nem is érdekel. Ha nagyon eldurvulna a helyzet, még mindig megoldható, hogy ideköltöztessem a szüleimet.

26/F

2021. márc. 23. 00:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!